Burgemeester: geen toestemming om woning binnen te treden

EMMELOORD • Ma 22 januari 2018 | 11:44 • Maandag 22 januari 2018 | 11:44
Nationale Nederlanden eist via de rechter dat de politie helpt om een woning in Emmeloord binnen te gaan. De woning wordt gedwongen via een veiling verkocht, omdat de eigenaar een hypotheekachterstand heeft. Hij weigert echter mee te werken aan een bezichtiging. Nationale Nederlanden wilde de politie inschakelen om de woning in te komen, maar burgemeester Aucke van der Werff laat dat niet toe.

De twee partijen stonden maandag tegenover elkaar in de Lelystadse rechtbank. Er is haast geboden, want de veiling is komende donderdag al. Voor die tijd moet het huis kunnen worden bezichtigd, stelt Nationale Nederlanden. Potentiële kopers kunnen zo zien in welke staat het huis verkeert. Het is ook in het belang van de eigenaar, zegt de verzekeraar. Als kopers niet kunnen kijken, gaan ze lager bieden. Dat betekent dat de restschuld voor de eigenaar hoger is.

Geen wettelijke reden
De burgemeester stelt zich op het standpunt dat de gemeente Noordoostpolder niet wettelijk gemachtigd is om toestemming te geven om de woning binnen te treden. Bovendien, zo zegt de advocaat van de gemeente, was het netter geweest als de verzekeringsmaatschappij een planning had gemaakt en die had voorgelegd. Op die manier kan de burgemeester beter beoordelen of het proces zorgvuldig is geweest.

Volgens de gemeente mag er alleen tegen de wil van een bewoner in zijn woning worden binnengetreden als er sprake is van een illegale situatie of een noodsituatie. De raadsman stipt nog even aan dat het om een zeer ingrijpend middel gaat, waardoor zorgvuldigheid is geboden.

Unieke situatie
Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars komt het zelden voor dat een eigenaar bij een executieverkoop de toegang tot de woning weigert. Ook Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis spreekt van een unieke situatie. Vaak is er volgens hem in deze gevallen al een lang traject geweest op zoek naar een oplossing. "De politie wordt eigenlijk alleen ingeschakeld als er gevaar dreigt", aldus De la Porte. Jaarlijks zijn er 2000 tot 3000 gedwongen huizenverkopen, en dat gaat bijna altijd zonder grote problemen.

De rechter doet uiterlijk woensdag om 12.00 uur uitspraak. De gemeente geeft aan toestemming te verlenen als de rechter dat bepaalt, maar hoogstwaarschijnlijk gaat de burgemeester dan in hoger beroep. Voor hem is dit een principiële zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel