"Fraude met koeien schaadt de sector"

FLEVOLAND • Di 23 januari 2018 | 12:25 • Dinsdag 23 januari 2018 | 12:25
De fraude die wordt gepleegd in de melkveesector is "te triest voor woorden". Dat zegt Piet van Blokland van het Provinciaal bestuur van LTO Noord. Melkveehouder van Blokland uit Biddinghuizen vindt het absurd dat een groepje collega's zich met dit soort praktijken bezig houdt.

Eind vorig jaar kwam het ministerie van Landbouw erachter dat er boeren zijn die kalfjes na hun geboorte toeschrijven aan een andere koe die ook net heeft gekalverd. Op die manier worden in het registratiesysteem minder koeien aangemerkt als melkkoe, waardoor de sjoemelende boer meer dieren kan houden dan wettelijk is toegestaan. Dat maximale aantal melkveekoeien heeft te maken met de mestproductie en de fosfaatuitstoot. Ook lijkt het alsof er op deze manier minder melk geproduceerd wordt door de koe die het kalfje heeft gekregen. 

Te veel meerlingen
De grootschalige fraude kwam volgens het ministerie aan het licht toen er opvallend veel bedrijven waren waar meerlingen werden geboren. Normaal gesproken ligt het percentage meerlingen bij koeien tussen de drie en vijf procent. Landelijk gezien blijken er tweeduizend melkveehouderijen te zijn waar dat percentage boven de tien procent ligt en dat was verdacht. Maandag is bij 94 boerderijen een controle uitgevoerd en in bijna de helft van die gevallen bleek de registratie van de kalfjes niet te kloppen. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat dit een steekproef was en wil niet aangeven of hier ook agrarische boerderijen in Flevoland tussen zaten.

"Fraude is niet goed te praten"
Volgens Van Blokland houdt het grootste deel van de melkveehouders zich aan de regels. Hij vindt het erg jammer dat een kleine groep zich aan die regels onttrekt voor een klein financieel voordeel: "ze schaden er de sector mee. Bovendien hebben we dit registratiesysteem niet voor niets, we houden er ook dierziektes mee in de gaten".
Ook melkveehouder Hubert Levers uit van de LTO Noord afdeling Oostelijk Flevoland vindt fraude in de sector nooit goed te praten. "Wij moeten een uitgebreide administratie bijhouden, dus je weet dat als je daarmee sjoemelt het snel aan het licht zal komen. Overigens had ik er nog nooit van deze praktijken gehoord", aldus Levers.

Boetes en naheffingen
De bedrijven die betrapt zijn op de fraude zijn met onmiddellijke ingang op slot gezet. Er mag geen vee meer in of uit. "Dit blijft zo totdat duidelijk is dat de registratie weer overeenkomt met de feitelijke situatie in de stal", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Verder zullen er forse boetes en naheffingen komen en overleggen we met het Openbaar Ministerie over strafrechtelijke stappen die we kunnen zetten".
De komende tijd zullen meer melkveehouders aan een controle worden onderworpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel