Politiek sterk verdeeld over woningbehoefte

ALMERE • Di 23 januari 2018 | 22:39 • Dinsdag 23 januari 2018 | 22:39
De politieke partijen in Almere denken zeer verschillend over de toekomstige woningbehoefte in de stad. Dat bleek dinsdagavond op een symposium over woningbouw de komende 15 jaar in Almere.

De SP en de PvdA pleiten vooral voor de bouw van woningen voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Zij willen meer sociale huurwoningen en betaalbare huizen.

Voor de PVV is het noodzakelijk dat Almeerders voorrang krijgen bij de toewijzing van woningen, om zo een einde te maken aan de lange wachtlijsten. Statushouders mogen geen woningen in Almere krijgen en de PVV pleit voor het opleggen van een minimale inkomens- en opleidingsgrens voor mensen die in Almere willen komen wonen.

De VVD wil juist diversiteit in de woningbouwproductie. Almere moet ruimte bieden voor alle inkomensgroepen; naast kleine huizen moeten er ook woningen komen in het duurdere segment. 

Wat verandert er aan de woningbehoefte?  
Almere staat nu bekend als een stad voor gezinnen, maar dat zal de komende jaren veranderen, zegt professor Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwacht de komende jaren in Almere meer alleenstaanden en meer oudere koppels zonder kinderen. Ook groeit het aantal huishoudens met één inkomen en daarmee groeit de behoefte aan kleine en betaalbare woningen, concludeert Latten. Zijn advies is dat er passende woningen beschikbaar komen voor alle groepen. De hoogleraar denkt aan verschillende vormen, zoals hofjeswoningen of groepswoningen voor ouderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel