Scouting verbaasd over stopzetten subsidie

ALMERE
De scoutinggroepen in Almere zijn verbaasd dat de gemeente heeft besloten om geen subsidie meer te geven. 

Almere telt zes scoutinggroepen. Zij hebben een brief van de gemeente ontvangen waarin staat dat er dit jaar nog 14.000 euro beschikbaar is, maar vanaf 2019 wordt de subsidie stopgezet. De gemeente geeft aan het geld te willen gebruiken voor "wettelijke taken en activiteiten die bijdragen aan het voorkomen van jeugdhulp". 

De zes scoutinggroepen hebben een brief gestuurd aan het college van b en w en de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad. Daarin vragen zij het besluit van de gemeente terug te draaien.

Welke gevolgen heeft het stopzetten van de subsidie?
Het besluit van de gemeente komt als een grote verrassing, zegt Pascal Scholte namens de zes scoutinggroepen in de stad. "Het stopzetten van de subsidie heeft voor ons grote gevolgen. Om onze activiteiten zonder subsidie voort te kunnen zetten, moeten wij de contributie met ruim 20 euro per jeugdlid verhogen. Dat is geen optie omdat veel gezinnen dat niet kunnen betalen". 

Heeft de politiek al gereageerd?
De VVD fractie in de gemeenteraad heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Aan de hand van de antwoorden kan de fractie bepalen of dit onderwerp op de agenda komt van de gemeenteraad. 

 

reacties (38)

 • Anne Visser

   

  Wat een onzin. Ik heb zelf jarenlang bij scouting gezeten; het is een hechte gemeenschap, net een soort familie. Als ze echt stoppen met subsidie betalen, stop dan ook maar met de subsidie te betalen van andere verenigingen, wel zo eerlijk, toch? Het is fantastisch voor een kind om op scouting te zitten, en het is ook zó goed voor de ontwikkeling. Waarom geen subsidie aan de scouting verenigingen geven, maar wel €14.000,- aan de Floriade? Kinderen zijn toch veel belangrijker, lijkt mij? De leiding van de scoutinggroepen doen het gratis en ze zetten zich met hart en ziel in om de kinderen zoveel mogelijk plezier te laten maken. Echt een schande dit, ieder gezin moet het recht kunnen hebben om hun kind naar scouting te laten gaan, al helemaal gezinnen die krap bij kas zitten. Rot gemeente.

  reageer
 • Robert

   

  Aaah das knudde voor die kids en al hun vrijwilligers! Minder 'deskundigen' voor van alles inhuren ...en dan kunnen ze weer fijn samen buiten spelen. Oh...beetje laf gewoon dicht draaien.

  reageer
 • Lexxie

   

  Alles en iedereen moet en zal opgeofferd worden door de linkse kliek voor de flopriade Afstraffen in Maart anders niet janken

  reageer
 • Maarte Bruil

   

  Gaat de gemeente Almere dan ook de subsidie aan alle andere jeugdverenigingen stopzetten? Bijvoorbeeld voetbalclubs? Ik weet zeker dat ze dat niet in hun joofd halen. Misschien is de Scoutinglobby niet intensief genoeg.

  reageer
 • Settler1978

   

  Misschien 14.000 euro aftrekken van de floriade begroting en de scouting begroting toevoegen. Lijkt mij een goed plan. En anders kan er vast wel ergens anders bij de gemeente vandaan komen Het kan toch in Almere

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Als zulke interrupties net zo gaat in de gemeenteraad wat er geschreven staat, dan mag men concluderen dat er maar weinig resultaat ontstaat

  reageer
 • Jos

   

  Wegenbelasting is van vorige eeuw, dat heet al tijden motorrijtuigenbelasting. Omdat het al heel lang niet alleen naar onderhoud en aanleg van wegen gaat.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Droevig dat de politiek van vandaag de dag haar maatschappelijke verantwoordelijkheden niet kan borgen. Alleen de beslissing al geeft aan dat men absoluut geen besef heeft van de maatschappelijke rol die bijv scouting heeft. En dat is niet alleen scouting hoor, dat betreft een veel breder scenario....

  reageer
 • Anette van Egmond

   

  Dat is nou juist waar scouting voor staat: voorkomen dat de jeugd het verkeerde pad kiest. De scouting vormt de kinderen op een positieve manier, je leert inderdaad wat waarde en normen zijn, je leert samenwerken en om rekening met andere mensen te houden. Allemaal positieve dingen!

  reageer
 • Natascha swankhuizen

   

  Wat een belachelijke beslissing. Scouting is juist 'voorkomen van jeugdhulp' !! Scouting is normen en waarden, rekening houden met elkaar, samen werken en elkaar in je eigen waarde laten. Er wordt niet gekeken naar wat je niet kan of niet goed doet, maar juist wat je doet naar eigen kunnen is oké. Wat zou het erg zijn als de scouting op deze manier misschien wel zou verdwijnen.

  reageer
 • Almeertje

   

  Zeker erg.

 • Ed

   

  Goed verwoord!! Het is een zeer ondoordachte poging tot bezuiniging die eerder geld gaat kosten dan opleveren.

 • Gerald Braafheid

   

  Op zich prima dat de gemeente deze subsidie stopt. Maar laat de gemeente dan kritisch kijken naar de gehele (was)lijst aan overbodige subsidies en uitgaven. Je wordt bijna onpasselijk als je weet hoeveel geld er ieder jaar over de balk wordt gesmeten.

  reageer
 • ach ja

   

  De Floriade moet toch ergens van betaald worden he.... zullen wel meer subsidies stoppen de aankomende jaren.

  reageer
 • Jan

   

  Idd zielige bewindvoering.... scouting juist voor de jeugd om normen en waarden te leren.... juist vanuit jeugdzorg die verzuipen in het werk zou je jongeren daarheen moeten moeten.. .. nee zal wel weer een nieuwjaars receptie betaald moeten worden....

  reageer
 • Mark

   

  Alle maar dan ook alle subsidies moeten worden gestopt. Waarom moeten wij opdraaien voor hobbies van anderen?

  reageer
 • Wieke

   

  Voortaan moet er ook geen gemeenschapsgeld meer naar wegen , fietspaden etc. Geen sporthallen meer bouwen, helemaal geen zwembad. Laat alles maar betaald worden door hen die het willen gebruiken... Of klopt er iets niet in deze redenering ?

 • ./\/\.

   

  Hypotheekrenteaftrek ook neem ik aan?

 • Dick Muller

   

  Het wordt zielig , dit gedoe bij de gemeente. Grote geldbedragen zonder duidelijk plan van het nut, Ik noem bijvoorbeeld de totale afbraak van het Bos der Onverzettelijken. Miljoenen mocht het kosten als je beide fasen van de kaalslag op telt. Dan is of moet ik al spreken van was, er daar ook nog een leuke scouting groep. Goed bezig die jeugd. Moeten die de straat nu onveileg gaan maken. Ja het wordt echt zielig dit soort gedoe. Wordt een gemakkelijk besluit deze bestuurders met de verkiezingen ma eens naar huis te sturen lijkt mij. Genoeg is genoeg

  reageer
 • Peter

   

  De gemeente heeft niets met de besluiten van het Bos der Onverzettelijken te maken. Buiten het feit dat het een park wordt, zoals het eigenlijk ook de bedoeling was! Jammer dat sommige personen niet inhoudelijk kunnen reageren. Het is nog geen 2019! Alles kan nog gebeuren!

 • Wij doen ons best, Akela

   

  Geüniformeerde pseudo-milities...niet subsidiëren dus.

  reageer
 • Co

   

  Tja kost wat zo'n Floriade

  reageer
 • Ali

   

  Economie gaat als een tierelier en de inkomsten bij de gemeente schieten omhoog. Wat doet de gemeente die draait de geldkraan dicht voor zinvolle maatschsppelijke activiteiten. Dit valt niet te rijmen.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  De gemeente wil het geld besteden aan wettelijke taken en activiteiten die bijdragen aan het voorkomen van jeugdhulp. Als er iets is dat bijdraagt aan het voorkomen van jeugdhulp, lijkt mij dat scouting wel. En 'wettelijke' taken. Waaruit bestaat DAT in hemelsnaam. Gezien mijn enorme vertrouwen in ons gemeentebestuur(...), was mijn eerste gedachte: ze zitten in de weg bij de nieuwe plannen voor het havengebied van Almere Haven.

  reageer
 • Hannes

   

  Simpele uitleg!

 • HH

   

  Wettelijke taken, dat spreekt toch voor zich. Dat zijn alle taken waarvan in verschillende wetten staat dat de gemeenten die uit moeten voeren. Voorbeelden zijn: verstrekken van bijstand, onderwijshuisvesting, onderhoud van wegen, bieden van een bibiotheekvoorziening, brandweer, bestemmingsplannen, WMO-taken, huisvuilinzameling, zorg voor stedelijk afvalwater. Als het om jeugdhulp gaat, staan de wettelijke taken in de Jeugdwet beschreven.

 • peter huis

   

  Deze conversatie heeft niets met de floriade te maken dus haal dat er ook niet bij net als kaf eigenlijk dit gaat over het voortbestaan van de scouting. Scouting is juist een plek waar veel geleerd wordt en is zeker van maatschappelijke waarde. Wat in het begin genoemd werd een verhoging van 20,00 euro is voor verl mensen niet betaalbaar daarom hoop ik oprecht dat de gemeente de subsidie voort wil zetten

  reageer
 • Tsja

   

  Kom zeg wat is nou €14.000? Als je ziet wie of wat voor instellingen bergen subsidie krijgen waarvan men bij voorbaat al weet dat het niet kan blijven bestaan is het gewoon schofterig wat zij nu willen.

  reageer
 • Bas

   

  Ik heb zelf niets met scouting, mijn dochter wilde erop, maar dat hebben we niet gedaan omdat er in onze ogen een wel heel erg hoog % kinderen rondliep die zachtgezegd een rugzakje ivm gedragsproblemen hadden. Immers, kinderen kunnen hier ook zonder ouders even eruit zijn en ouders hebben dan ook even time-out. De vrijwilligers zijn geweldig, maar het werd een soort opvang, dat leek ons niet de meest veilige plek. De scouting heeft een belangrijke plek en moet zeker blijven, maar heeft misschien juist wel meer subsidie nodig, omdat hier juist meer ondersteuning nodig is voor die vrijwilligers! Erg knap, maar ook sneu en irritant dat bij alles de Floriade en de statushouders (ik krijg nix en zij wel theorie) worden bijgehaald. Stop daar eens mee, heel ander onderwerp.

  reageer
 • Hannes

   

  Als je je minachting wil tonen, maak er dan een Floriade/woonwijk van; want daar draait het debacle na 2022 allemaal om! En dat heeft weer niets met het onderwerp scouting te maken!

 • Anne & Marie

   

  Is het € 20,00 per jaar/kwartaal/maand extra? Wellicht een idee om deze scouts wat meer de handen te laten wapperen (en dan niet in de trant van wil/kan/mag ik niet)? Er zijn veel grote bedrijven in Almere wellicht dat er ihkv voort wat, hoort wat ook geholpen kan worden. Wees creatief & actief hierbij, want dat doen andere scoutingclubs ook. Wellicht heeft Jan Wandelaar uit Zeewolde nog tips!

  reageer
 • Denzel Bekoorlijk

   

  Waarom moet de overheid überhaupt dergelijke verenigingen subsidiëren?

  reageer
 • Bertus

   

  Wellicht omdat scouting de gemeente ook bijstaat bij o.a.evenementen, en de jeugd meer normen en waarden meegeeft dan welke andere sport dan ook.

 • Peter

   

  Ik merk dat sommige ook maar half lezen. @willem het gaat om een VERHOGING van 20 euro. Dus ouders gaan 20 (twintig) euro MEER betalen. En ik zie dat het onderwerp in de discussie binnen één reactie wordt gelinkt aan de Floriade en vervolgens ook naar de statushouders c.q. asielzoekers. Chapeau. 😴😂

  reageer
 • Corry Steinbruckner

   

  4 miljoen gemeenschapsgeld om een wokrestaurant uit te kopen. Daarmee kun je 285 jaar de scouting subsidie verstrekken. Meer kinderen naar buiten en veel laten leren over de natuur zou gratis moeten zijn, zodat ieder kind er gebruik van kan maken ongeacht het inkomen van de ouders. Een kwestie van keuzes maken. Wat mij betreft mag er dus eerder meer als minder subsidie naar de scouting.

  reageer
 • Hanny Schaftenaar

   

  Elk jaar 16 miljoen euro gemeenschapsgeld naar bibliotheek en KAF (dit is de bizarre naam van de Almeerse schouwburg). Weet je hoeveel jaar je hiermee de scouting kunt subsidieren? En zo kan ik er nog wel een paar bedenken. Wat mij betreft direct stoppen met de subsidie voor de scouting.

 • Jos

   

  Kan omroep Flevoland die 20 Floriade roeptoeters niet bannen? Zo vervelend steeds in ieder bericht wat over de gemeente of geld gaat.

  reageer
 • Karel

   

  Jammer dat u dit vervelend vindt, maar we leven in een vrij land. De reacties zijn bovendien niet meer dan logisch. Als de gemeente structureel geld uitgeeft aan de verkeerde dingen én structureel bezuinigt op juist goede zaken, dan is de bodemloze geldverspilling van de Flopriade iedere keer een schot voor open doel.

 • jan

   

  u zegt eigenlijk. als iemand iets schrijft wat mij niet bevalt, maak hem dan maar monddood. dat zou mooi zijn in een democratie.

 • Wieke

   

  Mee eens. Ik lees het niet eens meer, zodra het woord 'flopriade' opduikt haak ik af.

 • HH

   

  Ik ben het ermee eens dat gemeenten geld alleen nog aan wettelijk verplichte taken uitgeven. Dat is dus ook geen Floriade. En ook geen sport en cultuur of buurthuizen.

  reageer
 • Qwerty

   

  Maar wel geld op t stadhuis voor de ene inhuurkracht na de ander. Geloof me, want ik werk er... Onbegrijpelijk deze keuze.

  reageer
 • Mona

   

  Precies! En HBO diploma als harde eis verplicht stellen, maar iemand met méér dan 20 jaar ervaring op ruim HBO niveau geen kansen bieden op de functie klantenservice. Schande!

 • Karel

   

  De te compenseren verliezen vanwege de Flopriade worden verspreid en via vele wegen bij elkaar geraapt.

  reageer
 • Faerie

   

  Scouting is juist goed voor kinderen (ze leren er veel, socialiseren er goed) en kan heel veel jeugdhulp voorkomen. De gemeente moet juist de scouting veel meer promoten onder kinderen in moeilijkere gezinssituaties.

  reageer
 • Wieke

   

  Het is erg drastisch om de subsidie, die de groepen ws al jaren krijgen, opeens te stoppen. Aan de andere kant zijn er ook veel andere goede initiatieven die subsidie kunnen gebruiken. Subsidie in 2 of 3 jaar afbouwen lijkt me een betere optie, dan hebben de scoutinggroepen tijd erop in te spelen.

  reageer
 • ambtenaar

   

  Beste leden van de scouting. Wanneer de gemeente meerdere jaren achter elkaar subsidie heeft verstrekt dan kunnen ze niet zonder meer de subsidie in 1 keer stop zetten maar dient dit d.m.v. een afbouwregeling te gebeuren dus b.v. jaarlijks met 10% afbouwen. Dat geeft de subsidie partij namelijk de mogelijkheid om hierop hun begroting aan te passen. Gemakshalve vergeet het college vaak om een fatsoenlijke afbouwregeling toe te passen. Dus beste scouting teken bezwaar aan tegen volledig stop zetten. Indien de gemeente dan niet reageert adviseer ik om naar de rechter te stappen. Tip! teken met de 6 scouting verenigingen gezamenlijk bezwaar aan.

  reageer
 • Ambtenaar2

   

  In navolging van ambtenaar zou ik de scoutingverenigingen graag willen wijzen op artikel 4:51 Algemene Wet Bestuursrecht. Op deze grond kan zeker bezwaar worden gemaakt, daar waar een termijn van minder dan een jaar niet redelijk is. Succes!

 • Tijmen

   

  Klopt helemaal. in de vorige eeuw is afgesproken dat er per lid van Scouting een bedrag als subsidie gegeven zou worden als subsidie in Maatschappij, Cultuur en jeugd, deze zou altijd bestaan. Door andere inzichten ( aantal leden groei van de stad) is in de jaren 90 afgesproken dat er een plafond in het subsidie bedrag zou zijn, verdeling zou dat plaatsvinden per lid van de Clubs. Naar mijn beste weten, kan en mag dit stukje subsidie NIET afgeschaft worden, wel het bedrag. Het zou per gemeente kunnen verschillen, maar leg ook de vraag bij SN neer ,zij kunnen ook de weg wijzen en beschikken over juridische bijstand. Pas op : het kan zijn dat er een vereniging een grote subsidie heeft aangevraagd voor gebouw oid. De Gemeente kan dan wel het subsidie bedrag hier voor besteden.

 • Willem

   

  Als je geen 20 euro extra kunt missen is er iets mis gegaan met je gezinsplanning.

  reageer
 • Ed

   

  Met dergerlijke argumenten kan je iedere bezuiniging goedpraten. De vraag is waarom de gemeente het jarenlang wél nuttig achtte deze activiteiten te ondersteunen en nu plotseling niet meer. Vooral vreemd omdat het om een relatief laag bedrag gaat. Dit gaat de financiële nood van de gemeente niet oplossen.

 • Flevolander

   

  Er staat voor veel gezinnen is dit teveel, dus niet voor alle gezinnen. Maar als er maar 10 kinderen lid kunnen zijn omdat hun ouders wel 20 euro kunnen betalen dan lijkt mij dat ze stoppen. Scoutings moeten hun subsidies blijven krijgen ook na 2019.

 • Ik denk dat dit 'n voorbarige opmerking is Willem. Jij hebt het misschien wel maar er zijn ook gezinnen die het, vaak niet door eigen schuld, niet hebben. Pas dus op met dit soort uitspraken. Gemeente, schaam je voor dit besluit.

 • Boels

   

  Ik ben het eens met het besluit van de gemeente. Ze kunnen dit geld veel beter besteden aan kinderen van statushouders.

  reageer
 • Het Kán niet in Almere

   

  Misschien wat minder minder minder naar de ‘nieuwkomers’. Die clubjes die omwille van hun ideologie overal ter wereld ellende hebben en veroorzaken. Die clubjes krijgen genoeg subsidie om ze een beetje tussen de ‘lijntjes’ te laten kleuren. Daar moet eens mee gestopt worden !

  reageer
 • HH

   

  Terechte reactie. Ook die nieuwkomers zijn geen wettelijke taak voor gemeenten (huisvesting en inkomen wel, maar de andere uitgaven niet). Laat het rijk het zelf maar uitzoeken met de nieuwkomers en inburgering.

 • jan

   

  mooi. extra geld voor de floriade!

  reageer
 • Koos A

   

  “Wettelijke taken en activiteiten“. Jaja. Die krijgen niets maar er wordt vast een Floriade potje voor jeugdzaken gevonden of gevormd. En zo zal het nog heel veel vaker gebeuren, do komende jaren. En de jaren na de Floriade om alle verliezen te compenseren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert