Katholieke gemeenschap gaat nieuwe kerk bouwen

ALMERE • Zo 28 januari 2018 | 14:41 • Zondag 28 januari 2018 | 14:41
De katholieke St. Bonifatius Parochie in Almere gaat een nieuwe kerk bouwen in de Muziekwijk. Deze komt op de hoek van de Contrabasweg en de Youri Egorovweg. De kerk kan onderdak bieden aan 350 mensen.

Aan de plannen voor het nieuwe gebedshuis wordt al een paar jaar gewerkt. Eerder was er verzet vanuit de buurt, maar volgens pastoor Sandor Koppers is inmiddels aan de meeste bezwaren tegemoet gekomen. Zo is de kerktoren uit de plannen geschrapt en komt het gebouw dichter bij de Hogering te liggen dan in de eerste instantie de bedoeling was.

Groeiend aantal kerkbezoekers
De St. Bonifatius Parochie houdt de kerkdiensten nu onder meer in kerkcentrum De Lichtboog in Almere Stad. Tegen de landelijke tendens in groeit het aantal katholieke kerkgangers in Almere. De belangrijkste aanwas komt van allochtone Nederlanders. Volgens pastoor Koppers leeft vooral bij deze groep de wens om in een echte katholieke kerk de mis te kunnen volgen. De Lichtboog wordt gedeeld met de protestantse gemeente. Dat zorgt ervoor dat de aankleding van de kerk wat soberder is dan katholieken gewend zijn.

Voorzitter van de bouwcommissie René Jonker zegt dat het een unieke gebeurtenis is dat je in deze tijd een katholieke kerk mag bouwen. "Overal zie je dat kerken dicht moeten, dus dat je dit mag doen is geweldig!"

Gemeente moet nog toestemming geven
De gemeentelijke goedkeuring voor de bouw wordt half februari verwacht. Pastoor Koppers ziet dit met vertrouwen tegemoet. "Onze adviseurs zeggen dat het plan nu waterdicht is en binnen de normen van het bestemmingsplan past. Er kan natuurlijk altijd nog een kink in de kabel komen, maar dat verwacht ik niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • M.C.v.Teeffelen-v.d.Zel

    Di 30 januari 2018 Dinsdag 30 januari 2018

  De Lichtboog is voor veel mensen gemakkelijker te bereiken dan de plaats van de nieuwe kerk, tenminste voor mensen die slecht te been zijn en geen eigen vervoer hebben, De Lichtboog kun je nog bereiken met de bus, maar om op de nieuwe plek te komen is een penitentie op zich. Dan moet je iedere keer vragen of iemand je kan ophalen en weer thuis brengen. Vindt ook niet iedereen prettig. Ik zal er dus niet vaak kunnen komen, jammer.

  reageer
 • Raar

    Di 30 januari 2018 Dinsdag 30 januari 2018

  Gek dat religie niet met de tijd meegaat. Je kunt toch ook in facetime groepen de dienst volgen. Hoef je niet je halve zondag op te offeren door naar zo'n gebedshuis toe te reizen met alle luchtvervuiling die dat veroorzaakt.

  reageer
 • Flavio

    Di 26 juni 2018 Dinsdag 26 juni 2018

  Door met de "tijd mee te gaan" is al menig mens afgestompt. Katholieken komen samen voor de Mis. En in die Mis ontvangt een katholiek het Lichaam en Bloed van Christus in brood en wijn. De fysieke samenkomst van mensen maakt het bijzonder. Er heerst een spirituele sfeer die door die samenkomst en de kerk zelf sterker wordt. Dat kun je niet vervangen door te gaan facetimen vanuit huis. Handig voor een privégesprekje of vergadering, maar tijdens een kerkviering wordt de liturgie gevierd. Er gebeurt iets. Voor een niet-gelovige moeilijk te begrijpen.

 • Elisa

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Ook graag een in Almere buiten! Hier wonen zoveel katholieken, dazou echt super zijn.

  reageer
 • Nico

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Nu nog een keet voor de Oud Katholieken in Almere en omstreken.

  reageer
 • Moschino

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Waarom geen kerktoren dat hoort toch bij een kerk zoals minaretten op een moskee Vreemde zaak en heel erg jammer

  reageer
 • Anno

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Omdat niet iedereen zit te wachten dat hun rust verstoort word door kerkklokken. Nergens voor nodig om elk uur te horen hoe laat het is, en het is ook totaal niet boeiend als er een mis, trouwerij of iemand dood is. Geloof uitoefenen hoef je niet door niet gelovige hun neus te boren.

 • laat alle reacties zien
 • Rinus

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Godsdienstvrijheid is niet ontstaan uit ruimdenkendheid, maar een poging van Willem van Oranje om het geweld van twee absolutistische levensbeschouwingen dat Nederland verscheurde in te dammen. Alle van de 200 nog bestaande religies (waren er 2000) zijn levensbeschouwingen en geen enkele daarvan accepteert een andere mening omdat twijfelen/tolerantie/ respect geven betekent dat men de eigen god ontkent. Alleen het Humanisme en het Anarchisme accepteren alle mensen. De rest is de bron van verdeeldheid en haat. Soera 9.5 : Doodt de ongelovigen waar u hen tegenkomt. Dat gelovigen dit niet doen maakt van hen goede mensen maar slechte volgers van een wreed (imaginair) wezen.

  reageer
 • Rvan de Paverd

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  De Katholieke kerk is altijd open voor bezichtiging en Gebed in tegenstelling van na de alteratie. is dit altijd een open huis geweest. Wel vind ik dat een toren er bij hoort de functie was er bv voor tijd voor bezoek de pap klok, en ev een carillion voor de aankondiging voor de tijd ! Succes !

  reageer
 • jps

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Geloof is het bewijs voor zaken die men niet ziet. Daarom heet het geloof. Het is net als wind. Als je buiten gaat staan, voel je de wind. Als je achter het raam blijft kijken, kun je alleen maar geloven dat er wind waait. Geloven is heilzaam, en een antwoord op alle vragen. Ook die van deze tijd.

  reageer
 • Brigit

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Willen allen die negatief reageren Art 1 van de Grondwet even nalezen: er is vrijheid van Godsdienst in Nederland. ieder het zijne en vrede op aarde. al die oorlogen komen niet door geloven maar hoe mens er mee om gaan.

  reageer
 • Esveen

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Kijken en tellen René en dat heb je op de lagere school toch wel geleerd. Jouw huis staat ook op De Vaart?

  reageer
 • Almeerse traktatie

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Is het dan allemaal voor niets geweest dat onze voorouders in 1581 de Spaanse koning aan de kant gezet ende verlaten hebben? Almere is nooit Katholiek geweest! Laat de papisten naar het 'welvarende' zuiden verhuizen met die kerk.

  reageer
 • Astrid

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Die warrigheid in de wereld wordt veroorzaakt door geloof, In iets geloven waar nooit iemand een bewijs voor heeft gehad, een boek dat eeuwen oud is, maar nooit is aangepast aan de huidige tijd. Schijnheiligheid noemen ze dat.

  reageer
 • Rene

    Ma 29 januari 2018 Maandag 29 januari 2018

  Waarom niet op industrie terrein de Vaart. Wie “ gelooft “ er nog dat de echte aanhang van een kerk groeit ? Kijk eens op de evenaar, kerken genoeg. Om nou overal van die enorme gebouwen neer te zetten alleen voor de zondagen lijkt mij een beetje overdreven. Om nog maar niet te vergeten dat alle oorlogen voortkomen uit geloof. Stoppen met dat zweverig gedoe, hebben ze nog niet genoeg aan ASTRO TV ?

  reageer
 • Piet

    Zo 28 januari 2018 Zondag 28 januari 2018

  Goed bericht in deze warrige wereld.

  reageer
 • Jaanchi

    Zo 28 januari 2018 Zondag 28 januari 2018

  Waarom niet aan de Wisselweg? Daar is ruimte en is veel centraler. En... er is ook ruimte voor ern toren.

  reageer
 • Mats

    Zo 28 januari 2018 Zondag 28 januari 2018

  Super

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert