DDoS-aanval DigiD zorgt voor problemen bij gemeenten

FLEVOLAND • Ma 29 januari 2018 | 17:23 • Maandag 29 januari 2018 | 17:23
Door een landelijke storing bij DigiD was het enige tijd niet mogelijk om in te loggen op gemeentelijke diensten, mijnoverheid.nl, belastingaangiften te doen of aan te melden bij verzekeringsmaatschappijen. DigiD is een systeem voor een digitale handtekening dat is ontwikkeld door de Nederlandse overheid. 

Meldingen kwamen uit het hele land. In Flevoland kwamen de storingsmeldingen vooral uit Almere, Lelystad en Dronten.

De storing begon rond 16:30 uur en was vijf kwartier later grotendeels verholpen. Volgens beheerder Logius werd het probleem veroorzaakt door een zogeheten DDoS-aanval. Internet-criminelen sturen dan zoveel data naar de server waardoor deze overbelast raakt. De afgelopen dagen werden een aantal banken en de belastingdienst getroffen door een dergelijke aanval. Daardoor was internetbankieren enige tijd niet mogelijk. Ook waren hun webpagina's niet of nauwelijks bereikbaar.

Volgens de banken en het ministerie van Financiën zijn bankgegevens van personen, instellingen en bedrijven door de aanval niet in gevaar geweest. Wel waarschuwen de instanties niet in te gaan op emails die van banken afkomstig lijken te zijn om de instellingen te wijzigen als gevolg van de DDoS-aanvallen. ​Criminelen maken vaak gebruik van valse websites die inloggegevens stelen. Ze lokken klanten naar een nagemaakte banksite. Zodra ze die inloggegevens hebben, kunnen ze die onder meer gebruiken om snel geld af te schrijven en weg te sluizen.

Als een bank een dergelijke waarschuwing uit laat gaan, is dat naar de klant altijd per post en niet via email.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel