'Vondst vrouw met baby uit Swifterbantcultuur uniek'

FLEVOLAND
De archeologische vondst uit de Swifterbantcultuur van een vrouw met een baby in haar armen in Nieuwegein is absoluut uniek. Dat zegt Dick Velthuizen, archeoloog van museum Batavialand in Lelystad. In het verleden zijn uit de periode van 4.000 jaar voor Christus wel skeletten gevonden van mannen, vrouwen en kinderen, maar nog niet van een baby in combinatie met een moeder.

De naam Swifterbantcultuur is ontleend aan de vindplaats van archeologische resten van 6.000 jaar oud. Voor het eerst werden er voorwerpen gevonden die ouder moesten zijn dan de trechterbekercultuur. Omdat voor deze periode nog geen naam bestond, werd deze de Swifterbantcultuur genoemd. 

Volgens Dick Velthuizen vinden veel mensen de Swifterbantcultuur een beetje verwarrend omdat ze denken dat deze gebonden is aan de omgeving van Swifterbant. Het gaat alleen om de tijd waarin deze mensen hebben geleefd, zegt Velthuizen. Later zijn elders in Nederland maar ook in België vondsten gedaan uit dezelfde periode.
 

reacties (4)

 • Ad Roest

   

  Is het mogelijk om met huidige technieken de exacte leeftijd vast te stellen? Volgens een door mij gebruikte tijdlijn zou de vrouw met baby verdronken kunnen zijn in het jaar 3644 voor het begin van onze jaartelling. Er is toen een grote vloed geweest waardoor de lichamen met een dikke laag klei werden afgedekt.

  reageer
 • van Haven

   

  Ieder z'n vak? Archeologie is duidelijk niet uw metier...

  reageer
 • Flevolander

   

  Nee, met een beetje fantasie kan je er misschien een kangoeroe uit halen. Maar met de juiste kennis weten ze dat dit een vrouw met kind is.

  reageer
 • Moraaridder

   

  Tja met een beetje fantasie kun je misschien moeder en kind eruit halen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert