Rechtszaak tegen vlogger Snapking uitgesteld

ALMERE
De politierechter in Zwolle heeft de zaak tegen de Almeerse vlogger SnapKing uitgesteld. De man die verdacht wordt van belediging van iemand met het Down-syndroom verscheen niet in de rechtszaal. Hij had pas een dag eerder een advocaat ingeschakeld. Die heeft onvoldoende tijd gehad voor de voorbereiding.

Het slachtoffer van 37 jaar werkt in een beschermde werkomgeving, een supermarkt in zijn woonplaats Zwolle. In 2015 werd hij lastig gevallen door iemand die hem nariep en zijn ontdane reactie filmde. Het filmpje verscheen eerst op het YouTube-kanaal van de vlogger en daarna ook op de website Dumpert. Het zou een hype onder scholieren zijn geweest.

De man was met zijn ouders naar de rechtbank gegaan om de aanstichter aan te horen, maar dat bleek tevergeefs. "Het filmpje gaat weer rond", zegt moeder Ans Eikelboom tegen RTV Oost: "Vorige week is er een klant geweest in de winkel waar hij werkt, daar is hem het filmpje onder de neus gedrukt. Hij was weer helemaal van slag, boos en verdrietig. Het heeft enorm veel impact op hem."

Kwetsbare mensen beschermen
De ouders van het slachtoffer willen niet alleen dat de maker van het filmpje door de rechtbank gestraft wordt. Ze willen dat kwetsbare mensen als Jeroen in het vervolg beschermd worden tegen, wat ze zelf noemen, dit soort figuren. 

"We hopen dat de rechter daar uitspraak over doet. Dat dit niet kan en dat dit niet mag in de Nederlandse samenleving. Dat mensen met een beperking als amusement rondgaan op het internet."

"Voor veel mensen zou dit een kleine zaak wezen", vertelt vader Teun Eikelboom tegen RTV Oost. "Maar het is geen kleine zaak, het is een hele grote zaak. Vooral richting de mensen met een beperking en als ouder zijnde ook."

Wanneer de zaak wel kan worden behandeld is niet bekend.

Reportage van RTV Oost

 

reacties (14)

 • Jay

   

  Vloggers...... overbodige niksnutten die vooral zichzelf heel belangrijk vinden en denken dat zij van alles mogen omdat zij met die chronische selfiestick rondlopen. Dus mensen zomaar uitschelden, in de maling nemen, filmen hoe anderen nare dingen overkomen...... Walgelijk.

  reageer
 • Lexxie

   

  3x foei en een kopje thee zwaarder zal de straf niet worden met zo een d66 rechtertje

  reageer
 • kees d.

   

  Ook ik twijfel aan de verstandelijke vermogens van sommige vloggers. Ze hebben zelf nog nooit echt gewerkt en noemen het beledigen van mensen met meer fatsoen in hun pink dan dat zij in hun hersens hebben hun werk. Blokkeer hun YouTube kanaal en laat ze eerst eens normaal werken voor hun geld verder vind ik dat deze bewuste vlogger en poosje de bak in mag als voorbeeld voor al dat andere tuig.

  reageer
 • Willem H

   

  ledigheid is des duivels oorkussen

  reageer
 • ./\/\.

   

  Is dat een straf? Sommige mensen verdienen daar gewoon hun brood mee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Merreha

   

  Flinke vent die Vlogger. Mensen met een beperking te kijk zetten. Ik twijfel dan ook aan zijn verstandelijke vermogen. Dieptriest ! Maar in ons kikkerland zal de rechterlijke macht wel weer een gepaste straf bedenken. Die vervolgens totaal geen impact zal hebben op deze Vlogger.

  reageer
 • Hij krijgt likes. Dáár ligt het probleem. Dit figuur voldoet slechts aan een vraag die er klaarblijkelijk is in de samenleving. Deze man straffen zal niets veranderen aan de vraag. (En voor wie moeite heeft met begrijpend lezen: ik zeg hiermee NIET dat de man 'dus' maar ongestraft moet blijven.)

  reageer
 • Barbara

   

  Wat een walgelijke vent. Hier hoort de voor een delict als dit zwaarst mogelijke straf tegenover te staan.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Vloggers... ik snap werkelijk niet dat je je kostbare tijd gaat vullen met het kijken naar andermans leven. ALs je zo geinteresseerd bent in je medemens ga dan eens op de koffie bij je bejaarde buurman of buurvrouw. De televisie is ook tegenwoordig ook al voor 75% met zulke "reality" pulp gevuld. Ik verwacht dat over niet al te lange tijd de meeste dieren ons voorbij gaan in de evolutie.

  reageer
 • Jo

   

  Kansloos volk.omdat je beroemd iemand bent mag het allemaal zeker.

  reageer
 • De Vries

   

  Alweer zo'n onbeschoft iemand die denkt alles te mogen doen. 5 jaar lang plees schoonmaken in een verzorgingstehuis is de beste straf voor hem.

  reageer
 • O¿O

   

  Sta je dan als "voorbeeld", voor heel veel kinderen. Hopelijk gaat de rechter z.n gedrag eens goed aanpakken. Zo slapjes om door mensen belachelijk te maken likes te krijgen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Je bent toch wel een heel goedkoop mannetje als je als ( blijkbaar wannabee ) artiest alleen door dit soort negatieve zaken echt in de media kunt komen. Intriest, niet gehinderd door enige vorm van ontwikkeling op sociaal emotioneel niveau. Meiden, kijk uit! Met zo'n "man" wil je ondanks de schone schijn, echt je leven niet delen........ Ik neem overigens aan dat de verdachte al een zee van tijd heeft gehad om een advocaat in te schakelen? Dan is dat toch zijn probleem? Of ben ik nou gek?

  reageer
 • Jeroen

   

  Gewoon buiten de samenleving plaatsen, dit soort figuren als Snapking. De vlogger had zichzelf beter Snapniets kunnen noemen. Ik heb een boodschap voor die loser: "Je doet niet meer mee!".

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert