Nieuwe wijze hartkatheterisatie is minder belastend voor patiënt

LELYSTAD • Do 1 februari 2018 | 0:45 • Donderdag 1 februari 2018 | 0:45
Hartpatiënten die een katheterisatie moeten ondergaan, kunnen bij MC Zuiderzee in Lelystad de ingreep die hiervoor nodig is nu ook via de hand laten uitvoeren. Volgens het ziekenhuis gaat het om een nieuwe techniek die voor patiënten veiliger en minder belastend is.

Snellere behandeling
Normaal gesproken wordt een katheterisatie via de pols uitgevoerd. Voordeel van katheterisatie via de hand is dat een patiënt na de behandeling direct beide handen weer kan gebruiken. Volgens MC Groep kan het onderzoek via de hand ook sneller worden uitgevoerd, waardoor patiënt en behandelaar minder aan röntgenstralen worden blootgesteld. Omdat meer patiënten op een dag kunnen worden behandeld, neemt bovendien de wachtlijst af.

Nieuw in Nederland
Bij de nieuwe, linker distale radialis, techniek wordt het hart via de linkerhand benaderd. De cardiologen Ferdinand Kiemeneij en Ahmed Hassan hebben de nieuwe methode onlangs in Lelystad samen met succes toegepast. Volgens de MC Groep is de techniek in Nederland nieuw, maar wordt deze al wel sporadisch gebruikt in andere landen.

De behandeling
Een hartkatheterisatie wordt uitgevoerd, wanneer een patiënt mogelijk een vernauwing in de kransvaten van het hart heeft. Via een slagader wordt in dat geval een slangetje opgeschoven tot vlak boven het hart, de plek waar de kransvaten ontspringen. De kransvaten worden vervolgens ingespoten met contrastvloeistof. Daarna kan met behulp van een röntgenfilm een eventuele vernauwing worden gevonden. Deze vernauwing kan vervolgens behandeld worden door middel van een dotter-procedure of bypass operatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel