'100.000 bezoekers voor Schokland hele opgave'

NOORDOOSTPOLDER
Jaarlijks 100.000 bezoekers naar Schokland trekken is niet onmogelijk, maar wel een enorme opgave. Eerst moet er diepgravend onderzoek komen om te te kijken welk bezoekersaantal reëel is. Dat zeggen twee experts op het gebied van toerisme, vrije tijd, en cultuur. Zij hebben de plannen van de gemeente Noordoostpolder voor de toekomst van het werelderfgoed Schokland bestudeerd. 

Maandagavond beslist de gemeenteraad of ze akkoord gaat met het plan. Dat plan draait om het behouden van het werelderfgoed en het aanleggen van nieuwe natuur en toeristische voorzieningen, waaronder een nieuw bezoekerscentrum. 

Broddelwerk
De experts zijn kritisch op de berekeningen die zijn gepresenteerd over de exploitatie van het bezoekerscentrum. Reinoud van Assendelft van het gelijknamige adviesbureau voor Leisure en Cultuur omschrijft het als 'broddelwerk.' Essentiële getallen ontbreken volgens hem. Zo is er geen rekening gehouden met de btw op de kaartjes en de in- en verkoop van de catering.

Onderzoek en samenwerking
Arie Stoffelen van de Rijksuniversiteit Groningen mist een duidelijke onderbouwing van het verwachte bezoekersaantal. Volgens hem is meer onderzoek noodzakelijk. Alleen door goede samenwerking met andere toeristische trekpleisters in de regio zou 100.000 bezoekers mogelijk kunnen worden, denkt Stoffelen. Voldoende geld om Schokland te promoten moet volgens hem dan ook vrijgemaakt worden. Samenwerken met toeristische trekpleister in de regio, zoals de Orchideeënhoeve is volgens hem een must.

'Met vondsten alleen red je het niet'
Schokland trekt nu zo'n 30.000 bezoekers per jaar. In de plannen staat dat het blootleggen van archeologische vondsten en publieksevenementen de extra bezoekers moet trekken. Daarmee alleen red je het niet, zegt Reinoud van Assendelft. Dit omdat er niet elk jaar wat interessants wordt blootgelegd.

Gebaseerd op ervaringscijfers
De gemeente heeft de 100.000 bezoekers gebaseerd op de ervaringscijfers van andere bezoekerscentra. Aan een definitieve businesscase wordt nog gewerkt. Die is na de zomer klaar. Het cultuurbedrijf en Het Flevo-landschap gaan het bezoekerscentrum runnen.
 

reacties (17)

 • flevolander

   

  Ja, dat is mij bekend per 1 juli 2017

  reageer
 • GB

   

  Beide onderdeel van Batavialand.

  reageer
 • flevolander

   

  Je kunt wel cijfers publiceren maar die moeten dan ook wel juist zijn. Bataviawerf 85.000 bezoekers + NieuwLand 30.000. Nog een 1 procent van de bezoekers van Batavia Stad.

  reageer
 • Kaassie

   

  inderdaad , geen verstand van. En dan een diepgaand onderzoek..., kost ook wat. Laat een goeie, echte, marketeer met toerisme ervaring een plan opstellen, is goed koper dan een diepgaand onderzoek door 2 organisaties die daar geen verstand van hebben. Het plan wat er dan uitrolt, zal werken ( maar wel een juiste Marketeer)

  reageer
 • H. Bergsma

   

  Dus 2 organisaties zonder verstand van zaken en affiniteit met grootschalige recreatie. En een overheid die eerst het geld beschikbaar stelt en dan iemand laat uitrekenen dat het goed komt. De toekomst is soms wel heel erg makkelijk te voorspellen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • GB

   

  Onlangs werden bezoekerscijfers gepubliceerd van Aviodrome en Batavialand als best bezochte musea van Flevoland. Voor Batavialand 106.000 bezokers. Logisch ook wel omdat het naast Bataviastad staat waar per jaar veel mensen (miljoenen) komen. Ligt bovendien op een mooie plek aan de kust, in de hoofdstad van Flevoland. Batavialand zal zich de komende jaren verder ontwikkelen. Besluitvorming daarover is afgerond.

  reageer
 • Jef de Vries

   

  We noemen dat "Jezelf rijk rekenen". Hup weer een grote postenkost voor de gemeente erbij. Of wordt Schokland een soort van klein Walibi?

  reageer
 • christien janson

   

  Schokland is slecht te bereiken. Pendelbusje? Excursies vanaf station Lelystad? Daar zit echt nog wel winst!

  reageer
 • flevolander

   

  100.000 bezoekers is een utopie. Dit was ooit ook de voorspelling van NieuwLand Erfgoedcentrum in 2005 en de jaren daarna.NOOIT zijn deze aantallen gehaald. Het Zuiderzeeproject is hier geheel verdwenen in de archieven en niet meer zichtbaar/tastbaar voor de bezoeker. Verplaats de archeologische vondsten naar Schokland en niet zoals de bedoeling van BataviaLand en RCE is naar Amersfoort om daar in de archieven van de rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te verdwijnen. Houdt Schokland eenvoudig en klein !

  reageer
 • de ambtenaar

   

  waar is hier de nooduitgang.

  reageer
 • Marijke

   

  Begin eens met een goed OV...

  reageer
 • Van Haven

   

  Je moet je afvragen of je wel zoveel bezoekers wilt hebben ... Dan mag het wel erg uitbreiden, anders is het veel te druk om Schokland nog te kunnen zien .... Ik hoop niet dat het teveel opgeofferd gaat worden aan het toerisme, juist het kleinschalige maakt het aantrekkelijk

  reageer
 • Faerie

   

  Het was mijn eerste gedachte ook, waarom er zo weinig echte binding is met Nieuwland. Eigenlijk zou ik voorstander zijn van Nieuwland (alleen niet dat moderne gebouw, want dat mag wat mij betreft een andere bestemming krijgen elders) over te plaatsen naar Schokland en dat verhaal compleet te maken en van Batavialand echt meer een attractiepark te maken met museum, waarbij de nadruk meer ligt op alle aspecten van zeevaarders. Steek geld in het actief afmaken van de 7 provinciën. Maak zowel Batavialand als Schokland kloppend. Dat zal voor beide locaties beter zijn.

  reageer
 • Pam van Loo

   

  Jarenlang gingen we naar de zondagmiddagconcerten, maar die klassieke concerten zijn verhuisd van de zondagmiddag maar de ochtend! Idioot. Het was altijd bomvol in het kerkje, maar nu gaan we niet meer, want nu is er jazz op de middag. Willen we niet op die tijd. Hoor ik van meer mensen. Zo stom!

  reageer
 • Eer herstel !

   

  Helaas zijn er archeologische materialen verdwenen van de Noordoostpolder naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum (NLE) en Archeologisch Depot. Deze zijn in het verleden door hobby archeologen gevonden met opoffering van ontzettend veel vrije tijd. Deze materialen zouden op Schokland behoren te liggen met de naam van de vinders en vindster zo wordt de geschiedenis eer aangedaan. Merkwaardig is ook dat het flevolandschap natuur beheer het voormalige eiland in beheer heeft die de natuur boven de oude inrichting stelt. Zie o.a. de verwaarlozing van de tuin bij het Lichtwachtershuis en dode bomen in het landschap op het Schokkereiland.

  reageer
 • Rekenkamer

   

  Waar is de Rekenkamer? Duidelijk lijkt mij dat ze 100.000 bezoekers roepen, enkel omdat de miljoenen uitgave anders onverantwoord is. Als het hun eigen geld was het ons gemeente bestuur dat geld er echt niet in gestoken!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dan mag ik hopen dat de gemeenteraad eerst dat onderzoek naar een haalbaar bezoekersaantal laat plaatsvinden. Nu 30.000 bezoekers en na het aanleggen van het nieuwe plan 100.000 is volgens mij wishfull thinking EN jezelf rijkrekenen. No way dat je die 100.000 gaat halen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert