Gevangenen aan het werk bij voetbalclub

LELYSTAD
"Mensen reageren hier heel goed op mij, ik heb niets negatiefs gemerkt." Dat zegt een gedetineerde van de gevangenis in Lelystad, die als vrijwilliger werkt bij voetbalvereniging SV Lelystad '67.

Het afgelopen jaar heeft bij SVL een proefproject gedraaid, waarbij gevangenen die vlak voor hun vrijlating werkervaring en sociale contacten op kunnen doen. Op die manier wordt hun terugkeer in de maatschappij makkelijker.

Definitief ondertekend
Omdat de pilot succesvol is verlopen wordt het project nu definitief. Zaterdagmiddag ondertekenden SV Lelystad '67 en de Penitentiaire Inrichting Lelystad een convenant in de kantine van de voetbalclub.

Gevangenen die het goed doen als vrijwilliger worden na hun vrijlating geholpen door SVL om ergens anders betaald aan de slag te gaan. De voetbalclub ziet het als een van zijn maatschappelijke taken om gevangenen uit Lelystad verder te helpen.

reacties (53)

 • hiop

   

  U begrijpt mij verkeerd. Mijn reactie geeft aan dat ik het volkomen begrijp en dat het goed is om je kind te beschermen. Maar dat er in de samenleving een boel vreemde, gewelddadige ofwel mensen die hulp nodig hebben rondlopen. Het best kun je je kind leren om goed uit te kijken en op te letten. Denk aan niet mee gaan met personen, etc. Neemt niet weg dat ik bovenstaande een goed initiatief vind. Iedereen verdiend een tweede kans mits de persoon natuurlijk oprecht schuld heeft en eventueel slachtoffers excuses heeft gemaakt, etc.

  reageer
 • Karel

   

  U bent geloof ik een beetje van het padje geraakt. Een ouder die het normaal vindt dat zijn kind in een omgeving met gedetineerden of ex-gedetineerden doorbrengt (nota bene binnen een vereniging waar een kind veilig moet kunnen zijn en spelen) moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen.

  reageer
 • hiop

   

  Het is goed dat een ouder zijn kinderen probeert te beschermen. Maar je kunt ook overdrijven. Ik bedoel als ik zo kijk naar het nieuws hier. Inbraken, mishandelingen, overvallen, en een man die zijn hondje vastbind in de tuin, enz. Heb het gevoel dat het gaat om schijnveiligheid.

  reageer
 • Vrijwilliger svlelystad

   

  Nee, wij hebben ook geen zeeën van tijd. Hebben ook een baan, maar een paar uurtjes pw heeft iedereen wel tijd! Bijvoorbeeld de koffiecorner gaat om 3 a 4 uurtjes op een zaterdag, en deze tijd kan ook nog verdeeld worden binnen de ouders van het team dat aan de beurt is! Je kan mij echt niet wijsmaken dat van de misschien 7 a 800 jeugdleden alle ouders geen tijd hebben voor die 3 uurtjes een of twee keer per jaar!

  reageer
 • Vrijwilliger svlelystad

   

  Helemaal mee eens Paul! Dit probleem speelt helaas al tientallen jaren. En als de club dan met oplossingen voor het tekort aan vrijwilligers komt, is het ook weer niet goed! Ik hoop dat hiermee het tekort een beetje opgelost word en dat er een beetje druk van de schouders af kan bij de mensen die het nu allemaal doen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Paul

   

  Kom op, Stevie, bijna iedereen kan een paar uur per seizoen vrij maken voor wat vrijwilligerswerk. Men heeft genoeg beschikbare tijd maar wil die tijd gewoon simpelweg niet besteden aan vrijwilligerswerk. Voorbeeld: voor het bemannen van de koffiecorner en de bar wordt aan elk team gevraagd om bij de eigen ouders te vragen of zij willen meehelpen. We praten hier over een totaal van 12 uur bij elkaar te verdelen over het totaal van de ouders/verzorgers van het team. Het was elk seizoen moeilijk om hiervoor ouders/verzorgers te vinden. Zelfs voor een uurtje wil men niets doen. Als iemand niets wil doen, dan is dat zijn/haar goed recht. Daar betaal je dan je vrijwilligersbijdrage voor. Maar ga niet klagen over het gebrek aan vrijwilligers en alles wat dat tot gevolg heeft.

  reageer
 • Stevie

   

  Misschien heeft u meer beschikbare tijd dan de meeste ouders ?

  reageer
 • Karel

   

  "Er wordt heus wel goed opgelet". Yeah, right. Alle problemen de wereld uit, als we maar opletten.

  reageer
 • John

   

  Jarenlang bij svl gezetten en trainingen gegeven. Het is een grote kliek en als je iets wilt veranderen houden ze dat tegen omdat ze dan niet meer de macht hebben. Deze actie is in lijn met gedrag van svl. Super dat je vrijwilliger bent. Jammer dat je het hier bent.

  reageer
 • Vrijwilliger svlelystad

   

  Precoes dat!

  reageer
 • Louise

   

  Alsof je van de ouders van de andere voetballertjes weet wat ze doen of gedaan hebben..... alsof daar geen criminelen bij kunnen zitten. Nu weet je tenminste wie het zijn en ze worden begeleidt. En zo te lezen niet op de kinderen losgelaten maar op schoonmaakwerk etc.

  reageer
 • Moeder

   

  U moet echt eens stoppen met steeds maar af geven op de ouders die volgens u niets doen. Zelf heel veel vrijwilligers werk gedaan, alleen ik haal toch mijn kind nu weg bij svl. Blijf vooral jezelf als top vrijwilliger ophemelen, want ik hoef het niet meer te horen.

  reageer
 • Er word heus wel goed opgelet. Ik vind het in ieder geval een goed project. Beide partijen helpen elkaar.

  reageer
 • ./\/\.

   

  "de gutmensch"....waar zou reactionair Nederland zijn zonder dit zelfgebakken vijandbeeld?

  reageer
 • Tuuk

   

  Er lopen al jaren taakgestrafden de vuile klusjes die een ander vertikt op te knappen bij SVLelystad! En niemand ooit daarover horen klagen en nu nou dat het in de media komt hoor je in ene iedereen klagen! Doe het dan zelf, dan was dit ook niet nodig geweest! We willen toch allemaal dat de kleedkamers en toiletten schoon gemaakt worden, en omdat een ander het vertikt is dit waarschijnlijk noodzakelijk!!

  reageer
 • Karel

   

  Ach, er zijn veel meer delicten dan alleen zedendelicten.

  reageer
 • Vrijwilliger svlelystad

   

  Dat is jou mening! Ik sla de plank helemaal niet mis, maar de ouders die nu het hardst roepen hebben nooit wat gedaan voor de club, want nee daar hebben we geen tijd voor, en we betalen toch contributie. Dus moeten we dan ook nog werken bij de club, nee dat doe ik echt niet. Zo word er gedacht door ouders heb het vaak zat mee gemaakt en gehoord. Maar wel klagen dat het vuile werk nu allemaal gedaan word door geditineerde! Er worden echt GEEN zedendelinquenten losgelaten daar hoor!

  reageer
 • gerard

   

  maar die hoef je dan toch niet bij een voetbal club te zetten. doe dan bv algemeen groen onderhoud in de stad. je laat een fraudeur toch geen administratie doen en een dief niet de voorraad tellen.tweede kans prima. maar logisch nadenken moet ook. straks gebeurt er echt iets met de kinderen van svl en dan heeft iedereen spijt en zeggen ze. waarom hebben we dit gedaan.

  reageer
 • Flevoburger

   

  citaat "De voetbalclub ziet het als een van zijn maatschappelijke taken om gevangenen uit Lelystad verder te helpen." De taken en doelstellingen van een vereniging zijn toch duidelijk in de statuten vastgelegd? Dat het misschien eens sporadisch voorkomt prima maar dit is toch echt geen taak voor een voetbalvereniging.

  reageer
 • Karel

   

  Het past geheel niet om uzelf op te hemelen, terwijl het hierom (bijna ex-)gevangenen gaat die ingezet worden bij een vereniging waar ook kinderen dagelijks vertoeven. U slaat de plank helemaal mis.

  reageer
 • W.J.

   

  Geen discriminatie: alle gevangenen gelijke kansen bieden, of ze voor gewapende overval, meervoudige zware mishandeling, stalken , verkrachten, noem maar op.Geef ze een kans

  reageer
 • Jan

   

  De term gevangenen is wel een beetje vreemd. Alsof ze dat zijn door redenen buiten hun eigen schuld. Net als een vis aan de lijn.. Dit zijn criminelen, die blijkbaar een dermate grove misdaad hebben begaan dat de steeds makkelijker gegeven taakstraf niet afdoende was. Noem het beestje voor wat het is. Nl misdadigers. Gevangen zijn is het resultaat daarvan. Dus het artikel zou als titel moeten hebben, criminelen worden losgelaten om vrijwiligers werk te doen. En hoe zit het dan met die straf die ze hebben gekregen vanwege die hoogstwaarschijnlijk grove misdaad? Dit is makkelijk te verkopen naar degene die slachtoffer waren van deze misdadigers?

  reageer
 • Vrijwilliger svlelystad

   

  Oke, en welke ouder van een voetballer van SVLelystad die nu zo hard roept" ik haal mijn kind er weg" heeft ooit ook maar iets gedaan aan vtijwilligerswerk binnen de club?? WC's schoonmaken, kleedkamers schoonmaken, kantine schoonmaken, papier geprikt, flesjes van het veld gehaald, kantinedienst gedraaid, koffiecorner gedaan in weer en wind, trainer of leider geweest, scheidrechter of assistent scheidsrechter geweest!! Ik durf te wedden dat bijna niemand van jullie dit allemaal gedaan heeft! Zolang als mijn kinderen op voetbal zaten bij deze club hebben mijn man en ik ons ingezet voor deze club. En nog steeds doen wij dit iedere zaterdag met liefde. Mijn man is iedere week scheidsrechter en staat bijna iedere zaterdag na het fluiten nog in de keuken, zelfs mijn zoon die niet meer voetbalt zet zich vrijwillig in als scheidsrechter en Assistent scheidsrechter bij het eerste elftal! Zo.lullig om nu de club zo af te zeiken maar zelf nooit iets doen voor de club!! Echt chappeau hoor mensen!!!!!

  reageer
 • Tuuk

   

  Een VOG zegt ook helemaal niets! Als een pedo nooit veroordeeld is krijgt hij gewoon een VOG en kan gewoon zijn of haar gang weer gaan!

  reageer
 • Tuuk

   

  Er is wel degelijk een ALV geweest in november! Toch beter de website bijhouden voortaan! En misschoen zelf de handjes uit de mouwen steken, dan was dit niet nodig geweest!

  reageer
 • Karel

   

  Als ouder zou ik op de eerste plaats al helemaal niet willen dat ex-gedetineerden zich in de buurt van mijn kind ophouden, laat staan dat ik wil weten waarom iemand in de gevangenis heeft gezeten (vast niet voor te hard rijden of iets uit de winkel jatten). Opzouten met dit soort gasten, ze hebben helemaal niks te zoeken bij vrijetijdsbesteding van kinderen. Als ze opnieuw willen beginnen bedenken ze maar wat anders. Wie heeft er nu een puinhoop van zijn leven gemaakt?! Ik ben die sympathie voor dader zo spuugzat!

  reageer
 • oma

   

  Vergis ik me nou of zijn het mensen die een gevangenisstraf uitzitten? Dat betekent volgens mij in de gevangenis je straf uitzitten en niet bij een sportvereniging gezellig vrijwilligers werk doen.

  reageer
 • Stevie

   

  Ga de bijstand in, en zorg ervoor dat je via de Participatiewet 'vrijwilliger' wordt. Lekker een beetje koffie schenken in een buurthuis, boodschappen doen met ouderen of klusjes in de Hanzeborg. Met behoud van uitkering en geen werkdruk. Velen zijn u voorgegaan. En laat al die anderen als ondergetekende lekker de belasting ophoesten voor uw toeslagen en vrijstellingen.

  reageer
 • jan de boer

   

  IEDEREEN HEEFT RECHT OP EEN 2E KANS... ben je helemaal van 't padje ?

  reageer
 • Barbara

   

  Vertel gewoon eens openlijk waarvoor de tweedekanser zijn straf in het gevang heeft moeten uitzitten, dan weten ook de ouders van hun kinderen die daar sporten van de hoed en de rand..

  reageer
 • deetje

   

  in nederland kom je al in de gevangenis als je 90 euro boete hebt open staan letterlijk geen hvb of politie buro !!! > > gevangenis ..

  reageer
 • Tanja

   

  Precies dit! Blijkbaar moet je eerst een misdrijf plegen om geholpen te worden... O je mag ook drugs verslaaft geweest zijn dan helpen ze je ook.

  reageer
 • Almeertje

   

  Ja inderdaad. Dit doen ze zo maar even. Niet te geloven.

  reageer
 • Almeertje

   

  Helemaal mee eens.

  reageer
 • Maartje

   

  Klopt, het zijn schatjes die hoogstens door het rode voetgangerslicht hebben gelopen.

  reageer
 • Maartje

   

  Ze zijn niet goed bij hun hoofd daar. Iedereen verdient een 2e kans, maar in NL kom je alleen in de gevangenis als je veel en ernstige delicten hebt gedaan. Mooi dat de voorzitter zonder overleg de gutmensch wilt spelen, maar mijn kinderen gaan weg! Als er straks weer iets aan de hand is, moeten ze daar niet gaan janken met het fabeltje: “we wisten dit niet, wat vreselijk”

  reageer
 • Dario Martina

   

  Alleen de 'goede' gedetineerden komen natuurlijk in aanmerking voor een dergelijke resocialisatieplek. Verkeerdparkeerders en snelheidsovertreders, dat soort zaken. Het Bestuur is heus niet zo gek dat ze inbrekers, overvallers, messen- en pistooltrekkers, drugsdealers en dergelijke een plaats bieden. Er zitten een hoop mensen in de gevangenis die nog nooit een vlieg kwaad hebben gedaan. En iedereen verdient een kans. Niet zo hypocriet zijn, mensen!

  reageer
 • jan

   

  dat is waar. maar ik weet niet of ik daarom mijn kind bij gedetineerden moet laten voetballen.

  reageer
 • John

   

  Wat voor misdrijf moet ik plegen om hier voor in aanmerking te komen? Na ruim 40 jaar werk helaas werkeloos geworden en kom met 60 jaar niet meer aan de bak! Dus als ik op deze manier aan het werk kan komen, graag. Ook ik heb recht op een tweede kans!

  reageer
 • Nadia

   

  Helaas niet; het is zó vaak besproken, maar in ieder geval tot dit seizoen was een VOG niet aan de orde. Niet voor trainers, niet voor leiders.

  reageer
 • Pascal

   

  Mensen aub, niet elke gevangene is een moordenaar of een pedo. Iedereen verdiend een kans.

  reageer
 • Jans Timmer

   

  Goed initiatief. Iedereen verdient een tweede kans

  reageer
 • Jans Timmer

   

  Ik heb begrepen dat er zware selectiecriteria gelden. Zedendelicten uitgesloten! Je weet wat je krijgt.

  reageer
 • toepasselijke foto trouwens....

  reageer
 • Jans Timmer

   

  Ik heb begrepen dat het om maar een enkele gedetineerde gaat en er zware selectiecriteria zijn. Zedendelicten zijn per definitie uitgesloten. Je weet wat je krijgt en dat weet je met een ‘gewone’ vrijwilliger niet.

  reageer
 • Beo

   

  Heb tijdens mijn beroep te maken gehad met de kerels uit de gevangenis. Inzet was top netheid was top. Totaal geen nare ervaring met deze mensen gehad. Begeleiding was goed vanuit de reclassering..... IEDEREEN HEEFT RECHT OP EEN 2E KANS. MOOI INESTATIEF. Maar dit is niet nieuw hoor.

  reageer
 • John

   

  Iedereen verdiend een tweede kans. Ga ervan uit dat men kijkt naar soort veroordeling bij de werkzaamheden. Ga er ook vanuit dat ik de oude penningmeester ga zien op de locatie. Krijgt club nog veel geld van.

  reageer
 • Moeder

   

  Dit is voor ons de druppel. Wij zijn weg bij SVL

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Is geen ledenvergadering geweest. Twijfel of ik nog lid van SVL wil blijven en of ik mijn kind hier nog laat voetballen. Vraag me af of club hier goed aan doet. Gaat hoop leden/sponsors kosten ben ik bang.

  reageer
 • Peter

   

  Woon nog niet zo lang in Lelystad, maar IEDEREEN die betrokken is bij een sportvereniging en te maken krijgt met kinderen, heeft toch een verklaring van goed gedrag moeten inleveren, neem ik aan.

  reageer
 • Roel

   

  Maakt dat iets uit dan? Sowieso uitstekend initiatief toch?

  reageer
 • Nadia

   

  Neem aan dat de lobby voor vacatures bij de clubsponsoren begint? Eens zien hoeveel sponsoren er volgend seizoen nog overblijven.

  reageer
 • Henk

   

  Is dit een eenmansactie van het bestuur of heeft de meerderheid van de leden zich hierover uitgesproken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert