Zuivelfabriek naar rechter om dwangsommen te voorkomen

ZEEWOLDE
Zuivelfabriek Veco Zuivel uit Zeewolde en de provincie Flevoland steggelen over het betalen van dwangsommen als het bedrijf afvalwater met een te hoge PH-waarde in het riool loost.

Veco Zuivel moet voortaan 5.000 euro per overtreding betalen. Maar het bedrijf vindt het niet terecht dat het ook wordt bestraft als er buiten de schuld van Veco om iets fout gaat. De zuivelfabriek heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd om te voorkomen dat afvalwater met een te hoge PH-waarde wordt geloosd, maar een manager benadrukte dat ‘incidenten’ nooit zijn uit te sluiten. “Het blijft een technisch systeem. Er kunnen altijd dingen kapot gaan”, meende de man.

Geduld provincie is op
De provincie erkent dat de fabriek inmiddels een goed systeem lijkt te hebben, maar wilde de fabriek niet meer tijd geven om dat te bewijzen zonder gelijk dwangsommen te moeten betalen. Na jaren van coulance en meedenken over oplossingen was het geduld op. “Nu moet het gewoon in orde zijn”, aldus een vertegenwoordiger van de provincie. Volgens hem was het aan het bedrijf om maatregelen te treffen voor eventuele calamiteiten.

Veco Zuivel heeft bezwaar gemaakt tegen het dwangsombesluit, maar daar wordt waarschijnlijk pas begin mei op beslist. Met de rechtszaak van dinsdag wil het bedrijf voorkomen dat het in de tussentijd bij eventuele overtredingen al dwangsommen moet betalen.

De bestuursrechter doet over twee weken uitspraak.

reacties (3)

 • Kaassie

   

  Voor een boete van € 5000,= per dag , kun je een aardige verhuizing naar een andere Provincie betalen. Is dat wat Flevoland wil ? Nog minder werkgelegenheid. Staken en gepest worden door ambtenaren is een reden om verder te kijken naar de juiste locatie.

  reageer
 • freek

   

  er wordt niet uitgelegd hoe zo 'buiten de schuld' van Veco. iets wat te laat of voor Veco wordt gebouwd Is Veco. zo jammer altijd dat OFL dat enen beetje info er nou net niet bij verrmeld.

  reageer
 • Rob

   

  Veco Zuivel heeft grote investeringen gedaan om het te hoge PH niveau van het te lozen afwater op te lossen, de gekozen techniek vergt klaarblijkelijk wat meer tijd om alles fijn te tunen. De provincie zegt nu genoeg coulance te hebben getoond en gaat nu over tot het heffen van dwangsommen per overtreding. Echt ambtelijk geleuter en het leven zuur maken van een onderneming die het probleem aan het oplossen is maar nog even tijd nodig heeft om de kinderziektes eruit te halen. De provincie is lekker stimulerend bezig maar niet heus dus.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert