Scholen hoopvol over snelle fusie

ZEEWOLDE • Wo 7 februari 2018 | 17:19 • Woensdag 7 februari 2018 | 17:19
De acht zogeheten SPIL-basisscholen in Dronten en vijf scholen van de Stichting Openbaar Onderwijs Zeewolde (SOBZ) verwachten voor de zomer van het ministerie van Onderwijs groen licht voor een fusie. Dat zegt SOBZ-voorzitter Henno Kleijwegt, nu de colleges van B en W van Dronten en Zeewolde positief adviseren over de fusie. Die moet op 1 augustus ingaan.

De twee scholenorganisaties zijn al ruim een jaar in gesprek over samenwerking en een fusie. Volgens Kleijwegt is het probleem van beide besturen dat ze te klein zijn, en daarmee kwetsbaar. Zo vormt Kleijwegt zowel het onbezoldigd bestuur als de raad van toezicht van de SOBZ. Die constructie past volgens hem niet in de huidige tijd.

Eigen karakter
Ouders en leerlingen zullen in de praktijk weinig merken van de fusie, omdat de dertien scholen hun eigen karakter behouden. Wel zullen de scholen een professioneler bestuur krijgen en kan er op gezamenlijke kosten worden bespaard.

Alle docenten komen in dezelfde organisatie te werken en zouden daardoor dus op de scholen in Zeewolde én Dronten kunnen werken of invallen. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraden hebben al ingestemd met de plannen.

Cultuur
De scholen hebben ook gekeken naar samenwerking met Almere/Lelystad of Harderwijk/Nijkerk, maar volgens Kleijwegt passen de culturen van Dronten en Zeewolde beter bij elkaar. Het college van Dronten heeft zich vorige week al positief over de fusie uitgelaten, dat van Zeewolde deze week. Een commissie zal de komende maanden de fusieplannen toetsen. Daarna moeten de gemeenteraden nog oordelen over de statutenwijziging.

Tot de SPIL-basisscholen in Dronten behoren de Brandaris, de Wilgerijs, de Duykeldam, Aquamarijn, de Dukdalf, Flevosprong, de Schatkamer en de Vlieger. Onder de SOBZ vallen 't Wold, 't Kofschip, Panta Rhei, de Wetering en de Columbus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel