Tuinder verwarmt kas niet meer met gas

ENS
Een tuinder uit Ens verwarmt zijn kas niet meer met gas en is daarmee uniek in Flevoland. De kweker voldoet nu al aan de eis van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Wiebes wil dat bedrijven in 2022 stoppen met het gebruik van aardgas, omdat de gaskraan in Groningen langzaam wordt dichtgedraaid. 

Pot- en Tuinplantenkwekerij Baas verwarmt de kas door het verbranden van houtsnippers. Overtollig hout uit de omgeving, zoals snoeiafval, wordt in een speciale installatie omgezet tot warmte en elektriciteit. 

reacties (19)

 • De ingenieur

   

  Zo'n tuindersaansluting op het aardgasnet is tegenwoordig zeer kostbaar en zeer streng geregeld in verbruik waar bij afwijkingen grote boetes opgelegd worden. Bedrijven willen er maar wat graag vanaf. Je kan nog beter uit een eigen tank met vloeibaar gas gaan stoken.

  reageer
 • JJZ

   

  Het "sprookje" omtrent CO2 wordt ook maar klakkeloos door velen geloofd. Één goeie vulkaanuitbarsting per jaar ergens op de planeet brengt véle malen méér CO2 in de dampkring dan de mensheid in een jaar kan verstoken. Over gasverbruik gesproken; enkele jaren geleden moest er een nieuwe, grote gasleiding worden aangelegd naar de Maxima-centrale ten Noorden van Lelystad. De hoeveelheden aardgas die dáár doorheen stromen laten de hoeveelheden van huishoudens verbleken!! Ons wérkelijke probleem wat we op de planeet veroorzaken is niet het CO2-gas, maar de mate en snelheid waarin we ons eigen leefmilieu vervuilen!! Maar ach; de planeet zal de mensheid wel overleven!!

  reageer
 • Sir Max

   

  Links of rechts... Alles en iedereen kun je wel de Bonte Piet ( voorheen Zwarte ) toespelen. Ook al is het misschien niet de ideale oplossing er gebeurt in ieder geval wat . Iets of iemand demotiveren is gemakkelijk ...stimuleren beter IMO. Kijk naar ontwikkelingen aangaande bedrijf Hardenberg omschakeling op bestaande installaties. Zie ontwikkelingen aangaande Waterstof Energie Fabrieken in Groningen op langere termijn. Waar hard aan wordt gewerkt. Kijk gewoon eens anders...naar mooie ontwikkelingen ten tijde van noodzaak. Iedere filosofie is gebaseerd op een theorie of net andersom maar slijt als een lapje op een lappendeken. Naarmate ontwikkelingen gaande zijn ten tijde van een nimmer aflatende Evolutie. Mvg. Max.

  reageer
 • Flevoburger

   

  De enige echte legitieme reden om te stoppen met aardgas is het probleem in Groningen. Wat we overigens al vele jaren wisten dat het er aan zat te komen. Het verbranden van hout ( en het hele proces daar om heen ) is vele malen slechter voor het milieu. Nederland heeft alle baten van het gas in Groningen opgemaakt , uitgegeven, weg gegeven. In Noorwegen hebben ze dat dan weer wel met verstand gedaan. Kan de Nederlandse politiek wat van leren. Alhoewel, die Nl politici zitten meer voor eigen positie / toekomst dan dat ze integer met de samenleving / maatschappij bezig zijn.

  reageer
 • piet

   

  linkse gekheid wat de co nog erger maakt

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De meester

   

  Wat een treurnis. aanneemt en gelooft

  reageer
 • De ingenieur

   

  Aardig maar dat helpt geen zier bij de CO2 vermindering. Zulke arme verbranding van vers hout is alleen maar slechter voor het milieu. Jammer dat de tuinders het gas al die jaren voor veel te weinig geld hebben mogen opstoken. Nu zit Groningen met de scheuren en de gemeenschap met de rekening.

  reageer
 • Danny

   

  Tja is dit de oplossing? dacht het niet. Stel dat iedereen dit zou doen....dan ben je binnen Flevoland in een maand door al het hout heen dat er in de bossen van Flevoland staat, totale kaalslag en hoe lang denk je dat hete duurt voordat het weer is aangegroeid? Biomassa is het zoveelste groene sprookje, net als windmolens en zonnecellen.

  reageer
 • Gerrie

   

  Misschien maar eens minder mensen op deze wereld zetten. Oh nee, dat kan natuurlijk niet. Minder mensen = minder economische groei = onbetaalbare schulden en onbetaalbare pensioenstelsels. We're doomed!

  reageer
 • Zo Dan!

   

  Jammer dat iedereen dat maar voor lief aanneemd en geloofd.... Even de logica laten spreken: Je verstookt veel sneller dan nieuwe aanplant kan groeien. Je hebt dus altijd een overschot van CO2 dus wel degelijk een bijdrage... Daarbij komt dat transporteren van gas veel minder energie en CO2 kost dan het oogsten, verwerken en transporteren van bio massa......

  reageer
 • Boels

   

  Dat klopt, maar planten, struiken en bomen nemen ook stoffen op uit de grond. Ik ga natuurlijk geen recept geven maar in een gemiddeld achtertuintje zijn voldoende stoffen aanwezig om een stadswijk plat te leggen. Zet maar een thee van bladeren van de plant XX. Ook (sprokkel)hout kan ziekmakende stoffen bevatten. Hoe je het draait of keert, de natuur ontloop je niet.

  reageer
 • EjN

   

  Het stoken van hout is zo in en in slecht voor het menselijke lichaam.

  reageer
 • Koos A

   

  Biomateriaal heeft “vorig jaar” CO2 opgenomen waardoor er feitelijk geen CO2 bijdrage is. Dus wel Beyer vooor milieu dan aardgas.

  reageer
 • Boels

   

  Groene plannetjes zijn funest voor het milieu. Maar er wordt flink aan verdiend.

  reageer
 • Fred

   

  Leuk die ophef over stoppen met aardgas, maar houtsnippers verbranden levert zeer veel CO2 , hoe zo beter voor het milieu.

  reageer
 • Roel

   

  Dit is niet uniek, een kassenbedrijf bij Luttelgeest heeft dat ook 3 jaar gedaan en toen was de ketel helemaal kapot.

  reageer
 • Pffff

   

  Dat doet kwekerij Wouters uit Ens al zo'n 8 jaar. Dat is toch niet nieuw?

  reageer
 • Schaapjes

   

  Is dat nu echt beter voor het milieu? En voor zijn verlichting heeft hij nog steeds electriciteit nodig van gasgestookte centrales. Aangezien men ook de kolencentrales wil sluiten word je daar steeds afhankelijker van.

  reageer
 • Rob uit Z

   

  En het overige hout voor de bio-centrales wordt met schepen vanuit Amerika en Canada geïmporteerd. Fijn voor mijn werkgever, voor het milieu is het uiteraard complete nonsens...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert