"Steeds meer boeren willen naar het buitenland"

DRONTEN
Steeds meer boeren denken erover om hun bedrijf in het buitenland voort te zetten. Dat merkt Farm4Sale, een samenwerkingsorganisatie van makelaars uit Dronten en Drenthe. Deze donderdag hielden zij een emigratiebeurs in de IJsselhallen in Zwolle. 

Volgens de Drontenaren willen vooral melkveehouders naar een ander land verhuizen. De boeren balen van nieuwe milieuregels, zoals het fosfaatrecht. Ook akkerbouwers zouden interesse hebben omdat ze in het buitenland voor hetzelfde geld meer hectaren grond kunnen kopen. 

Landen als Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Canada en Nieuw Zeeland zijn populair. Op de emigratiebeurs stonden contactpersonen uit allerlei landen.

reacties (17)

 • burger

   

  Nee boeren werken 7 dagen per week meer dan dubbele dan gewone burger die daarbij nog planty vrijedagen heeft. Meer respect zou op zijn plaats zijn ze werken namelijk ook voor uw eten.

  reageer
 • burger

   

  deze groep is een makkelijke doelgroep om lekker de zwarte piet toe te spelen boeren zijn hard werkende mensen 7 dagen per week meer dan het dubbele van een gemiddelde nederlander. Dat er boeren gefraudeerd hebben valt niet goed te praten maar wat de overheid nu doet slaat werkelijk nergens op ten onrechte gaan er bedrijven op slot.

  reageer
 • Jan

   

  Beetje simpel? Ik heb het niet over fouten maken, lezen is moeilijk blijkbaar! Ik ook schrijf niet dat de boeren mogen frauderen, ik schrijf alleen dat diegene die de regels maken ook eens consequent moeten zijn in de regelgeving en niet constant de regels waaraan de boeren moeten voldoen moeten veranderen, geen enkele groep ondernemers is aan zoveel veranderende regels gebonden. Dan is het niet gek dat boeren hun heil elders gaan zoeken, fatsoenlijk ondernemen wordt zowat onmogelijk gemaakt. Maar als de boeren ook maar een fout maken worden zij als eerste aan de schandpaal genageld!! Ja frauderen is fout, absoluut, maar boeren steeds opnieuw laten investeren omdat de regels steeds veranderen mag blijkbaar wel? Belachelijk!! Afijn, als de boeren eenmaal verdwenen zijn uit Nederland zoals menigeen wil dan zijn we met zijn allen afhankelijk van het buitenland, hopen dat we ons voedsel daar dan wel milieuvriendelijk verbouwd wordt en dat we dat tegen fatsoenlijke prijzen kunnen gaan importeren....

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Niet iedere boer, in bredere zin ook niet iedere ondernemer, wil duurzaam werken. Het probleem met de te grote veestapel en het melkquotum, is dat juist teveel boeren de overheidsregels die duurzaamheid moesten bevorderen, hebben ontweken. Zij hebben de problemen goeddeels zelf gecreëerd.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Ik kan begrijpen dat het boerenbestaan zwaar is. Overheidsregels maken het ze niet makkelijk. Maar keer op keer blijken die nodig, want een deel van de boeren belazert toch steeds de kluit. Milieuregels worden door een te groot deel, ten koste van de goeden, listig ontweken. Nou ja, niet altijd listig, zo blijkt uit de laatste fraude. We hebben teveel boeren. En 'het boeren' is milieubelastend. Dat een deel gaat emigreren, is dan alleen maar gunstig. Ik wens ze daar een beter boerenleven, maar ook een milieuvriendelijker boerenleven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  beetje simpel: iemand anders maakt fouten dus we mogen het niet over jouw fouten hebben? Dat is echt kleuterschool niveau. De (eventuele) fouten van iemand anders geven je niet het recht om te frauderen.

  reageer
 • Jan

   

  Laat de overheid zichzelf eerst een geloofwaardig maken!! Geen enkele groep ondernemers wordt in zulke erge mate confronteert met steeds weer veranderende regelgeving! Daar is weinig beleid meer in te ontdekken. En dan is er ook nog eens verschil tussen de landelijke en regionale overheid. In Noord-Brabant willen ze de milieurechten van de boeren inperken (duimschroeven aandraaien) zodat oa. de recreatiesector juist meer milieubelastende activiteiten kan gaan ondernemen. Over sjoemelen gesproken...

  reageer
 • Jos

   

  Enkele?? Voorlopig onderzoek wijst vandaag op ruim 2000!!! kalverfraude boeren. En dat het gesjoemel met de mest en bermranden! Man man die groep maakt zichzelf volstrekt ongeloofwaardig. Met de LTO en CDA voorop.

  reageer
 • Rein

   

  Zeer belangrijke reden voor landelijke en gemeentelijke overheden niet meer over drumstellen en bananaschillen te lullen maar eens daadwerkelijk gaan besturen. Dus ook werk aan de winkel voor Aat de Jonge met zijn vliegveldtrauma.

  reageer
 • Jan

   

  Zonde dat je op basis van enkele fraudegevallen een complete beroepsgroep meent te kunnen typeren! Gelukkig dat je wel inziet dat boeren cruciaal zijn voor de samenleving. Zonder boeren geen eten!!

  reageer
 • Jos

   

  Na de mest-, berm- en kalverfraude op naar het buitenland. Zelden een beroepsgroep gezien die zichzelf zo onwaarschijnlijk impopulair heeft gemaakt. En dat terwijl dit beroep, dit ambacht, cruciaal is voor alle mensen. Boeren zouden in het hart van de samenleving moeten staan, maar plaatsen zichzelf er al jaren buiten. Hoe zonde.

  reageer
 • pieter de oude

   

  In een ( door de politiek gewenst) overvol land hebben boeren inderdaad geen toekomst meer.

  reageer
 • Lies

   

  Hoor wel vaker dat men wil emigreren omdat het hier zo 'slecht' is maar als het buitenlandse avontuur niet is zoals gedacht wil men altijd weer terug...hoezo slecht hier?

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  Wim helaas wordt door de toenemende papierwinkel, regeltjes, milieu eisen en vele andere wetten het de boeren onmogelijk gemaakt hun bedrijven voort te kunnen zetten. Waarom in NL al deze regels en wetten als het in het buitenland niet van toepassing is, daar helpen ze de economie mee naar de sodemieter, oorzaak ligt niet bij de boeren maar Den Haag.

  reageer
 • Alexandros des Burgus

   

  Ik snap wel dat ze willen vertrekken. Er is zeker in Canada nog zat plek om een boerderij op te zetten. Ik vind het wel jammer dat ze zo lopen te jammeren over het fosfaat. Fosfaat is, als we op het huidige tempo van consumptie doorgaan, in 2045 op. Dan komt er echt niks bij, want iets zoals schaliefosfaat bestaan jammer genoeg niet. En zonder fosfaat kun je helemaal niet lekker meer boeren. Vandaar dat de regels strenger zijn geworden voor grote verbruikers zoals Nederland.

  reageer
 • Piet Precies

   

  Groot gelijk dat, vooral vee-, boeren emigreren. Als ondernemer wil je duurzaam werken en bouwen aan je bedrijf. Met een overheid die telkens de spelregels veranderd en aanscherpt, vaak ook met terugwerkende kracht, wordt dat onmogelijk gemaakt. Vele boeren zijn failliet gegaan afgelopen jaren, anderen staat het water aan de lippen. Nu moet er noodgedwongen gekrompen worden op de veestapel, wat zeker als je met nieuw hebt gebouwd, zeer zuur is. In Duitsland is de regelgeving veel soepeler en kun je tenminste opaan van de regelgeving en is het langjarig en zonder terugwerkende kracht.

  reageer
 • Wim

   

  Eerst jaren lang subsidies binnengeharkt en als ratten het schip verlaten. En zeg niet van we hebben het zo slecht, want als je door de polders rijd en ziet wat voor een prachtige bedrijven er staan, denk je niet gelijk dat de noeren naar de voedselbank moeten voor ondersteuning.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert