Twee winnaars van Groene Pluim 2018

FLEVOLAND • Wo 14 februari 2018 | 10:13 • Woensdag 14 februari 2018 | 10:13
Natuurmonumenten en Natuur- en Milieucoöperatie Rivierduingebied hebben de Groene Pluim 2018 gewonnen. Deze prijs van Natuur- en Milieufederatie Flevoland wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor een groen Flevoland. Dit jaar werd daarbij gekeken naar initiatieven waarmee het groene erfgoed in de provincie zichtbaar werd gemaakt. In totaal waren er dertien genomineerden.

Natuur-en Milieucoöperatie Rivierduingebied krijgt de Pluim onder meer voor de inzet om de restanten van de prehistorische Swifterbantcutuur zichtbaar te houden. Bij de aanleg van het Rivierduingebied, ten noorden van Lelystad en Dronten, werden de restanten blootgelegd van de oeroude leefgemeenschap. Via onder meer aangelegde wandelpaden zijn sporen van de prehistorie terug te zien in de grondlagen. 

Natuurmonumenten krijgt de prijs voor het behoud en ontwikkeling van het openluchtlaboratorium van het Wateloopbos in Noordoostpolder. In het bos zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Zo zijn er onder meer restanten te vinden van het onderzoek naar de Deltawerken in Zeeland. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig. Met de komst van de computer werd dit veldwerk overbodig. In 1996 sloot het laboratorium en het raakte in verval tot Natuurmonumenten de plek kocht. Via wandelroutes worden bezoekers langs de modellen van de waterwerken geleid, die nu als ruïne in het bos liggen. 

Dit jaar waren 13 intanties of personen genomineerd voor de Groene Pluim.

Deel artikel

reacties (2)

 • Jan

    Di 13 februari 2018 Dinsdag 13 februari 2018

  Het Waterloopbos ligt niet bij Bant maar tussen Kraggenburg en De Voorst.

  reageer
 • Moo

    Di 13 februari 2018 Dinsdag 13 februari 2018

  Het Waterloopbos is zeker NIET bij Bant.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert