'Slechte slaap oorzaak van veel klachten'

LELYSTAD
'Slecht slapen is de oorzaak van veel klachten'. Dat zegt slaapoefentherapeute Ria Geurtsen uit Lelystad. "Zo kan slecht slapen er de oorzaak van zijn dat je 's nacht moet plassen. En niet andersom."

Joke van Wees kent dat fenomeen. "Ik werd 's nachts om drie uur wakker en moest dan plassen. Daardoor ging ik steeds slechter slapen en kreeg ik zelfs een burn-out. Sinds de slaapoefentherapie gaat het slapen veel beter."

Volgens Geurtsen zijn mensen vaak veel te druk, doen ze te veel, nemen ze te weinig rust en ontspannen ze zich te weinig. "We leren ze dan bijvoorbeeld om zogenoemd 'op te slomen'. Dat wil zeggen richting het slapengaan langzaam maar zeker de druk van de ketel te halen. Er valt echt heel veel te doen aan slaapproblemen met andere gedrag en allerlei oefeningen", aldus Geurtsen.
 

reacties (2)

 • Paulien

   

  Slecht slapen is soms ook een onderschat noodsignaal van hrt lichaam dat het slecht gaat en omgekeerd orgt het slechte slapen ervoor dat problemen snel toenemen. De GGZ reageert daar momenteel adequaat op met voorschrijven slaapmiddel bij een crisis, maar slaaptherapie daarvoor is natuurlijk nog beter.....

  reageer
 • Ja natuurlijk

   

  Veel klachten zíjn ook oorzaak van slecht slapen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert