Minister wist niet van relatie adviseur luchthaven

LELYSTAD
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een bureau dat adviseert over Lelystad Airport wisten niet dat een ingehuurde adviseur getrouwd is met directeur van de Commissie voor de milieu-effectrapportage die straks milieurapporten over het vliegveld moet beoordelen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Maandag meldde De Stentor dat adviseur Stefan Morel is getrouwd met Veronica ten Holder van de commissie mer en dat hierbij de schijn van belangenverstrengeling optrad. Morel was ingehuurd om een plan van aanpak te maken om fouten uit de milieurapportage van het vliegveld te halen. 

Volgens de minister is Morel op 2 november ingehuurd via bureau To70. Hij zou slechts betrokken zijn bij het redigeren van teksten en algemeen advies over het rapport. Nadat er vragen over zijn onafhankelijkheid kwamen vanuit een bewonersdelegatie, heeft Morel zich op 1 februari teruggetrokken. Hij is niet meer betrokken bij adviezen over luchtvaart en mer’s, schrijft de minister. Op dit moment wordt nagegaan welke projecten dit zijn.

Extra zorgvuldigheid
De minister zei na afloop van het Kamerdebat over luchtvaart dat zij naar aanleiding van de zaak-Morel in het kabinet zal aandringen op extra zorgvuldigheid bij de inhuur van adviseurs. Zij voegde daaraan toe dat nooit helemaal is uit te sluiten dat niet alle relaties van iemand bekend zijn. Volgens de minister is er in de milieurapporten die zijn binnenkort krijgt geen inbreng van Morel meer te vinden. Het ministerie heeft de rapporten extra gecheckt en herschreven, waarbij twee andere adviesbureaus hebben meegekeken.

In een verklaring aan het tv-programma EenVandaag schrijft Stefan Morel dat hij naar eigen zeggen al meer dan 11 jaar het ministerie adviseert over milieueffectrapportages rond luchthavens. Dat hij een relatie heeft met de directeur van de commissie-mer was volgens hem 'breed bekend'.
 

reacties (6)

 • hans.

   

  Ja, bert! Nu blijkt maar eens dat deze meneer al 11 jaar in opdracht van het ministerie werkt. Je kan zelf je conclusie trekken over de op zn minst twijfelachtige kwaliteit zijn werkzaamheden... of degene die daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de ''flaterberg'' rondom flutvliegveld l'stad.

  reageer
 • Rein

   

  Ja, een bloedneus zorgt ervoor dat je even iets ontgaat.

  reageer
 • Freek

   

  Zou verboden moeten zijn dat de schrijver een dergelijke band niet meld en als hij het al heeft gemeld had hij de klus moeten weigeren. In die wereld weet je dat dit niet 'kan". Daarnaast 'schrik' ik van de term "is herschreven ". Is dit niet het bewijs dat het dus niet deugde? Is dit geen reden om alle nog actuele onderzoeken eens de stofkam door te halen? Mijn vertrouwen is nu totaal verdwenen.

  reageer
 • Maartje, Bas en HH

   

  Tsja, nergens is het liegen zo ingeburgerd als in de politiek. Uit de reactie van deze minister blijkt dat maar weer. Het Nederlandse volk moet en zal belazerd worden door de dames en heren politici.

  reageer
 • Jan2

   

  Dit is echt lachwekkend, jammer dat het hele (V)liegveld Lelystaddossier te triest is voor woorden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  Als je over een milieu organisatie begint is er altijd wat mis mee ze verdraaien graag hun uitkomsten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert