Vraagtekens rond Floriade-bijdrage Den Haag blijven

ALMERE
Het is voor de gemeente Almere en de organisatie van de Floriade nog steeds niet duidelijk hoeveel geld het Rijk gaat bijdragen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022. Concrete afspraken laten nog op zich wachten, mede door de verkiezingen en de langdurende kabinetsformatie. Dat valt te lezen in een voortgangsrapportage over de Floriade die is verstuurd aan raadsleden. Het stuk is opgesteld in opdracht van het college van b&w.

Toezegging
Den Haag heeft in 2015 een bedrag toegezegd van 5 tot 10 miljoen euro. Almere hield er rekening mee dat het afgelopen jaar al 5 miljoen zou ontvangen.

Hoewel er de afgelopen maanden stappen zijn gezet om met Den Haag tot afspraken te komen, wordt ook gewaarschuwd voor optimisme. Het zal namelijk nog moeten blijken of het geld van het Rijk is bedoeld voor de Floriade in zijn geheel, of alleen voor hele specifieke projecten.

Dit jaar zal er bij de gemeente veel aandacht moeten zijn voor de relaties en afspraken met het Rijk, zo staat in de voortgangsrapportage.

Veiligheid
Een ander onderdeel waar nog veel vraagtekens bij worden gezet is het punt van de veiligheid. Zo zijn er mogelijk detectiepoortjes nodig om de bezoekers van het evenement bij de ingang te controleren.

Wat er precies aan veiligheidsmaatregelen nodig is weet de organisatie van de Floriade op dit moment nog niet. Daar wordt nog met alle betrokken partijen over nagedacht.

Daardoor kan er ook nog geen inschatting worden gemaakt hoeveel geld er voor dit aspect nodig is. Duidelijkheid hierover laat op zich wachten.

Positief beeld over voortgang
In het algemeen schetst de voortgangsrapportage een positief beeld van het afgelopen half jaar. De conclusie die wordt getrokken is dat de vaart er inmiddels goed in zit: “Was in het vroege voorjaar de nog te beantwoorden vraag van College en Raad: Gaan we het halen? Inmiddels kan met zekerheid worden gesteld: Ja, we gaan het halen!”

Donderdagavond spreekt de Almeerse gemeenteraad over het stuk op de Politieke Markt.

reacties (31)

 • Hannes

   

  Het totale project hangt aan een groot risicovolle vinkentouw, op een verkeerd uitgekozen locatie!

  reageer
 • antje

   

  leuk citaat uit een vakblad: eigenlijk best een unieke aanbesteding van deze woonwijk: 'ze besteden een complete woonwijk aan waarvan beiden (de opdrachtgever en de opdrachtnemer) nog niet weet wat men gaat bouwen en ook niet wat de woningen zullen gaan kosten'

  reageer
 • Jorrit

   

  Jorritsma doet helemaal niet mee. Er waren uberhaupt geen lokale aanbieders bij de aanbesteding (misschien hopen de lokalen nog wat onderaannemerswerk binnen te halen van de 3 grote deelnemers)

  reageer
 • asjemenou

   

  Ja en er volgen er steeds meer..... Ons wethoudertje regelt het wel even allemaal. Maar straks zit Almere met ruim 40 miljoen tekort en meneer de wethouder zit lekker in zijn tweede of derde huisje op Aruba.....

  reageer
 • Kees

   

  Den Haag weer....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  En dat rot en stinkt aan alle kanten

  reageer
 • Dirk2

   

  En weer een lijk uit de kast!

  reageer
 • jan

   

  verkeerde inschatting dan, ik woon er al 20 jaar nu. en met veel plezier en steeds meer plezier. ik meen het oprecht.

  reageer
 • Cato

   

  Almere Anders'18 is een nieuwe lokale partij die faliekant tegen de Floriade is.kijk op hun site.

  reageer
 • Hannes

   

  Karel noem het maar betaalde professionele onbenulligheid! dan niet betaalde amateurs, die praktisch onderlegd zijn!!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Welke partijen?

  reageer
 • Maaike

   

  Op welke partijen kan ik stemmen als ik tegen de waanzin van de Floriade ben? Weet iemand dat?

  reageer
 • Voortvarend en ondoordacht!

   

  Knap als je al geld opmaakt wat je nog niet hebt.Werkelijk deze handelswijze staat op zeer gespannen voet met mensen die door de socialediensten geadviseerd worden. is dit nu een voorbeeld functie ?

  reageer
 • Whatsnew

   

  Ik lees niet iets wat nog niet bekend was. Financieel debacle, miljoenen strop, kaalslag, ondernemers wegpesten, ongewenst een floriade plannen op enorm verkeerde lokatie, iedere drie maanden weer een nieuwe vergeten kostenpost. Volledig volgens de verwachtingen toch dit nieuws. Past prima in het plaatje

  reageer
 • Bas

   

  Ik schat zo in dat u helemaal niet uit Lelystad komt en alleen uit bent op bepaalde aandacht?

  reageer
 • Karel

   

  En ja, hoor. Weer de zoveelste onverwachte kostenpost van miljoenen. Hoe vaak hebben we dit al gehoord in de afgelopen jaren. Het houdt maar niet op met alle financiële tegenvallers, ondanks de mooie beloftes van Herrema. Dat Den Haag zijn vingers niet zal branden, is wel duidelijk. Waarom zouden ze ook bij zo'n onzeker en ongeleid projectiel als de Flopriade met een financieel wanbeleid waarvoor je in het normale zakenleven allang allang je ontslag zou krijgen. En er is nog niks over veiligheid bekend? Dus die kosten kunnen ook nog alle kanten op. Wordt het zoveelste tegenvallertje. Wat een ongekend amateuristische onbenulligheid straalt deze hele Flopriade uit. Daar zou een prijs voor uitgevonden moeten worden. Almeerders, ga maar vast sparen, want forse belastingverhogingen zullen uw deel worden. De Flopriade en de miljoenen verliezen moeten ergens van worden betaald.

  reageer
 • Pzaal

   

  Gebruik dat geld liever voor de armoede bestrijding.

  reageer
 • Koos A

   

  Dat is het verschil ja. Jij bent trots, ik baal. Vroeger vond ik Lelystad niets, als Almeerder. Nu denk ik er anders over...

  reageer
 • Rein

   

  En wat schuift het “consortium Jorritsma” de initiatiefnemer ?

  reageer
 • Hannes

   

  De voortgang van de Floriade met vraag en aanbod voor een halfjaar is geen probleem!! Het is die jungle woonwijk waar men nog geen waardevolle garantie voor kan ontwikkelen! Nogmaals gooi het roerom en ga met investeerders in zee, om de Floriade voor een halfjaar rond het gebied van het Kasteel verder te ontwikkelen! Waar men na de Floriade een pracht van een Kasteelpark overhoudt, met een jungle-promenadepark naar het stadspark toe!! "Nogmaals vergeet die jungle-woonwijk op de zo verkeerd uitgekozen locatie; (het nadenken daarover hangt niet af van ene persoon!) Men heeft nog dik vierjaar met een vernieuwde gemeenteraad om Almere tot een waardevolle imago te brengen..!

  reageer
 • Hannah

   

  Die Floriade wordt een ramp! Gelukkig zijn er volgende maand gemeenteraadsverkiezingen, dus STEM TEGEN DE FLORIADE nu het nog kan...

  reageer
 • Jan 2

   

  En omdat Geertje het in Den Haag voor het zeggen heeft gaat dit ook echt gebeuren #Flauwekul

  reageer
 • Richard

   

  Dit verhaal klinkt mij aan alle kanten als nepfeiten en nepnieuws. A. Zekerheid dat we het gaan halen ? Als de gemeenteraadsverkiezingen nog moeten komen? Als de aanbestedingsprocedure nog steeds loopt terwijl de teneur van veel inschrijvers was dat het tijdspad een groot risico vormt ? B. er dus feitelijk een onzekerheid is van 10 miljoen rijksbijdrage die sowieso al achterloopt ten opzichte van de datum van betaling die men had verwacht. C. Kosten vd poortjes weten we niet. Tsjonge je weet aantal ingangen je weet uit verleden hoe druk het is dus weet je hoeveel beveiligers je moet inzetten je weet wat het uurloon is. Dus dat is exact in een uur uit te rekenen. Sorry hoor dit komt heel dom over.

  reageer
 • Carl

   

  En welke partij moet dat dan zijn die dit nog gaat stoppen???

  reageer
 • Mark

   

  De gewone man kan weer betalen voor de grootheid waanzin van een paar locale politici. Democratie is ver te zoeken in dit nep land met nep politici. Met nep verhalen.

  reageer
 • jan

   

  ik vind het als lelystedeling wel vermakelijk. veel liever een mooi vliegveld dan de floriade. wie is er nu gek? lelystad was het achtergebleven kindje, maar ik begin steeds trotser te worden op lelystad. bataviastad, nieuwland, aviodrome en nu een internationaal vliegveld en niet de zorgen van een floriade.

  reageer
 • Koos A

   

  Zulke kreten kennen we uit het buitenland: “ Yes we can” en “Wir schaffen das”. Beide zijn geen onverdeelde successen (geweest). Hoe dan ook, weer een tegenvaller in de algemene pot van 5 miljoen of meer. Misschien dat voor een specifiek nieuw project de vijf miljoen kan worden gebruikt, maar dan ook alleen daarvoor.

  reageer
 • Tja

   

  1 ding is wel duidelijk in ieder geval. De burger gaat betalen

  reageer
 • Almeerder

   

  Natuurlijk gaan we het halen! Een MILJOENENVERLIES wel te verstaan.. En dat MILJOENENVERLIES mogen de Almeerse burgers straks gaan ophoesten (de verantwoordelijke ambtenaren en vriendjes zijn dan al met volle zakken vertrokken). Maar het is nog niet te laat! Stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart op een partij die dit gaat stoppen!

  reageer
 • Cire63

   

  Nog nx geregeld? Het kan dus nog erger worden voor de burger van Almere. Weet op wie je gaat stemmen in maart. Stop de Floriade nu het nog kan!

  reageer
 • michael

   

  Geertje van de PVV heeft er een tweet uit uitgegooid dat de Floriade een reclame uitting is voor Nederland en de tuinbouw sector... en dat Den Haag maar moet meebetalen !!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert