Wat moet de provincie zonder de SP?

FLEVOLAND
Provinciale Staten denken na over de mogelijkheden voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten nu de SP er uit dreigt te stappen. De crisis is het gevolg van een vertrouwensbreuk tussen SP-gedeputeerde Ad Meijer en de drie collegepartijen VVD, CDA en D66. Die partijen zegden dinsdag het vertrouwen in Meijer op, maar de SP blijft achter de gedeputeerde staan.

Als Meijer bij de volgende vergadering zijn functie moet neerleggen, dan stapt de SP uit het college, zo liet fractievoorzitter Ine de Waal aan Omroep Flevoland weten. Omdat het college van GS zonder de SP geen meerderheid meer heeft in Provinciale Staten, wordt er druk nagedacht over andere samenstellingen.

Twee opties lijken het meest kansrijk: de SP kan vervangen worden door een combinatie van de PvdA en GroenLinks, of door een combinatie van de ChristenUnie en de SGP. Een derde mogelijkheid is dat het huidige college van VVD, CDA en D66 doorgaat als minderheidscollege tot de verkiezingen van volgend jaar. 

reacties (12)

 • Jaap

   

  En dat is de goede weg. SP-bestuur: je bent er voor de kiezers en de kiezers zijn er niet voor jou. Een goed bestuur geeft de vestuurder de gelegenheid zich eervol terug te trekken. Dat is geen zaak van laten vallen, maar onderkennen dat de man ongeschikt is om de doelen te halen in deze constellatie (type slangenkuil). SP-er trekt de juiste conclusie, je bent er niet in geslaagd, houd je hoofd hoog en vertrek. Daarmee maak je ruimte voor een ander. En wat belangrijker is: voor invloed van de SP op het beleid. Van weglopen hebben we al voorbeelden, dit past de SP niet.

  reageer
 • Rinus

   

  SP eruit en de combi SGP/CU erin, dan is het schijnheilige zooitje weer compleet. Misschien een kans voor wethouder Van Wageningen (CU) Lelystad om gedeputeerde te worden? Echt iets voor haar ego, miljoenen uitgeven en tekort komen is ze goed in.

  reageer
 • L. Lendeling

   

  In een tijd van decentralisatie is de provincie zeker geen overbodige bestuurslaag. Vraag is wel of het 12 provincies moeten zijn. Zeker omdat problemen in bijvoorbeeld het OV al gauw opgelost moeten worden door meerdere provincies met verschillende belangen. Ook is het de vraag of provinciegrensen altijd logisch getrokken zijn. Vraag is en blijft of de instelling van de provincie Flevoland, voor de zes gemeenten in Flevoland, dat heeft gebracht wat men er bij de instelling van de provincie van gehoopt en gedacht had.

  reageer
 • Noppertje

   

  De oorzaak van een crisis wordt altijd veroorzaakt door alle collegepartijen. Dus niet alleen bij de SP, maar zeker ook bij VVD, CDA en D’66. Met de verkiezingen van volgend jaar in aantocht is het laatste jaar toch altijd al een raar jaar omdat, je dan de spagaat krijgt tussen het coalitieaccoord en de profilering naar de verkiezingen toe.

  reageer
 • Stevie

   

  Win-Win Situatie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Merreha

   

  De PvdA is de meest geschikte opvolger van de SP. Een partij zonder principes en die graag meehelpt om de inwoners van Flevoland in de steek te laten. Deden ze ook in het kabinet Rutte. Ik snap überhaupt niets van dat de SP in een coalitie zit met de VVD.

  reageer
 • Hans K

   

  Dit is een perfect moment dat de SP eruit stapt. Eindelijk gaat het weer in de vergaderingen waarover het moet gaan en kunnen akties in gang worden gezet in plaats van oeverloos SP geblaas. Ik drink er eentje op.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Provinciale Staten, vooral druk met zichzelf. Voor de burger maakt het weinig uit welke coalitie er zit. Boeit overigens ook weinig mensen. Overbodige bestuurslaag.

  reageer
 • Jordi

   

  Met de SP is cq wordt het nog meer verstandshuwelijk, bij de SP ontbreekt helaas ,zoals zo vaak,het benodigde verstand.Nokken dus.

  reageer
 • Yolanda

   

  Wat zeg de reactie van de SP over deze partij? Kunnen ze de verantwoordelijkheid van het besturen van de Provincie niet aan? Heeft de SP niet genoeg capabele bestuurders? Niet echt hoopvol voor de toekomst! Neem afscheid van deze gedeputeerde en zoek iemand uit de eigen gelederen die het coalitieakkoord op een verantwoorde manier vorm geeft!

  reageer
 • Harry

   

  Vooruitgang boeken!

  reageer
 • jan

   

  lijkt mij alleen maar voordelen hebben.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert