Lelystad Airport: groeibriljant of valse belofte?

LELYSTAD
Is Lelystad Airport de banenmotor van de toekomst voor Lelystad en omgeving of een valse belofte? Die vraag stond centraal op een discussieavond voor vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers, het vliegveld en de politiek, georganiseerd door de FNV.  

Aan de hand van een aantal stellingen werd de discussie op gang gebracht. Zo was er bijvoorbeeld de stelling dat Lelystad Airport maar enkele tientallen banen zou opleveren voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Ook was er de stelling dat de komst van  prijsvechters juist ten koste gaan van de werkgelegenheid en de burgers.  

Volgens ondernemers absolute onzin. Die zien het vliegveld als banenmotor die in de toekomst honderden tot duizenden banen gaat creëren.

De lokale GroenLinks ziet het allemaal niet gebeuren met de banen op Lelystad Airport en ziet meer heil in het creëren van banen op een andere manier. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van een terminal voor cruiseschepen.

De Partij van de Arbeid vond de stellingen en ook de reactie van GroenLinks een beetje zuur. Het is juist een enorme kans. De partij ziet de toekomst van het vliegveld en Lelystad daarom zonnig tegemoet. 

Ook volgens de directie van Lelystad Airport gaat het vliegveld zeker banen opleveren. De schatting is dat er tussen de 400 en 500 banen per miljoen reizigers bijkomen.

reacties (10)

 • pieter de oude

   

  En de passagiers van deze cruiseschepen behoren ook niet tot de leeftijdscategorie die Bataviastad gaan leeg kopen.

  reageer
 • Hannes

   

  Door de gestegen welvaart ten kosten van plaatselijke leefbaarheid moet het personeel nog steeds staken, om dat de concurrentie moordend is!

  reageer
 • Hans Krijtenberg

   

  Vraag het de mensen rond Frankfurt/Hahn, bekujk de enorm gestegen welvaart in Charleroi! 1500 tot 2500 jobs direct en indirect door de aanwezigheid van Ryanair!!!!!

  reageer
 • KC

   

  GL is niet van deze wereld. De cruiseaschepen die Lelystad aan doen zijn o.a. van Stipreizen. Die gebruiken Lelystad alleen als op- en afstapplaats en levert nagenoeg geen arbeidsplaatsen op. De grote Duitse en Zwitserse Rijnschepen van via de Houtribsluizen rechtstreeks naar Amsterdam. Het vliegveld heeft altijd extra mensen nodig. Vliegtuigtechnikus, bevrachters, schoonmakers voor vliegtuigen en bebouwing, horecapersoneel, douane, beveiligers, bewaking, parkeerders, onderhoud personeel voor gebouwen, terrein, verlichting, groen, etc. Daar komen nog de toeleveranciers, en vliegtuigonderhoudsbedrijven e.d. bij. Dus vele maal meer arbeidsplaatsen.

  reageer
 • Dennis

   

  Wat een gezeur elke keer weer over het vliegveld. De azijnzeurders blijven maar stellingen opwerpen om alles negatief te doen belichten! Het vliegveld zal banen opleveren in en rondom Lelystad al zal het Almaerse pluche de vruchten willen plukken! Laat Airport Lelystad lekker open gaan!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  Groen links heeft nog nooit wat zinnigs naar voren gebracht.

  reageer
 • Rein

   

  De Lelystadse wethouder (Fackeldey) denkt dat de vliegtuigen die Lelystad AirPort aandoen van 1800 mtr. recht naar beneden vallen. Op de bijeenkomst in Zwolle en bij Jinek verklaarde hij dat de Flevolandse bevolking al lang gewend is aan het lawaai op voornoemde hoogte. Hoe dom moet je zijn om iets dergelijks uit te spreken. De vlieghoogte tussen Dronten en Swifterbant zal hooguit ca. 900 mtr. zijn want aan duikvluchten doen ze al lang niet meer.

  reageer
 • Jan

   

  O nee he, toch geen banen voor mensen aan de onderkant van de samenleving? Wat een krankzinnigheid, juist daar zit veel werkeloosheid.

  reageer
 • Hannes

   

  Werkverschaffing is voor alle lagen van de bevolking te creëren, alle scenario's draait wel op ligging en kwaliteit en leefbaarheid! Heb geduld en wacht de continuïteit verbetering van Schiphol af, met alle nieuwe duurzame technologieën met nog velen mogelijkheden!!

  reageer
 • Groko

   

  Je zult er vast bij moeten zijn geweest om een oordeel te geven maar een cruise schip....😂 Ze bedoelen zeker zo’n rijnaak waar de zonnebloem mee vaart. Mooi idee maar luchtvaart zal komende 18 jaar echt verdubbelen volgens een recent onderzoek. Maakt niet uit wie er gelijk krijgt maar niets doen is geen optie. Jammer dat gemeente Dronten zich zo beschamend opstelt maar gelukkig door de wisselgeld wens toch heeft aangegeven dat ze akkoord zijn

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert