Inditex druk met werving personeel

LELYSTAD • Do 15 februari 2018 | 13:33 • Donderdag 15 februari 2018 | 13:33
Inditex, het Spaanse moederbedrijf van modemerken als Zara en Pull&Bear, is begonnen met de werving van personeel voor het enorme distributieknooppunt in Lelystad. Sinds januari wordt er geworven voor zo'n tachtig vacatures voor het zogeheten kernteam, dat de vestiging gaat leiden. Tegen de zomer begint de werving voor vierhonderd vacatures voor uitvoerend personeel, zo laat Inditex weten.

Inditex maakte in mei vorig jaar bekend dat zij voor honderd miljoen euro haar eerste distributiehub buiten Spanje in Lelystad vestigt. Sinds het najaar wordt er gebouwd aan het complex op Lelystad Airport Businesspark, dat straks bestaat uit een enorme productiehal, een volledig geautomatiseerd magazijn en een strijkcentrale. Begin volgend jaar wil Inditex proefdraaien, zodat de zomercollectie 2019 vanuit Lelystad naar winkels in Europa en daar buiten kan worden gedistribueerd.

Inditex voert de modemerken Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterque. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 163.000 werknemers en behaalde in 2016 een omzet van ruim 23 miljard euro, met een nettowinst van drie miljard.

Managementfuncties
In januari is Burger Support in Lelystad begonnen met de werving voor de eerste tachtig managementsfuncties. Zij vormen het kernteam dat de Lelystadse vestiging gaat leiden. Het gaat om onder meer om specialisten op het gebied van logistiek, systeembeheerders, ICT-specialisten en warehouse managers op mbo-plus en universitair niveau. Vanaf het voorjaar worden zij in Spanje opgeleid. Komende maandag is er in Lelystad een tweede selectieronde. Van het personeel dat tot nu toe is aangenomen komt negentig procent uit Flevoland.

Lagere opleiding
Voor de overige vierhonderd tot later mogelijk achthonderd functies volstaat een lagere opleiding. De gemeente Lelystad hoopt dat hiervan inwoners profiteren, die nu moeilijk aan werk komen of soms al lange tijd werkloos zijn.
Inditex en de gemeente werken voor de werving samen met het Werkbedrijf Lelystad, het  Werkgeversserviceteam Almere (WST) en het UWV.
Directeur Onno Vermooten van het Werkbedrijf zegt dat hij verwacht tegen de zomer met de werving te beginnen van wat hij noemt 'operators'. Het betreft functies als voorraadbeheerders, transportpersoneel en magazijnmedewerkers,  

Actief benaderen
Het Werkbedrijf, WST en UWV gaan Lelystedelingen en Almeerders, die volgens hun gegevens geschikt zouden kunnen zijn voor de banen bij Inditex, actief benaderen. Indien zij bij Inditex in dienst komen zullen zij worden getraind. Dit gebeurt door ROC Flevoland en Inditex.

Groot belang
De komst van Inditex is voor Lelystad van groot belang, omdat het bedrijf handmatig werk aanbiedt dat goed past bij wat veel inwoners zoeken. Wethouder Jop Fackeldey vraagt zich af of Inditex in alleen Lelystad wel aan voldoende arbeidskrachten komt. Daarom is de samenwerking gezocht met Almere, waarbij de gemeenten zelf de rol op zich nemen om bij de werving te helpen. 

Het Spaanse bedrijf wil ook banen aanbieden aan mensen met een arbeidsbeperking, maar het is volgens Vermooten nog wel 'even puzzelen' hoe zij binnen de benodigde functies passen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel