VVD wil contract Oostvaardersplassen opnieuw bekijken

FLEVOLAND • Do 15 februari 2018 | 17:24 • Donderdag 15 februari 2018 | 17:24
Minister Carola Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit moet het contract tussen het Rijk en de provincie Flevoland over de Oostvaardersplassen onder de loep nemen. Ze moet uitzoeken of Flevoland wel voldoende bevoegdheden heeft. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Rijk versus provincie
De regeringspartij twijfelt of de provincie het beleid ten aanzien van de grote grazers wel mag veranderen als ze dat wil. Eerder werd de zeggenschap van de provincie ook al in twijfel getrokken door een hoogleraar, die de afspraken tussen het Rijk en de provincie onderzocht. De bewuste overeenkomst werd gesloten in december 2016. Daarin werd geregeld dat Flevoland voortaan zelf verantwoordelijk zou zijn voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Een groot deel van Provinciale Staten sprak zich daarna uit voor het veranderen van het beleid omwille van het welzijn van de dieren. Zo wordt overwogen om het aantal heckrunderen, konikpaarden en edelherten drastisch naar beneden te brengen zodat er minder dieren sterven.

Uitbreiden bevoegdheden
De VVD in de Tweede Kamer wil nu van de minister weten of de provincie dat wel mag doen, en als dat niet zo is, moeten de bevoegdheden van de provincie worden uitgebreid, zo zegt de VVD. De minister komt binnenkort met een reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel