Aziatische bosmug verspreidt zich verder

FLEVOLAND • Za 17 februari 2018 | 11:05 • Zaterdag 17 februari 2018 | 11:05
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt hoe ver de Aziatische bosmug zich heeft verspreid rond Zeewolde. Dat meldt De Stentor op basis van documenten die de NVWA heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Controleurs van de NVWA blijken de Aziatische bosmug in oktober te hebben aangetroffen op volkstuincomplex De Nes in Zeewolde. Kort daarna werden twee larven gevonden bij een boer in het buitengebied.

Zes jaar in de provincie
De muggen werden in 2012 voor het eerst aangetroffen in Flevoland. Waarschijnlijk zijn ze meegelift bij de import van bamboeplantjes en autobanden. De muggen doken op in volkstuinen in de omgeving van Lelystad. Daar worden ze sindsdien bestreden, maar nu blijkt dat de muggen zich toch hebben verspreid.

Mug kan ziekten overbrengen
De Aziatische bosmug kan tropische infectieziekten overbrengen. Volgens de NVWA is de kans daarop in Nederland erg klein, omdat hier erg weinig mensen met deze ziektes zijn. De muggen worden bestreden om alle risico's uit te sluiten.

De NVWA adviseert boeren om hun voerkuilen niet langer af te sluiten met autobanden. De Aziatische bosmug gebruikt water dat in de banden blijft staan als broedplaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Erik

    Ma 19 februari 2018 Maandag 19 februari 2018

  Robeo het subsidie verslind bedrijf. Pakt de belastingbetaler aan meerdere kanten. Dit soort bedrijven zouden we moeten verbieden.

  reageer
 • Rob

    Zo 18 februari 2018 Zondag 18 februari 2018

  Hans waar heb je het over in relatie tot het artikel.

  reageer
 • iac

    Zo 18 februari 2018 Zondag 18 februari 2018

  als het hard genoeg vriest gaan die exoten wel dood...

  reageer
 • Rein

    Za 17 februari 2018 Zaterdag 17 februari 2018

  Hoop dat voornoemde autoriteit wakker blijft. We waren toch immers fel tegen uitheemse aangelegenheden zoals insecten, vissen en planten ??

  reageer
 • Hans Keuper

    Za 17 februari 2018 Zaterdag 17 februari 2018

  Ieder dier heeft recht op leven! Ook de Aziatische Bosmug! Goed, dat natuurbeschermingsorganisaties de Aziatische Bosmug in hun 'natte natuur' een veilige biotoop bieden. Hulde daarom aan FlevoLandschap met haar 'natte natuur' rond Schokland, Natuurmonumenten met haar 'natte natuur' in Waterloopbos, Zwarte Hoek en Marker 'Malaria' Wadden en Staatsbosbeheer met haar onvolprezen 'natte natuur' in de Oostvaardersplassen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

    Za 17 februari 2018 Zaterdag 17 februari 2018

  We hadden die ouwe banden nodig voor de kunstgrasvelden. Maar nu is dat niet meer nodig want iedereen wil weer van die velden af. En nu gaan we met een mug meer terug naar de natuur grasvelden.

  reageer
 • Rob

    Za 17 februari 2018 Zaterdag 17 februari 2018

  We zijn hier in Nederland knettergek dat we nog steeds die oude banden invoeren vanuit Azië met alle risico's van dien. Snap dan ook niet dat er binnen de EU geen algeheel verbod wordt afgekondigd om die banden te mogen invoeren. We hebben hier meer dan genoeg banden binnen de EU.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert