Aziatische bosmug verspreidt zich verder

FLEVOLAND • Za 17 februari 2018 | 11:05 • Zaterdag 17 februari 2018 | 11:05
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt hoe ver de Aziatische bosmug zich heeft verspreid rond Zeewolde. Dat meldt De Stentor op basis van documenten die de NVWA heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Controleurs van de NVWA blijken de Aziatische bosmug in oktober te hebben aangetroffen op volkstuincomplex De Nes in Zeewolde. Kort daarna werden twee larven gevonden bij een boer in het buitengebied.

Zes jaar in de provincie
De muggen werden in 2012 voor het eerst aangetroffen in Flevoland. Waarschijnlijk zijn ze meegelift bij de import van bamboeplantjes en autobanden. De muggen doken op in volkstuinen in de omgeving van Lelystad. Daar worden ze sindsdien bestreden, maar nu blijkt dat de muggen zich toch hebben verspreid.

Mug kan ziekten overbrengen
De Aziatische bosmug kan tropische infectieziekten overbrengen. Volgens de NVWA is de kans daarop in Nederland erg klein, omdat hier erg weinig mensen met deze ziektes zijn. De muggen worden bestreden om alle risico's uit te sluiten.

De NVWA adviseert boeren om hun voerkuilen niet langer af te sluiten met autobanden. De Aziatische bosmug gebruikt water dat in de banden blijft staan als broedplaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel