''Vissers hebben puls-investering terugverdiend''

URK • Zo 18 februari 2018 | 17:34 • Zondag 18 februari 2018 | 17:34
De meeste Urker vissers hebben hun investering in het pulstuig terugverdiend. Dat zegt Arie Mol van de Wageningen Universiteit. Gemiddeld kost het zo'n drie à vier ton om een kotter van pulstuig te voorzien. 

Pulsvissers kregen een ontheffing van vijf jaar om met deze methode te vissen. Die tijd is volgens de onderzoeker ruim genoeg geweest om de investering terug te verdienen. Als de ontheffing verlopen is moeten de vissers opzoek naar een andere manier van vissen. De terugkeer van boomkorvisserij kan dan een optie zijn. Een balk schuift over de bodem van de zee en schrikt zodoende vissen op. Deze zwemmen dan vervolgens het net in.

Nummer 43
Eén van de Urker vissers die met de boomkor de Noordzee opgaat is Hessel de Vries van de UK 64. Hij wilde graag overgaan op de puls maar kreeg geen ontheffing. De minister van visserij wist destijds 42 ontheffingen te regelen, De Vries was nummer 43. 

Hoewel dit als een grote teleurstelling kwam vist De Vries vol enthousiasme met zijn boomkor. Deze visserijmethode heeft volgens hem ook voordelen. Pulsvissers mogen niet in alle visgebieden in de Noordzee komen, boomkor mag dat wel. Daarnaast weet De Vries met zijn kotter meer tong te vangen dan een pulskotter zou kunnen.

Brandstof
Een volledige omschakeling naar het vertrouwde boomkorvissen is volgens Mol van de Wageningen Universiteit een slechte zet. "De sector wordt dan kwetsbaarder." zegt de onderzoeker. Het brandstofverbruik verdubbelt dan en is daarmee de grootste kostenpost. Schommelingen in de brandstofprijs hebben dan grotere invloed op de inkomsten, aldus Mol.

Vindingrijke Urkers
De Vries blijft vol goede moed doorvissen. ''Een visserman is altijd bezig. Hij is altijd op zoek naar betere manieren om vis te vangen en om brandstof te besparen.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel