''Vissers hebben puls-investering terugverdiend''

URK • Ma 19 februari 2018 | 18:05 • Maandag 19 februari 2018 | 18:05
De meeste Urker vissers hebben hun investering in het pulstuig terugverdiend. Dat zegt Arie Mol van de Wageningen Universiteit. Gemiddeld kost het zo'n drie à vier ton om een kotter van pulstuig te voorzien. 

Pulsvissers kregen een ontheffing van vijf jaar om met deze methode te vissen. Die tijd is volgens de onderzoeker ruim genoeg geweest om de investering terug te verdienen. Als de ontheffing verlopen is moeten de vissers opzoek naar een andere manier van vissen. De terugkeer van boomkorvisserij kan dan een optie zijn. Een balk schuift over de bodem van de zee en schrikt zodoende vissen op. Deze zwemmen dan vervolgens het net in.

Nummer 43
Eén van de Urker vissers die met de boomkor de Noordzee opgaat is Hessel de Vries van de UK 64. Hij wilde graag overgaan op de puls maar kreeg geen ontheffing. De minister van visserij wist destijds 42 ontheffingen te regelen, De Vries was nummer 43. 

Hoewel dit als een grote teleurstelling kwam vist De Vries vol enthousiasme met zijn boomkor. Deze visserijmethode heeft volgens hem ook voordelen. Pulsvissers mogen niet in alle visgebieden in de Noordzee komen, boomkor mag dat wel. Daarnaast weet De Vries met zijn kotter meer tong te vangen dan een pulskotter zou kunnen.

Brandstof
Een volledige omschakeling naar het vertrouwde boomkorvissen is volgens Mol van de Wageningen Universiteit een slechte zet. "De sector wordt dan kwetsbaarder." zegt de onderzoeker. Het brandstofverbruik verdubbelt dan en is daarmee de grootste kostenpost. Schommelingen in de brandstofprijs hebben dan grotere invloed op de inkomsten, aldus Mol.

Vindingrijke Urkers
De Vries blijft vol goede moed doorvissen. ''Een visserman is altijd bezig. Hij is altijd op zoek naar betere manieren om vis te vangen en om brandstof te besparen.''

reacties (15)

 • Klaas

    Wo 21 februari Woensdag 21 februari

  Geert Post zal nooit een juiste verklaring zeggen. Geert Post blijft jokken en de mooie man spelen. Stem CDA.

  reageer
 • corne

    Wo 21 februari Woensdag 21 februari

  nix leugen.De waarheid is hard en keihard voor de puls.Water en electriciteit hoort niet.Als je een beetje logisch nadenkt praat je wel anders,Lubbert.

  reageer
 • Jaap

    Wo 21 februari Woensdag 21 februari

  De kernvraag is of de lobby van Geert Post wel effectief is geweest? Geert Post wil 21 maart alleen visserij in zijn portefeuille, om zich volledig in te kunnen zetten voor de pulsvisserij. Wethouder puls dus, daar krijgt Geert Post energie van. Doordat Geert Post nu te weinig tijd voor visserij heeft is het mislukt zegt Geert Post en zijn alle vissers nu de dupe. Stem 21 maart Geert Post en over 4 jaar heeft hij weer een andere verklaring waarom het mislukt is.

  reageer
 • visje

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  de vries zou nu een goede visser zijn , maar is altijdt al de grootste klaag en zeurpiet voor de vissers hopen dat het parlement tot inkeer komt

  reageer
 • Luppien

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Corneel aapt de groene leugen na. Jammer dat je niet eerst met de visserman praat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Schaapjes

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Jaren? Er zijn er die slechts 2 jaar hebben mogen vissen. En vergeet niet de vele uren en geld die vooral die Texelaars die wel geloofden in deze techniek erin hebben gestoken samen met hkw

  reageer
 • Dirk Z

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Men heeft jaren flink bespaard op de brandstof en dik verdiend ten opzicht van andere technieken.

  reageer
 • pieter de oude

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Al de tijd besteedt aan dit project is dus verloren tijd geweest, dus toch verlies.

  reageer
 • Corneel

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  De elektrische-puls maakt meer dood dan levend.Zelfs Plankton(onderaan de voedselketen)gaat eraan op deze manier.Zonder plankton geen leven in de brouwerij,oftewel:daaaaag Noordzee.Zonder vissen in de Noordzee,geen vis-bakken op Urkerdag,of op zaterdagen of op Vlaggetjesdag.En dat willen we voorkomen.We hebben het geprobeerd en dat is goed.Onderzoekt alle dingen en behoud het goede.Zoals een bekende Belg zingt:er ligt vast wel iets moois in het verschiet.

  reageer
 • Beth

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Helemaal met schaapjes eens. Of je nu pulst of bokt. Van minuut tot minuut volgen ze je. In welke sector kunnen ze je dat ook vertellen.

  reageer
 • Pieter

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  En wat zou ik nou graag eens een paar Europarlementariërs aan het woord zien en horen. Ik begrijp er helemaal niets meer van. Wat zijn de argumenten geweest en wat zijn de feiten nou precies?

  reageer
 • Schaapjes

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Als dat zo was dan hadden we allang aan de ketting gelegen. Een visserman wordt beter in de gaten gehouden dan een tbs'er op verlof

  reageer
 • Rob

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Dan is het publiek mooi voor de gek gehouden door de media en een stel vissers.

  reageer
 • Vislucht

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Kijk...De vries...goede urker...slimme man!...De rest zeurpieten

  reageer
 • Hans K

    Ma 19 februari Maandag 19 februari

  Pulsvissen valt net als walvis jacht, vissen met explosieven, internationaal onder de noemer Research. Gewoon verboden en op Urk trekken we ons daar niets van aan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert