Fruitteler gaat door met verzet tegen plan Schokkerhoek

URK • Ma 19 februari 2018 | 14:57 • Maandag 19 februari 2018 | 14:57
Een boer uit Tollebeek heeft vandaag voor de Raad van State opnieuw geëist dat het plan voor de woonwijk Schokkerhoek gewijzigd wordt. De woonwijk komt, als het aan de gemeente ligt, op 26 meter van zijn bedrijf te liggen en dat vindt hij te dichtbij. Hij wil dat er 100 meter ruimte tussen zijn bedrijf en de woonhuizen gereserveerd wordt.

In oktober bood de man ook al weerstand tegen het plan van de gemeente. Hij spande een spoedprocedure aan om de plannen voorlopig in de ijskast te zetten. Daar slaagde de Tollebeker in. De rechter besliste toen in een voorlopige uitspraak dat de woonwijk op minimaal 50 meter van het bedrijf gebouwd moet worden.

Deskundig onderzoek
De gemeente Urk heeft in de tussentijd uitgezocht dat een afstand van 26 meter voldoende zou moeten zijn. Dat is volgens een deskundige genoeg afstand bij het eventueel gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er moet dan wel een haag van een paar meter breed om het landgoed komen.

De boer houdt vast aan een afstand die bijna vier keer zo groot is. Hij wil de mogelijkheid houden om koeien op zijn land te kunnen houden. Voor de veeteelt wordt een afstand van 100 meter gehandhaafd.

Nog geen paal in de grond geslagen
Het bestemmingsplan is globaal en er kan nog geschoven worden met woonfuncties en groenvoorzieningen. De gemeente deed in oktober de toezegging dat in het gebied van Schokkerhoek zeker tot 2020 niets zal gebeuren. De fruitteler is de enige die beroep heeft aangetekend tegen het plan.

Volgens de gemeente is er 'geen man overboord' als het plan gewijzigd moet worden. De nieuwe huizenblokken buigen dan iets eerder af.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel