Gegarandeerd zwemdiploma voor kinderen uit arme gezinnen

NOORDOOSTPOLDER • Di 20 februari 2018 | 10:53 • Dinsdag 20 februari 2018 | 10:53
Alle kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen vanaf nu in Noordoostpolder een zwemdiploma halen. De gemeenteraad nam daarvoor maandag een amendement van de ChristenUnie-SGP over. Alleen de VVD stemde tegen.

Arme gezinnen in Noordoostpolder konden de afgelopen jaren ook al een vergoeding aanvragen voor zwemles, maar tot nog toe stond hiervoor een vast bedrag. Omdat niet alle kinderen even snel zijn, lukte het in de praktijk niet altijd om voor het beschikbare geld een diploma te behalen. Volgens de gemeente kwam het voor dat ouders hun kinderen weer van zwemles afhaalden als ze de resterende lessen zelf moesten betalen

'Ieder kind moet diploma kunnen halen'
Met het Bosbad en enkele zwembaden in de omgeving is nu afgesproken dat kinderen net zo lang mogen lessen tot ze hun diploma hebben. De gemeente wilde dit mogelijk maken voor gezinnen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm. De politiek verhoogde dit naar 120 procent, omdat de partijen vinden dat in een waterrijke gemeenten als de Noordoostpolder ieder kind een diploma moet kunnen behalen. 

De regeling geldt voor kinderen tussen de 5 en 18 jaar.

reacties (22)

 • Ad

    Wo 21 februari Woensdag 21 februari

  Zo is het Kerel. het is een leven van keuzes. En voor ons een verstandige keuzes om VVD te stemmen.

  reageer
 • Ad

    Wo 21 februari Woensdag 21 februari

  Ik betaal meer dan gemiddeld belasting, ik heb langer gestudeerd dan velen, heb meer bestuurlijke ervaring, heb jaren gewerkt aan netwerk en bedrijf. Ik zou dus niet weten waarom zij die andere keuzes maken meer mag krijgen. Gewoon stoppen met roken en Veolia zwemles! Eigen verantwoordelijkheid mag best getoond en beloond worden.

  reageer
 • linda

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Alle kinderen een zwemdiploma...geen uitzonderingen.

  reageer
 • Jan

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  U begrijpt het nog niet blijkbaar. Iedereen gratis dingen is een sigaarvormig eigen doos voor degene die de betalers zijn van al die subsidies. Zwemles, waarom niet zelf in de zomer je kind leren zwemmen? Of regel dat met een groep in de buurt. Waarom moet alles maar betaald worden door een ander? Je kunt makkelijk, als de wil er maar is, zelf iets organiseren.. Maar ja, mensen willen alles voor ze geregeld hebben en wachten af tot er weer eens of iets mis gaat of er een potje wordt gevonden omdat men daar voor is. Fietsen leer je toch ook je kind zelf aan? Waarom zwemmen niet? De hele dag niets omhanden hebben want uitkering, en dan nog niet zelf de tijd hebben?

  reageer
 • Tsja

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Vereniging Van Dictators

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  en daarom moeten we bepaalde zaken, zonder aanzien van het inkomen, zien als maatschappelijke verantwoordelijkheden. Zwemles voor kinderen, een goede medische zorg, een goed openbaar vervoer, ouderenzorg enz enz. voor een ieder borgen. Waarbij de hier genoemde zaken voor veel mensen onbereikbaar zijn geworden. Moet je als simpele burger bijvoorbeeld nog iets aan het KWF doneren als in de praktijk blijkt dat steeds meer mensen aan de onderkant van de samenleving geen aanspraak kunnen maken op ( idioot) dure medicijnen? Medicijnen die zijn ontwikkeld mede door giften van mensen aan de onderkant van de maatschappij?

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Dus volgens jou is het zo van: ik ga niet aan het werk hoor, ook al kan mijn kind niet leren zwemmen. In plaats van: het lukt me niet om aan het werk te komen, maar gelukkig kan mijn kind, dankzij een sociale samenleving, toch op zwemles.

  reageer
 • Gerard Houben

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Gewoon weer onderdeel van het onderwijs maken door er wat managementlagen uit te bonjouren. Waar een wil is, is een weg.

  reageer
 • Jan

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Leuk hoor, maar uiteindelijk moet er een rekening betaald worden. En dat gebeurd dan door de mensen met meer draagkracht. Maar het probleem is dat deze mensen alles moeten gaan betalen voor degene die het niet voor elkaar hebben. En dat zorgt ervoor dat er geen sociale draagvlak meer is als dit met alles zo gaat. De potjes die er zijn om te verdelen gaan allen naar de laagste inkomens zonder dat de hogere inkomens ook maar ergens iets van terugzien. Dan krijg je wat links zo graag ziet, nivelleren en dat is de doodsteek voor welk draagvlak dan ook. Je mag veel verdienen door hard te werken zowel ten eerste met je scholing en daarna aan je carrière, maar de verdiensten worden vervolgens verdeeld onder de grote groep laagverdieners via al die subsidiepotjes. Gevolg, je houdt maar weinig over onder aan de streep. En helaas is alles afhankelijk van diegenen die wel een middeninkomen hebben.

  reageer
 • Jan Modaal

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Ik weet niet hoe het bij jou is maar ik ben met mijn modale inkomen vanuit mijn werk toch bijzonder gelukkig. Werk is meer dan alleen inkomen. Het is ook sociaal deelnemen, onder de mensen zijn. Ik haal daar erg veel voldoening uit en zou niet willen ruilen met iemand die de hele dag thuiszitten. En nee, ik kan ook geen dure auto's kopen of meerdere keren per jaar op vakantie maar volgens mij zit daar ook geen werkelijk geluk in. Kortgezegd, goede zaak! Overigens nooit begrepen dat niet ondernemers op de VVD stemmen. Die doen echt werkelijk niets voor Jan Modaal hoor.

  reageer
 • R

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  En zo komt er naast de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de afvalstoffenontheffing weer een extra bonus: de zwemtoeslag. Weer een reden om maar niet te gaan werken. Begrijp me niet verkeerd, maar dit stimuleert voor geen meter.

  reageer
 • pieter de oude

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Bij de VVD is alles eigen schuld, ziek worden, werkloos worden, verdrinken en ga zo maar door en dat alles verkondigd door een partij die kampioen is in het leveren van incompetente bewindslieden, van die wacht- geld virtuozen, oja vergeet hun ex graaiende voorzitter niet.

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Ja. Wat dan? Wat wil je hiermee zeggen? Je hebt 'zwemmen' (Goed kunnen zwemmen, misschien wel zo goed dat je aan wedstrijden doet) en 'zwemmen' (boven water kunnen blijven). Om dat laatste gaat het hier natuurlijk. Als er ergens een kind is die ook dát niet lukt, moeten we dan daarom zwemles maar niet doen?

  reageer
 • Barbara

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Ik kan je gedachtegang rond je reactie goed volgen. Niemand kan toch nog ontkennen dat aan de buitenkant de tegenstelling arm/rijk een feit is, hoe de betrokkenen die ook naar beste inzet denkt in te moeten invullen. Om elke keer opnieuw het accent te leggen op mensen die de arme kant vertegenwoordigen lijkt me vooral bijzonder neerbuigend naar het kind in dit verhaal. Moeten volwassenen niet willen. Stempels drukken of indelen in hokjes is zo bekrompen als kennis over achtergrond niet aanwezig is.

  reageer
 • Uk

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Gewoon het schoolzwemmen weer invoeren. Dan maakt het immers niet uit of je arm of rijk bent.

  reageer
 • HH

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Subsidieregeling nummer heelveel voor de arme mensen, die door al die regelingen inmiddels netto aanzienlijk meer te besteden hebben dan veel mensen met een modaal inkomen.

  reageer
 • Flevoburger

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Zwemles moet gewoon voor ieder kind in Nederland gratis zijn. Je mag geen verschil maken tussen rijk en arm of arm en rijk. Zwemles zou net als goede medische voorzieningen, een goed openbaar vervoernetwerk , goede ouderenzorg , goede scholing enz. Dat de VVD voor het grote geld gaat moge onderhand wel duidelijk zijn. Je gaat bijna denken " Is er aan niets te verdienen? Ga dan maar dood (hebben we in ieder geval nog uw organen waar we wat mee kunnen )

  reageer
 • ./\/\.

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Hier laat de VVD zich toch lelijk kennen. Het sluit wel aan bij het landelijk beeld van die club.

  reageer
 • Chris

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Wat nou als een kind echt niet kan zwemmen? ‘Ach Sjakie, je verzuipt zodra je in de vaart terecht komt, maar je hebt al 8 jaar zwemles. Hier is je diploma, gefeliciteerd!’

  reageer
 • kees d.

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  De VVD is er uiteraard alleen voor de kinderen van de multinationals. Wordt nu niet eens tijd dat iedereen de ogen opent en de VVD uit onze systemen wordt weg gestemd?

  reageer
 • Dirk

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  de vvd nou we weten genoeg he , de vvd zal als t aan hun ligt er alles aan doen om mensen zo ver mogelijk in de armoede te houden . eigen belang staat voorop bij hun .

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Alleen de VVD stemde tegen. Ja. Alles wat je overkomt, is natuurlijk eigen verantwoordelijkheid. Ook wanneer je arm bent. Dan ga je als VVDer, met een doorgaans goed inkomen, toch niet bijdragen aan de veiligheid van kinderen door (indirect via belastingen) bij te dragen aan zwemlessen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert