Eis van 1,5 jaar voor overval op Puttmann Juweliers

ALMERE • Di 20 februari 2018 | 12:34 • Dinsdag 20 februari 2018 | 12:34
De officier van justitie heeft dinsdag in de Lelystadse rechtbank 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 20-jarige Amsterdammer. De man bekende een overval te hebben gepleegd op Puttmann Juweliers in Almere op 10 oktober vorig jaar.

Hij kwam die dag gemaskerd aan op de fiets en sloeg eenmaal binnen met een hamer meerder vitrinekasten met juwelen kapot. Vervolgens ging hij er op de fiets vandoor met de buit.

Een omstander probeerde de overvaller nog van zijn fiets te duwen, maar dat mislukte. Nog diezelfde dag wist de politie hem echter in de kraag te vatten inclusief de gestolen juwelen.

Foute vrienden
Ter zitting bekende de Amsterdammer alles. Hij zegt door foute vrienden te zijn aangezet tot de overval. Zij hadden Puttmann Juweliers ook voor hem uitgekozen. En omdat hij in de schulden zat en graag bij de vriendengroep wilde horen, besloot hij de zaak te overvallen.

Een ernstig misdrijf, vindt de officier. En extra vervelend omdat het voor Almeerse juwelier de tweede overval binnen een jaar was. De medewerkers schrokken die dag daarom des te meer, zo stelde hij.

Niet alleen
De verdachte bekende ter zitting ook dat hij die dag niet alleen was, voordat hij de juwelier binnenging. Maar namen van medeverdachten weigerde hij te noemen. Hij zei ook spijt te hebben van zijn daden en wil zijn leven beteren.

Een psychiater die hem onderzocht, beaamde dat. Volgens hem is de Amsterdammer verbaal misschien wel sterk, maar kan hij zijn daden niet altijd goed overzien. De officier vond daarom een proeftijd van twee jaar op zijn plek, met daarin verplicht contact met de Reclassering en het doen van een training om zijn cognitieve vaardigheden te verbeteren.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel