Reacties op uitstel opening vliegveld

FLEVOLAND • Wo 21 februari 2018 | 6:46 • Woensdag 21 februari 2018 | 6:46
Veel reacties woensdagmorgen op het nieuws dat opening van het uitgebreide Lelystad Airport met tenminste een jaar wordt uitgesteld.

Jop Fackeldey (wethouder Lelystad)
Uitstel is eigenlijk onacceptabel, want bedrijven staan klaar om te investeren. Maar... een betrouwbare overheid vraagt erom de procedures zorgvuldig te doen, en zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Uitstel is natuurlijk verdrietig en vervelend, maar wel het enige goede besluit dat je kunt nemen.

Gea de Wit-Verweij, gezamenlijke actiegroepen
De minister moest de knoop doorhakken want er zijn te veel onzekerheden rondom de uitbreiding van Lelystad Airport en er zijn te veel fouten geweest in de procedure.

Dirk Jan Verdoorn, initiatiefgroep Lelystad Airport moet door!
Hoe moet je in dit land ondernemen als je er niet op kunt vertrouwen dat de overheid zijn afspraken nakomt? Tal van ondernemingen hebben investeringen gedaan. Die leveren niet de verwachte omzet op.

Coos Paulusma, Stichting Red de Veluwe
Leuk dat de opening van Lelystad Airport met een jaar wordt uitgesteld, maar dat is niet voldoende. Wij willen uitstel tot na de herindeling van het luchtruim en er zekerheid is dat de aan- en uitvliegroutes aanmerkelijk hoger komen te liggen.

Voorzitter Jan Rooijakkers van Stichting HoogOverijssel
We zijn er blij mee, maar we zitten er ook niet op te wachten dat de omwonenden van Schiphol nu meer last krijgen. Het voordeel van het uitstel is om nu eens goed na te denken om bijvoorbeeld korte afstanden alleen met de trein te laten doen en niet per vliegtuig. Dan heb je Lelystad helemaal niet meer nodig en het is ook veel beter voor het milieu.

Burgemeester Hoogendoorn, Oldebroek (Gelderland)
Ik wil niet te vroeg juichen, maar beter iets dan niets. De plannen voor Lelystad Airport moeten fundamenteel wijzigen. Gebeurt dat niet, dan willen we als Veluwe garanties over de vlieghoogtes. 1800 meter is veel te laag.

Reacties uit de Tweede Kamer:

Jan Paternotte (D66)
Goed bestuur is de basis van het vertrouwen van de mensen in de overheid. Vliegveld Lelystad kan niet worden geopend op basis van rammelend onderzoek. D66 vindt dat het vliegveld pas open kan als er goed onderzoek aan ten grondslag ligt. Daarom maken we nu een pas op de plaats en is het goed dat de opening wordt uitgesteld. Eerst moet een onafhankelijke commissie beoordelen of er nú wel een deugdelijk onderzoek ligt over de gevolgen voor omwonenden en de leefomgeving, nu de fouten in de milieueffectrapportage zijn hersteld. Daar hebben de omwonenden recht op.

Mustafa Amhaouch (CDA)
Zorgvuldigheid in het proces staat voorop. Goed dat de minister dit ook inziet en daarom de opening uitstelt tot 2020. Hierin komt zij tegemoet aan de zorgen van de inwoners en dat onderstreept het CDA van harte. De extra tijd is van groot belang om het vertrouwen van onze inwoners te herstellen.

Eppo Bruins (ChristenUnie)
Voor mij is een zorgvuldig proces, het werken aan draagvlak en herstel van vertrouwen steeds véél belangrijker geweest dan april 2019 als openingsdatum. Uitstel is dus logisch. De minister maakt de enige juiste keuze. Door de fouten die in het verleden zijn gemaakt, is het vertrouwen in de regio tot onder het nulpunt gedaald.

Gijs van Dijk (PvdA)
We vinden het een verstandig besluit om de uitbreiding van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen. De PvdA vindt dat eerst het luchtruim op orde moet zijn, met minder overlast voor bewoners en duidelijkheid over de aanvliegroutes, voordat er tot uitbreiding van luchthaven Lelystad kan worden besloten. De partij verwacht dus dat dit uitstel ook betekent dat het luchtruim op orde wordt gebracht. Er is nu te veel onzekerheid over de veiligheid en over geluidsoverlast voor bewoners. Bewoners moet er zeker van kunnen zijn dat ze veilig en rustig kunnen wonen.'

Dion Graus (PVV)
Als langstzittende woordvoerder luchtvaart zeg ik jaar in jaar uit dat we moeten stoppen met de ontwikkeling van Lelystad. Laat Schiphol verder groeien. Dan voorkom je voorts dat miljoenen mensen die er niet voor hebben gekozen in de buurt van een luchthaven te wonen enige overlast ondervinden. Het is een dossier dat een parlementaire enquête waardig is.

Cem Laçin (SP)
Sinds het eerste debat in de nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer over de uitbreiding van de luchthaven in Lelystad pleiten wij voor afstel. Wij vinden dat Lelystad Airport geen toegevoegde waarde heeft voor het ontlasten voor Schiphol. Het is te klein en het heeft geen autonome groeimogelijkheden.

Suzanne Kröger (GroenLinks)
Door de geweldige inzet van bewoners maakt de minister nu eindelijk een pas op de plaats. Alleen lost een jaar uitstel niets op. Het luchtruim is té vol en groei luchtvaart staat haaks op klimaatdoelen. Wat GroenLinks betreft wordt uitstel afstel. 
Partijleider Jesse Klaver vult aan: Wat een mooie overwinning voor bewoners en klimaat! Vliegveld Lelystad gaat volgend jaar niet open. En nu gaan we door met onze strijd: van uitstel naar afstel.

Remco Dijkstra (VVD)
De VVD vond en vindt dat Lelystad Airport zo spoedig mogelijk open moet gaan om Schiphol te ontlasten. Mensen nemen nu eenmaal graag het vliegtuig voor hun welverdiende vakantie. Dankzij Lelystad Airport is dat ook in de toekomst mogelijk. Maar dit mag niet ten koste gaan van de omwonenden. Alle belangen moeten serieus worden gehoord en meegewogen en dat is in het verleden onvoldoende gebeurd.

Reisbranche:

TUI
Lelystad is niet de oplossing voor de beperkte capaciteit op Schiphol, zeker niet voor de Nederlandse vakantiegangers die geweerd zouden worden van Schiphol. Dit uitstel geeft in ieder geval de tijd om nogmaals goed te kijken naar de verdeling van de beschikbare capaciteit.

Corendon
Het is het volgende hoofdstuk in de soap Lelystad. In dit dossier is de ene fout op de andere gestapeld. Die fouten zijn gemaakt door de overheid. Het is vervelend omdat de druk op Schiphol nog groter wordt, net als op de herindeling van het luchtruim. Het maakt de druk op de luchtvaartcapaciteit in Nederland nog steviger.''



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel