"Aantal thuiszitters geen reden tot paniek"

LELYSTAD • Do 22 februari 2018 | 16:42 • Donderdag 22 februari 2018 | 16:42
Dat Lelystad bovenaan staat op een lijst van gemeenten met de meeste thuiszitters is geen reden tot paniek. Dat zegt de Lelystadse onderwijswethouder Elly van Wageningen. Volgens haar zijn er een aantal logische verklaringen voor de slechte score.

Hulptraject
Het merendeel van de leerlingen die lange tijd niet naar school gaan, zijn volgens de wethouder bekend bij de gemeente of hulpinstanties. Deze kinderen volgen vaak een traject dat erop is gericht om ze terug te krijgen op school.

Een gemeente kan in zo’n geval een ‘vrijstelling’ geven, waardoor een school een leerling mag uitschrijven. Dan wordt het ook niet meer gezien als een thuiszittend kind. Van Wageningen zegt dat Lelystad er bewust voor kiest om weinig vrijstellingen af te geven. Dit omdat scholen dan geen zorgplicht meer hebben en niet verplicht zijn om een leerling terug te nemen. “Voor het lijstje zou het misschien goed zijn om een kind uit te schrijven, maar dat geldt niet voor het kind,” zegt Van Wageningen. 

School
Kinderen die therapie volgen of een behandeling krijgen doen dat meestal bij instellingen die niet als school te boek staan. Bijvoorbeeld een zorgboerderij. In echt grote steden, zoals Rotterdam of Amsterdam, komt het volgens de wethouder geregeld voor dat dit soort instellingen wel als school zijn geregistreerd. Met een groot aantal kinderen is dat gemakkelijker te regelen, maar dat zorgt volgens Van Wageningen voor een vertekend beeld.  

“Is het nou zo dat wij echt de allerslechtste zijn? Nee, er zit wel een verhaal onder die cijfer. En ik ben blij dat ik dat nu uit kan leggen.” zegt Van Wageningen. Toch geeft ze aan zich wel te beseffen dat Lelystad een aantal problemen kent die een negatieve uitwerking hebben op het aantal thuiszitters. Zo noemt ze het relatief hoge aantal mensen met een laag inkomen, hoog percentage laagopgeleiden en veel eenoudergezinnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel