Einde ophokplicht kippen nog niet in zicht

FLEVOLAND • Ma 5 maart 2018 | 14:27 • Maandag 5 maart 2018 | 14:27

Pluimveehouders in Flevoland moeten hun dieren voorlopig nog binnenhouden om ze te behoeden voor vogelgriep. Dat is slecht nieuws voor de boeren, omdat hun eieren minder waard worden als de ophokplicht niet voor het eind van de maand wordt opgeheven. Minister Carola Schouten van Landbouw gaat met de boeren overleggen wat er moet gebeuren als het zover komt, laat ze de Tweede Kamer weten.

Nieuwe besmetting


Kippen, eenden en ander pluimvee moeten binnenblijven sinds begin december, omdat toen in Biddinghuizen vogelgriep werd geconstateerd. Omdat er wekenlang geen nieuwe gevallen bij kwamen, groeide de hoop dat het gevaar was geweken en de ophokplicht vóór 30 maart kon worden ingetrokken. Maar bijna twee weken geleden bleek toch opnieuw een bedrijf besmet, ditmaal in het Groningse Oldekerk.

Als kippen niet buiten mogen scharrelen, mogen hun eieren geen vrije-uitloopeieren heten. Boeren moeten ze dan verkopen als goedkopere scharreleieren. Vorig jaar was dat al verplicht na twaalf weken opsluiting, maar zelfs de sindsdien opgerekte termijn van zestien weken lijkt nu niet genoeg.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel