Weinig vrouwen op Urker kandidatenlijst

URK

Urk behoort tot de Nederlandse gemeenten waar de minste vrouwen verkiesbaar zijn voor de gemeenteraad. Dit heeft de NOS uitgezocht. Iets minder dan 14 procent van de kandidaten in het Flevolandse dorp is vrouw. Dat is de helft minder dan het landelijk gemiddelde. 

Omroep Flevoland constateerde al eerder dat het aantal vrouwen op de Urker lijsten vergeleken met de rest van de provincie erg laag was. 

Ook in andere zogenoemde biblebelt-gemeenten zoals Alblasserdam en Woudenberg staan weinig vrouwen op de lijst. In geen enkele gemeente staan meer vrouwen dan mannen op de kieslijsten. Wel staan in Heemstede net zo veel vrouwen als mannen kandidaat:49.

De Partij voor de Dieren is de enige landelijke partij met meer vrouwelijke dan mannelijke kandidaten (51 procent).De lokale partijen doen het met gemiddeld 29 procent vrouwen.
 

reacties (4)

 • Gemeentebelangen Urk

   

  Bij de eerste 13 zijn de vrouwen beter vertegenwoordigd dan de mannen 7 om 6. www.gemeentebelangenurk.nl #joenbelangisoensbelang #lijst5

  reageer
 • Uk

   

  Op urk zijn het de vrouwen die bepalen

  reageer
 • Dus..

   

  Op Urk zijn de vrouwen al de baas!

  reageer
 • Jaap

   

  Het is altijd nog zo dat vrouwen meer dan 50% van de stemgerechtigden vertegenwoordigen. Dus dames (en ook heren) als je het écht belangrijk vindt dat vrouwen in het gemeentebestuur komen dan stem je op een vrouw. En als die genoeg stemmen krijgt dan wordt ze gekozen. Dus stop met ach en wee, stem op de, al is het de enige, vrouw op de lijst!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert