'Geen belangenverstrengeling bij mer vliegveld'

LELYSTAD

Er is geen enkele aanwijzing dat bij het aanpassen van de milieu-effectrapportage (mer) voor Lelystad Airport sprake is geweest van daadwerkelijke belangenverstrengeling. Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen op een reeks vragen van de Tweede Kamer.

In februari ontstond ophef toen De Stentor meldde dat een deskundige die de fouten in de mer moest beoordelen, is getrouwd met de directeur van de commissie voor de mer. Die commissie beoordeelt op dit moment de aangepaste rapporten. Die aanpassingen waren nodig omdat vorig najaar fouten in de geluidsberekeningen waren ontdekt.

Adviseur trekt zich terug
Na vragen van de Bewonersdelegatie Lelystad Airport heeft de adviseur, Stefan Morel, zich begin februari teruggetrokken. Minister Van Nieuwenhuizen zei kort daarna al dat ze niet wist van de relatie tussen Morel en commissie-directeur Veronica ten Holder.

De minister erkent dat er een schijn van belangenverstrengeling kan zijn, maar in de praktijk is daarvan geen sprake geweest. Morel is door adviesbureau To70 in november ingehuurd om teksten te redigeren en te adviseren. Hij heeft de fouten in de geluidsberekeningen niet zelf hersteld. Ten Holder is bij de Commissie voor de mer niet betrokken bij de beoordeling van de onderzoeken over Lelystad Airport.

Onderzoek naar andere relaties
De minister heeft de adviesbureaus die betrokken zijn bij de mer voor het vliegveld gevraagd de relaties van hun medewerkers na te gaan. Dat moet situaties als met Morel en Ten Holder voorkomen. Ook herhaalt zij dat ze belangenverstrengeling bij inhuur door het Rijk in het kabinet aan de orde zal stellen.
 

reacties (11)

 • Hannes

   

  Strategie is een begrip wat om eerlijkheid, betrouwbaarheid, kennis en ervaring vraagt! En dat is met de uitbreiding van het Vliegveld; en de ontwikkelingen van de Floriade/woonwijk "na 2022" ver is te zoeken...!! "Deze risicovolle projecten brengt Almere en Lelystad zeker een imago verlies op! Wat ten kosten gaat van bepaalde plaatselijke woonwijken en bedrijfsterreinen waarbij de verpaupering voorlopig niet mee worden opgelost!

  reageer
 • Wilma

   

  Ik lees bij de NOS dat de anti groeperingen zich gaan verenigen
  De kleinste groepen die het hardste schreeuwen zijn beloobd door de politiek. Wordt het nu geen tijd om als voorstanders zich te verenigen en hard te schreeuwen en TEGEN de politieke partijen te stemmen?

  reageer
 • Johan

   

  Ok nu mag niets meer de opening van het vliegveld in de weg staan. Vooral niet de zure zeurpieten van de Veluwe en Overijssel met hun drogredenen

  reageer
 • Jan2

   

  Zelf ook niet zeuren dan!!

 • Pjotr

   

  Open dat vliegveld, zo snel mogelijk. Geef een gratis vlucht aan die zeikerts

  reageer
 • hans.

   

  Wil helemaal geen enkele vlucht!

 • Edwin

   

  Geloof dat in mening derde wereldland het beter is georganiseerd dan hier. Vliegveld in Noordzee was in jaren 90 al idee. Je kan natuurlijk ook weer wachten op protesten i.v.m. milieu, horizonvervuiling, vogels, vissen enzo.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • euro

   

  gewoon in zee met die baan kunnen ze ook makkelijk uitbreiden finacieren met gelden van de pensioen fondsen krijgen die ook gelijk een betere dekking.
  en het is een mooi project ambitieus wat een gedoe met die robot verklaringen

  reageer
 • Hannes

   

  Zo komt de greep uit de kas van de pensioen fondsen weer terug, maar nu uit de economische culturele samenleving! Waarbij de robot een grote rol gaat spelen in de nieuwe duurzame economie; waarmee men ook met de snelle ontwikkelingen van de robot het Floriade gedoe achter de feiten blijven aanlopen!

 • Me

   

  Tis diep triest dat ze er alles aan doen om een ellendig vliegveld uit te breiden plaats lekker een extra landingsbaan in de noordzee en laat flevoland zoals het nu nog is dus lekker rustig. Stelletje stumpers die deze uitbreiding willen doorzetten.

  reageer
 • Wijnschenk

   

  Nederland lachwekkende bananen republiek
  En maar afgeven op andere landen

  reageer
 • Bas

   

  Ik denk dat niemand dit onzinverhaal geloofd. Gewoon stoppen met dit vliegveld!

  reageer
 • Hannes

   

  De hele economie en welvaart hangt toch af van belangenverstrengeling!

  reageer
 • Jan2

   

  Deze man wordt "geslachtofferd " in de hoop dat de mensen nu denken dat het proces naar behoren wordt uitgevoerd. Niets is minder waar, dit hele vliegveld wordt ons door de strot geduwd ten koste van alles en ten faveure van het grote geld en de politieke speeltuin van VVD, cda en PvdA politici die al aan hun volgende baantje denken.

  reageer
 • Bas

   

  Wat een kul!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert