'Geen belangenverstrengeling bij mer vliegveld'

LELYSTAD • Di 13 maart 2018 | 13:15 • Dinsdag 13 maart 2018 | 13:15

Er is geen enkele aanwijzing dat bij het aanpassen van de milieu-effectrapportage (mer) voor Lelystad Airport sprake is geweest van daadwerkelijke belangenverstrengeling. Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen op een reeks vragen van de Tweede Kamer.

In februari ontstond ophef toen De Stentor meldde dat een deskundige die de fouten in de mer moest beoordelen, is getrouwd met de directeur van de commissie voor de mer. Die commissie beoordeelt op dit moment de aangepaste rapporten. Die aanpassingen waren nodig omdat vorig najaar fouten in de geluidsberekeningen waren ontdekt.

Adviseur trekt zich terug


Na vragen van de Bewonersdelegatie Lelystad Airport heeft de adviseur, Stefan Morel, zich begin februari teruggetrokken. Minister Van Nieuwenhuizen zei kort daarna al dat ze niet wist van de relatie tussen Morel en commissie-directeur Veronica ten Holder.

De minister erkent dat er een schijn van belangenverstrengeling kan zijn, maar in de praktijk is daarvan geen sprake geweest. Morel is door adviesbureau To70 in november ingehuurd om teksten te redigeren en te adviseren. Hij heeft de fouten in de geluidsberekeningen niet zelf hersteld. Ten Holder is bij de Commissie voor de mer niet betrokken bij de beoordeling van de onderzoeken over Lelystad Airport.

Onderzoek naar andere relaties


De minister heeft de adviesbureaus die betrokken zijn bij de mer voor het vliegveld gevraagd de relaties van hun medewerkers na te gaan. Dat moet situaties als met Morel en Ten Holder voorkomen. Ook herhaalt zij dat ze belangenverstrengeling bij inhuur door het Rijk in het kabinet aan de orde zal stellen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel