Opnieuw staking in Flevoland; 20 scholen doen niet mee

FLEVOLAND • Di 13 maart 2018 | 14:29 • Dinsdag 13 maart 2018 | 14:29

Op woensdag gaan veel basisscholen in Flevoland opnieuw staken. De leraren willen een eerlijker salaris en minder werkdruk. 

174 van de 194 basisscholen in Flevoland doen mee aan de staking. Opvallend is dat enkele scholen nu niet meedoen, die dat op 12 december wel deden. De voornaamste reden is dat leraren deze staking niet doorbetaald worden. Ook willen deze scholen 'de ouders niet nog een keer belasten'.

Alle scholen staken, behalve deze:

- Het Kompas - Almere
- GBS De Waterspiegel - Almere
- De Buitenburcht - Almere
- OBS Aquamarijn - Dronten
- Aan Boord - Dronten
- GBS De Schakel - Dronten
- GBS De Planthof - Emmeloord
- GBS De Helmstok - Lelystad
- OBS De Finnjol - Lelystad
- Reformatorische school Timotheüs - Lelystad
- GBS De Vuurbaak - Urk
- Prinses Beatrixschool - Urk
- Harmpje Visserschool - Urk
- Koningin Juliana school - Urk
- Johannes Calvijn - Urk
- Koningin Wilhelminaschool - Urk
- Groen van Prinstererschool - Urk
- Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool - Urk
- Dr. Maarten Luther school - Urk
- Petrus Dathenusschool - Urk

Op basisschool De Kleine Wereld in Almere staakt een kwart van de docenten. 

Stakende leraren 


De leraren die wel staken, gaan bij de Albert Schweitzerschool in Emmeloord en CBS 3Sprong in Lelystad hun stakingsregistratieformulier inleveren. Bij de Poldertoren in Emmeloord vormen leraren van de stichtingen SCPO en AVES uit de Noordoostpolder een rood hart, om aan te geven dat ze een hart hebben voor het onderwijs. 

Wat willen de scholen?


Volgens schoolbestuurders komt er een groot maatschappelijk probleem als nieuwe investeringen voor het basisonderwijs uitblijven. Er is een claim van 1,4 miljard euro neergelegd bij minister Slob van Onderwijs. De bestuurders denken dat er een groot lerarentekort komt wanneer er niets gebeurt.
Leraren vertrekken naar het voortgezet onderwijs, omdat de lonen daar hoger liggen. Daarnaast is de werkdruk in het basisonderwijs te hoog, volgens de bestuurders. Er wordt dan ook steeds minder moeite gedaan om een vervanger te zoeken voor een zieke leerkracht. Kinderen worden naar huis gestuurd en hier zijn ouders vaak de dupe van. Op deze manier hopen de bestuurders het lerarentekort voelbaar te maken in de samenleving. 

Andere provincies staken ook


Leraren in het basisonderwijs in Utrecht en Noord-Holland staken ook. Leraren in andere provincies hebben al gestaakt of gaan dit nog doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel