Opnieuw staking in Flevoland; 20 scholen doen niet mee

FLEVOLAND

Op woensdag gaan veel basisscholen in Flevoland opnieuw staken. De leraren willen een eerlijker salaris en minder werkdruk. 

174 van de 194 basisscholen in Flevoland doen mee aan de staking. Opvallend is dat enkele scholen nu niet meedoen, die dat op 12 december wel deden. De voornaamste reden is dat leraren deze staking niet doorbetaald worden. Ook willen deze scholen 'de ouders niet nog een keer belasten'.

Alle scholen staken, behalve deze:

- Het Kompas - Almere
- GBS De Waterspiegel - Almere
- De Buitenburcht - Almere
- OBS Aquamarijn - Dronten
- Aan Boord - Dronten
- GBS De Schakel - Dronten
- GBS De Planthof - Emmeloord
- GBS De Helmstok - Lelystad
- OBS De Finnjol - Lelystad
- Reformatorische school Timotheüs - Lelystad
- GBS De Vuurbaak - Urk
- Prinses Beatrixschool - Urk
- Harmpje Visserschool - Urk
- Koningin Juliana school - Urk
- Johannes Calvijn - Urk
- Koningin Wilhelminaschool - Urk
- Groen van Prinstererschool - Urk
- Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool - Urk
- Dr. Maarten Luther school - Urk
- Petrus Dathenusschool - Urk

Op basisschool De Kleine Wereld in Almere staakt een kwart van de docenten. 

Stakende leraren 
De leraren die wel staken, gaan bij de Albert Schweitzerschool in Emmeloord en CBS 3Sprong in Lelystad hun stakingsregistratieformulier inleveren. Bij de Poldertoren in Emmeloord vormen leraren van de stichtingen SCPO en AVES uit de Noordoostpolder een rood hart, om aan te geven dat ze een hart hebben voor het onderwijs. 

Wat willen de scholen?
Volgens schoolbestuurders komt er een groot maatschappelijk probleem als nieuwe investeringen voor het basisonderwijs uitblijven. Er is een claim van 1,4 miljard euro neergelegd bij minister Slob van Onderwijs. De bestuurders denken dat er een groot lerarentekort komt wanneer er niets gebeurt.
Leraren vertrekken naar het voortgezet onderwijs, omdat de lonen daar hoger liggen. Daarnaast is de werkdruk in het basisonderwijs te hoog, volgens de bestuurders. Er wordt dan ook steeds minder moeite gedaan om een vervanger te zoeken voor een zieke leerkracht. Kinderen worden naar huis gestuurd en hier zijn ouders vaak de dupe van. Op deze manier hopen de bestuurders het lerarentekort voelbaar te maken in de samenleving. 

Andere provincies staken ook
Leraren in het basisonderwijs in Utrecht en Noord-Holland staken ook. Leraren in andere provincies hebben al gestaakt of gaan dit nog doen.

reacties (14)

 • Allochtoon

   

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Boels

   

  Je zou natuurlijk ook in het onderwijspakket kunnen snijden.
  Lezen, schrijven, rekenen als basis en lichamelijke opvoeding plus zwemmen als toetje.
  Vorming/vervorming over die toch zo prachtige maakbare natuur zou plaats moeten maken voor aandacht voor de gevaren van de natuur en hoe je daar mee omgaat.
  Waarom is er zoveel zwerfvuil rond onderwijsinstellingen?

  reageer
 • Jan2

   

  Oké Boels! Fijn dat je als vrijwillige conciërge scholen gaat helpen met het opruimen van het zwerfafval! ( betaalde conciërges zijn al jaren geleden wegbezuinigd!)

 • Ik

   

  J v Klaveren als u 20 uren overwerkt per maand dan heeft u ook veel vakantie dagen opgespaard ( drie maanden)
  Nou leraren werken al 43.5 uur in de week en dan nog alle sinterklaas, kerst, paas activiteiten.
  Ouder gesprekken
  Vergaderen en thuis werk.
  Nou dan is alle bij elkaar hun vakantie terecht.
  En dan nog iets heel belangrijk.
  Waar veel mensen na 25 dienstjaren eruit worden gezet, krijgen nog een transitie kosten mee. Leraren krijgen helemaal niks. Is dat wel eerlijk.

  reageer
 • Dho

   

  Ongelofelijk, wat een gebrek aan inlevingsvermogen! Ouders willen het beste voor hun kind maar ze mogen geen last hebben van de wanhoopskreet van de leerkrachten. Ik ben ouder en zie dat het onmogelijke van leerkrachten wordt gevraagd en dat ze onwijs onderbetaald worden daarbovenop. Als jullie kind je zo lief is en je wel eens zelf je gezicht op school laat zien, weet je dat de leerkrachten geen piepers zijn. Dat ze nu eindelijk in actie komen, is meer dan terecht en komt jullie kind straks ten goede! Het leven is geven en nemen. Leerkrachten geven alleen maar. Kunnen ouders ook een keer doen!

  reageer
 • Uk

   

  Logisch dat de koningin Juliana school op urk niet meedoet met de staking. Deze bestaat al jaren niet meer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andere ouder

   

  M Jansen. In eerste instantie is een school geen kinderopvang, maar een instelling die als doel heeft de kinderen op sociaal emotioneel en op pedagogisch gebied te laten groeien. Als ouder heb je gekozen voor een kind en is het fijn dat je tijdens hun schooluren kunt werken. Maar het mag nooit de verantwoording zijn van school zijn dat jij niet kunt werken omdat je kind, waar je zelf voor gekozen hebt, niet naar school kan. Of dit gaat om ziekte of omdat de leerkrachten staken voor een zeer goed doel. Namelijk voor de toekomst van het kind. Als er niet iets veranderd, zullen er steeds minder leerkrachten zijn en zullen onze kinderen nog meer de dupe zijn. Ik ben blij met het initiatief dat onze leerkrachten durven te nemen. Als je eerlijk vraagt waarom ze het doen, doen ze het niet voor het geld, maar voor de toekomst kind, dus ook voor de toekomst van jouw kind!

  reageer
 • M Janssen

   

  Beste Andere ouder,

  Je mist de doelstelling van deze staking. Die is niet voor de verbetering van het onderwijs. Maar voor het verbeteren van het salaris van de onderwijzers, maar als zij meer verdienen neemt de werkdruk niet af en wordt uw kind niet beter opgeleid hoor.
  School is geen kinderopvang, dat heb ik ook niet nodig, mijn vrouw en ik hebben dat gelukkig goed geregeld. Maar het feit dat stakende leraren/buschauffeurs/piloten mij lastig vallen met het feit dat ze er met hun werkgever niet uitkomen vind ik nergens voor nodig. Zorg dat je bestuurders last hebben van je vorm van actie en val daar geen klanten mee lastig.

  Als die leraren echt het beste voor hebben met die kinderen dan kunnen die salariseisen best wat minder en dan waren ze nu al begonnen met dat extra geld dat wel toe is gezegd op een goede manier te besteden. Op de school waar mijn kinderen zitten hebben ze geld uitgegeven aan waterflessen en een nieuw filmpje op de website... wie zit daar nu op te wachten?

 • j v klaveren

   

  ach normaal dat deze mensen meer geld moeten hebben ze hebben haast 3maanden per jaar vakantie en iedereen heb op school geleerd vakantie kost geld

  reageer
 • Ik

   

  Volkomen terecht dat zij gaan staken.
  Ik lees alleen maar reacties vanuit de ik gedachten. Wanneer denken jullie een keer in de wij vorm. En de toekomst.
  En verdiep je eens echt in deze boosheid.
  Het is net als stemmen straks.
  Men verdiep zich niet goed in de politiek. En toch stemmen op een partij. " ik stem op die partij, want dat doen onze vrienden ook" nee dat is lekker je verdiepen in de politiek. Mensen die De telegraaf lezen of naar sbs, rtl kijken.
  Stemmen vaak op een partij die helemaal niet goed aansluit bij je gedachten.
  En nogmaals stem met de gedachten wij ipv ik.

  reageer
 • Urker

   

  Werk ook rond de 90 a 100 uur per week.
  Als alleen verdiener welteverstaan.
  Betaal me scheel aan belasting en kan nu weer 3700 terug betalen.
  Waar moet ik het vandaan halen...ook maar smokkelen.
  Laten ze wat aan die 6x meer belasting doen dan hoef ik niet zoveel te werken.
  Of aan de zorg. Dat is helemaal drama met die salarissen

  reageer
 • sjp

   

  U kunt beter 40 uur of minder werken, dan betaalt u ook veel minder belasting, en komt u wellicht voor toeslagen in aanmerking.!

 • Een boze ouder

   

  En waar moet de regering dat geld dan vandaan halen?
  Het geld is verdeeld en iedereen heeft extra geld nodig. Kijk eens naar de zorg en ons leger bijvoorbeeld.
  Ik had begrip bij de eerste staking maar nu niet meer. De kinderen zijn de dupe van de staking.
  En betreft de docent van mijn zoon zou ipv een staking bijles Nederlandse taal kunnen nemen. Qua grammatica maakt zij ontzettend veel rare fouten....

  reageer
 • Een boze ouder

   

  @ cs ik doe niet alsof het moet betalen, er is geld vrij gemaakt en zij vinden het niet genoeg...
  Maar als er niet meer is dan is er niet meer.
  Dan kan je blijven staken maar er komt niet meer bij.
  En ja ik wil voor mijn kinderen goed onderwijs maar dat is niet afhankelijk van wat de docent verdiend.
  Ik ben met de kleinere klassen eens,
  Ik ben het eens met beter opgeleide leerkrachten.
  Maar nogmaals geld wat er niet is kun je niet uitgeven.

 • CS

   

  Je doet alsof jij het moet betalen! De kinderen zijn pas de dupe als er geen juf meer is of een overspannen juf. Maar denk vooral aan jezelf! Vast uit liefde voor je kind...

 • Staker

   

  We staken niet voor onszelf, maar voor de toekomst van het basisonderwijs, dus voor (jullie) kinderen. Er is een groot tekort aan goede leerkrachten en bij ziekte moet de directeur of de IB-er de klas overnemen of de klas wordt naar huis gestuurd. Dat wordt de komende jaren nog veel erger. Dan worden de kinderen en ouders dus echt de dupe!
  Daarom staak ik wel.

  reageer
 • Karel

   

  @ Ikke en @Janssen. Als ik het goed begrijp, vinden jullie het dus prima dat jullie kinderen in de toekomst naar huis worden gestuurd omdat er onvoldoende leerkrachten zijn? Of ze kunnen weer naar huis omdat de wél beschikbare leerkrachten ziek of overspannen thuis zitten? De uitleg van Staker zegt genoeg. De school is trouwens geen kinderopvang omdat u werkt, hè? Uiteindelijk zijn uw kinderen uw zorg, ook als de school niet beschikbaar is! En verder zeg ik : ga zelf eens een jaar voor de klas staan, maar dan ook meedoen aan alle onbetaalde overuren voor vergaderingen, ouderavonden, festiviteiten en thuiswerken, en rustig blijven bij al die roeptoeterende ouders die overal wat van vinden. Ik ken mensen in het onderwijs en het water staat tot hun lippen.

 • Ikke

   

  Ik vind het echt belachelijk. Julie laten de ouders een probleem oplossen van jullie. Als wij als ouder een dag vrij willen doen julie moeilijk. Ik werk in de zorg en heb het ook druk. Maar staken ? Echt zeur niet zo en geef goed les.

 • M Janssen

   

  Wat heeft mijn kind er aan dat jij meer salaris krijgt? Er is al geld toegezegd zodat er aan de werkdruk kan worden gewerkt, maar een plan of visie vanuit al die basisscholen ontbreekt. Los eerst de werkdruk op stop daarover met klagen, dan komen de nieuwe leraren vanzelf.

  Jullie klagen over een gebrek aan respect, maar dat dwing je niet af door jullie problemen bij mij als ouder neer te leggen. Jullie hebben een hele drukke baan, maar de meeste ouders ook en die moeten daarnaast nog opdraven voor alle stakings/ziekte/studie dagen en alle hulp die nodig is voor uitjes handen in de klas etc. Jullie leggen de problemen bij de verkeerde mensen neer, bij jullie klanten in plaats van bij het rijk.

 • Urker

   

  Ben blij dat er op urk niet gestaakt word. Begrip is er wel maar kind moet leren. En trouwens hebben ze dat geld van de regering nou al aangebroken? Nee he begin daar nou ook eens mee maar volgens de minister ligt dat nog steeds op plank omdat men nog steeds niet met een plan bij de minister zijn gekomen. Ik zat toen naar journaal te kijken. Ja sorry hoor sta je als onderwijzers ook aardig voor paal dat gaat dus nu weer gebeuren.

  reageer
 • Heb je het wel mis,want onze school op Urk,die staakte wel..de hele school was vrij..

 • Willemsen

   

  Ach waarom ook niet. Weer een lekker dagje vrij. En dat willen ze toch ook: minder werk, minder druk, meer vrije tijd en heel veel meer geld.

  reageer
 • Line

   

  Wat een gedoe nu weer. De ouders kunnen het oplossen. Alleen hebben mijn kinderen een weiger Opa en weiger Oma. Jammer dat het allemaal zo gaat.
  Ah.... en sommige scholen doen niet mee omdat: quote "De voornaamste reden is dat leraren deze staking niet doorbetaald worden. Ook willen deze scholen 'de ouders niet nog een keer belasten': einde quote.
  Dat laatste is heel logisch. Stop met die onzin van stakingen.
  De "luizenmoeder" is nog wel lachen maar dit is te triest voor woorden.

  reageer
 • Karel

   

  U weet toch dat De luizenmoeder fictie is? En ja, lijkt me nogal wiedes dat de ouders het moeten oplossen. Wie anders?

 • Eddie

   

  Onzin? Staken is een recht wat in heel veel landen ontbreekt. Je voelt hem al aankomen denk ik?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert