Ook waterschap doet mee aan statiegeldalliantie

FLEVOLAND

Ook het Waterschap Zuiderzeeland steunt de statiegeldalliantie.  De statiegeldalliantie wil een  oplossing voor zwerfafval en roept de overheid op om statiegeld te heffen op kleine PET-flessen en blikjes. 

De statiegeldalliantie verwijst bij haar missie naar onderzoek van CE Delft waaruit blijkt dat het zwerfafval fors afneemt als er statiegeld komt op kleine flesjes en blikjes. Ervaringen in Duitsland, Noorwegen en Denemarken tonen aan dat statiegeld leidt tot veel minder plastic zwerfafval.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over statiegeld op blikjes en flesjes. 
De gemeentes Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde sloten zich eerder al aan bij de alliantie.
 

reacties (3)

 • Johan

   

  Mensen die afval op straat gooien mogen van mij een taakstraf krijgen: twee weken fulltime de openbare ruimte schoonmaken.

  reageer
 • Pzaal

   

  Almere #Destadzonderafval Boeit het blijkbaar niet want ze hebben zich nog steeds niet aangemeld.

  Ik vind het dieptriest dat een stad zoals Almere nog steeds niet inzet hierop.

  Wethouders denken dat een blikje of flesje altijd maar opgeruimd wordt en dat is dus niet zo.
  Als het gras wordt gemaaid worden al die blikjes en flesjes door die grote gemeente maaiers verpulverd tot confetti en die kleine stukjes waaien overal heen van dakgoot tot aan riool.
  En komen daardoor ook in de grond terecht,
  Die kleine stukjes komen ook in het water en een vis en vogel ziet dat als een drijvend stukje voedsel waardoor er meer vissen en vogels dood gaan.

  reageer
 • Miep Kraak

   

  Ik ruim de blikjes en de McDonald's verpakkingen e.d. altijd op als ze rond ons huis op straat liggen. Een kleine moeite als burger en het spaart de gemeente Almere een berg geld aan opruimkosten - ik zie dat de straat er verderop ook door schoon blijft. Blijkbaar doen meer mensen dat. Helaas is het dan weer voor het gemeentebestuur van Almere een te grote moeite om zich bij de statiegeldalliantie aan te sluiten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert