PVV blijft bij stoppen met Floriade, wethouder wil doorgaan

ALMERE

Het nieuwste rapport waarin is berekend wat stoppen met de Floriade de gemeente Almere kost, heeft geen enkele tegenstander of voorstander van een ander standpunt overtuigd. De PVV blijft bij stoppen met de organisatie van dit evenement in 2022. Wethouder Tjeerd Herrema ziet in het rapport van bureau Rebel juist een onderbouwing om door te gaan met de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Als de gemeenteraad nog dit jaar besluit om ermee te stoppen, kost dat minimaal zo'n 24 miljoen. De totale kosten kunnen volgens de onderzoekers oplopen tot 75 miljoen euro door een mogelijke claim van een internationale vereniging van tuinbouwproducenten. 

De PVV gaat uit van het minimale bedrag van circa 24 miljoen en concludeert dat stoppen goedkoper is dan doorgaan. Fractievoorzitter Toon van Dijk: "We hebben een Engelse jurist naar de mogelijke claim laten kijken en die zegt dat het nooit zo kan zijn dat de boete zo hoog wordt. Wij gaan ervan uit dat de Floriade in Almere een verlies oplevert van dik 30 miljoen euro. Het verwachte aantal bezoekers gaat gewoon niet gehaald worden. Kijk naar de voorgaande edities."

Wethouder Tjeerd Herrema vindt dat het rapport juist aangeeft dat het beter is om door te gaan met de Floriade. Hijj kan niet garanderen dat deze Floriade geen verlies oplevert, maar voor tegenslagen heeft de gemeente 11 miljoen euro opzij gezet. "De onderzoekers vinden onze methode goed en deugdelijk. We sturen continu op de risico's. Maar als je nu dus stopt, dan kost je dat veel meer miljoenen en heb je niks."

reacties (39)

 • joop

   

  De Floriade levert Almere een mooie nieuwe groene woonwijk op: dat lijkt mij vooral winst en geen verlies!

  reageer
 • Nepotist

   

  Tuurlijk moet herrema doorgaan, daar hamert zijn partner wel op en vergeet zijn familie en vriendjes niet. Herrema staat onder grote druk want ze rekenen allemaal op Tjeerd.

  reageer
 • Brammetje

   

  Uit onderzoek van de gemeente zelf bleek dat het merendeel van Almere tegen is. Herrema legde dit uit alsof wij domme burgers het nog niet goed hebben begrepen.

  reageer
 • Gerrie

   

  Ofschoon ik een fel tegenstander ben van het organiseren van deze achterhaalde tentoonstelling, lijken mij de kosten inmiddels te hoog om nu nog te stoppen. Het enige dat rest, is om het college weg te sturen door op 21 maart op andere partijen te stemmen. Het hautaine regentengedrag, dwars tegen de wens van het overgrote deel van de Almeerse burgers in, dient zwaar afgestraft te worden.

  reageer
 • Nepotist

   

  Nee Job de meeste Almeerders zijn tegen, echter die slapen al want je kunt er toch niets aan veranderen. Alleen de mensen die persoonlijk belang bij hebben (=Lees: financieel beter van worden) zijn enorme voorstanders......

 • Job

   

  Waar haalt u toch vandaan dat ‘het overgrote deel van de Almeerders’ de Floriade niet willen?! Feiten? Het is, waarschijnlijk, eerder zo dat een kleine groep ‘grote schreeuwers’, zoals bij wel meer onderwerpen, meer op de voorgrond staan.

 • Anne

   

  Herrema, dat is toch degene die andere steden/plaatsen ook met miljoenen strop en ruzies heeft laten zitten? Snap nog steeds niet waarom hij naar Almere gehaald is. Stop met Floriade nu het nog kan!!!!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • AMS

   

  Waren ze er maar nooit aan begonnen, ze wisten van tevoren dat het veel geld zou kosten en dat er steeds meer geld bij moest komen en er waren maar weinig Almeerders een voorstander van de Floriade. Met dat geld konden ze beter iets geven aan de voedselbank en andere instanties die het hard nodig hebben!

  reageer
 • Gerrie

   

  Ik ben het helemaal met u eens. Of we nu doorgaan of stoppen, het kost miljoenen. Dat geld had Almere veel nuttiger kunnen besteden. Het besluit om de Floriade te gaan organiseren, is genomen door een stel waanzinnigen. #stemzeweg

 • Jan

   

  Ik roep iedereen op om asjeblieft te stoppen met dat geklaag over het stoppen met de Floriade. Iedereen heeft neem ik aan zelf gestemd over kandidaten in de raad. En jullie vertegenwoordigers zijn er mee akkoord gegaan.

  Dit geklaag zorgt er alleen maar voor dat alles duurder wordt. Meer onderzoeken, meer controle en minder bezoekers door steeds dat negatief gedoe. Steek maar energie in het verhogen van de aantal bezoekers. Dan kan het wel uit!

  reageer
 • DeBranderMan

   

  Accepteer nu maar dat point of no return voorbij is. Breng prestige naar Almere.

  En straf die PVDA nu maar af door ons Almere met moedwillige misleiding ons een floriade heeft ingerommeld. Ik kan wel betere prestige projecten bedenken waar we JAARLIJKS prestige blijven vergaren.

  reageer
 • Stop Floriade. Geen bedrijventerrein en woonwijk

   

  Stop Floriade. Geen bedrijventerrein en woonwijk.
  13 mio vd 23 mio stopkosten ligt in 2018. Dus nu stoppen betekent slecht 10 mio stopkosten. Tevens kan de camping dan blijven dus geen verplaatsing van 6 mio kosten. En geen kosten om voor de woonwijk voor 5.9 mio een geluidsafscherming te bouwen. Stem PartijvdDieren, pvv, SP, AP/OPA, AA18
  Tevens willen we in Almere af van de conflicten van Herrema met Haddock Camping en burgers. En camping kan blijven ipv kaalslag in Natura2000 gebied Noorderplassen.

  reageer
 • Bert

   

  Er ooit eens mee begonnen zijn, is een verhaal op zich. Maar er mee stoppen dat zou helemaal nergens op slaan, ga anders eens kijken wat er al is gedaan. En de partijen die willen stoppen, willen alleen maar je stem.

  reageer
 • Raissa

   

  Gewoon doorgaan! Verlies is véél groter als we nu stoppen. We zijn er aan begonnen, nu nog afmaken. We zitten al even in de puin en hebben al betaald nu wil ik de beloning nog zien ook. Ik hoop op nieuwe mooie natuur en goede verbindingen tussen haven en stad want alles is weg en afgesloten je kan t niet zo in puin achterlaten Door te stoppen!

  reageer
 • Hanny

   

  Dit wordt de zesde Floriade in de Randstad, het begon in 1960 te Rotterdam, 2x Amsterdam, Hoofddorp, Zoetermeer en nu Almere. Ik kan me niets anders herinneren, dan dat er nooit één tentoonstelling zonder RODE cijfers eindigde en de laatste in Venlo was ook niet anders. Dat hele Floriade gebeuren is een prestige object, drammers zullen de (ook negatieve) miljoenen op de koop toe nemen, de bevolking betaalt de schade en niet te vergeten DE NATUUR, die momenteel overhoop getrokken wordt en aansluitend (duur) bebouwd gaat worden. Wat waren wij trots op dat stuk Wheerwater als recreatie mogelijkheid, berouw komt na de zonde gemeenteraad.

  reageer
 • Henk

   

  Stoppen !!!!!

  reageer
 • Merreha

   

  Da’s mooi want hoe het ook wendt of keert dat oudbollige project gaat de burger geld kosten. En allemaal omdat nagenoeg de gehele politiek van Almere koos voor dit geldverslindend project.
  Samengevat, er is geen weg terug. Politiek heeft het vertrouwen van de burger omgezet in wantrouwen. En daarmee de kloof vergroot tussen politiek en burger. Niet alleen de Flopriade is een oudbollig instituut ook de politieke partijen.

  reageer
 • Stephan

   

  Waarom staan er dan zo veel bedrijven te springen om invulling aan de Floriade te geven? Let wel, deze editie is anders dan de voorgaande al is het alleen al omdat de vorige edities naderhand omgevormd werden tot parken en die brachten en brengen niets op. Venlo Had daar al het verschil kunnen maken maar zat middenin de crisis en niemand zat te wachten op het zoveelste bedrijventerrein. De grond van deze Floriade wordt naderhand verkocht en zal du geld opleveren. Waar ik wel een kanttekening bij plaats zijn de parkeeropbrengsten. Venlo liet zien dat velen toch met het OV komen en dus liep men toen aardig wat parkeerinkomsten mis.

 • Jaap

   

  Tsja, dan zit je als PVV wel even met een uitdaging. Komt er een rapport met een uitkomst die je niet gunstig is. Roeptoeteren dat het niet deugt ligt niet voor de hand: het is een "PVV-rapport". Wat nu? Zit er ergens nog een stukkie waaraan we kunnen gaan zagen? Gelukkig, er zit forse marge in de hoogte van de claims. Een Engelse jurist schat dat de hoogte van de claim laag in de marge zal zitten. Goed PVV, wat ga je doen? Je principes opzij zetten en samen met Herrema "naar het casino"? Of die jurist vragen even bij het kruisje te tekenen dat hij de rest bijpast bij een tegenvallende claim? De Floriade gaat dus gewoon door. Houd op met azijnpissen. Geniet er maar vast van. Dat mag ook wel, want er gaan genoeg miljoenen in het rood.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Een makkelijk standpunt voor PVV. Stoer doen want het is toch zonder consequenties.

  reageer
 • stephan

   

  Wel of geen Floriade, die woonwijk komt er toch. Ook als de Floriade zelf wordt afgeblazen.

  reageer
 • Lara

   

  De gemeenteraadsverkiezingen volgende week worden een slachting, Almeerders zijn het spuugzat dat er niet naar ze geluisterd wordt. Stoppen met de Floriade kost geld, maar het had natuurlijk nooit zover mogen komen als driekwart van Almere tegen is. En dus is stoppen een principekwestie geworden, maak je borst maar nat politieke partijen... Almere stemt volgende week op partijen die tegen de Floriade zijn!

  reageer
 • ./\/\.

   

  "De gemeenteraadsverkiezingen volgende week worden een slachting" - daar geloof ik niet zoveel van. Je moet je persoonlijke opinie denk ik los zien van wat er werkelijk gaat gebeuren.

 • Kees Wonder

   

  Helemaal mee eens, wethouder Herrema sloopt Almere !

  Ik ben het ook helemaal zat, de fietsroute naar mc Donalds is helemaal weg, en nu moet ik elke dag langs het oor waar het een puinzooi is met werkverkeer, slecht wegdek etc.

  Ik voel me als in Almere geboren burger totaal niet gehoord, dus mijn stem gaat denk ik naar PVV, puur om Floriade tegen te houden, al ben ik bang dat dat toch niet gebeurd, ze doen toch wat ze zelf willen.

 • oudvisser

   

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • gtre

   

  Dit is wat Baudet nou bedoelde met partijkartel. De PVDA heeft bij de laatste verkiezingen een ongekend dramatisch verlies geleden. Toch weten figuren als Herrema zich nog steeds dominant in onze samenleving te bewegen en nog steeds geven ze geld met het grootste gemak uit. Geld dat door u en ik maandelijks op het salarisstrookje in mindering wordt gebracht..
  Ook geld dat u moet schokken elk jaar via de gemeentelijke belastingen zoals OZB.

  Als Herrema en consorten contracten hebben gesloten die bij annulering net zo duur zijn als bij uitvoering, dan zit er iets heel goed mis.
  Laat iedereen nou nog eens naar het debacle kijken van Herrema in Amsterdam. Gebruik Google om je te informeren. En stem niet meer op de grote partijen maar op lokale partijen. Anders eindigt dit soort waanzin nooit.

  reageer
 • Martin Fröberg

   

  De Florida is ooit ontstaan uit een Burgerinitiatief. Daar is gehoor aan gegeven door de gemeenteraad en is door de verantwoordelijk wethouders verder ingevuld. PVV is dus tegen iets dat door hardwerkende burgers in gang is gezet! Florida geeft Almere pracht kans om zich internationaal op de kaart te zetten als meest innovatieve landbouw regio in de wereld. Dat gaat Flevoland veel welzijn en welvaart brengen. Juist voor mensen die nu nog werkzaam zijn in sectoren waarin door vergaande automatisering banen verloren gaan. Florida zorgt voor ondernemerskracht en dus werkgelegenheid. PVV wil blijkbaar geen kansen verzilveren die zorgen voor meer welzijn en welvaart voor de inwoners van Almere, Lelystad en geheel Flevoland!

  reageer
 • Boels

   

  Florida?
  Wat een treffende vergelijking!
  Florida (VS) is listig volgebouwd voor rijke gepensioneerden; met als gevolg het verwoesten van natuurlijke bescherming.

  Dat geeft alleen maar aan dat "zelfs" een burgerinitiatief een mislukking kan zijn.
  Wie zaten er in dat initiatief (kan er niets over vinden)?
  Kunnen we even afrekenen.

 • Mikel

   

  Stoppen met dat geldverslindende project.
  Gebruik onze centen om andere problemen in Almere op te lossen

  reageer
 • Rob van der Weijden

   

  Hoe principieel kan je zijn.
  PVV wil stoppen met de floriade , maar Toon van Dijk lijsttrekker van de PVV zegt dat dit geen breekpunt is voor de PVV bij de vorming van het nieuwe college!
  En trouwens stoppen kost 26 miljoen, gaat het door dan wordt door de PVV het verlies geschat op 26 miljoen refererend aan Venlo: dit is is heel bijzonder!

  reageer
 • Pim

   

  Als het door gaat en het lijdt verlies, dan komt dit uit op zo'n 52 miljoen!

 • Huub

   

  De Gemeentebelastingen gaan dus straks omhoog en de straten in de wijken ouder dan 20 jaar zien er nu al desolaat uit en worden niet meer opgeknapt. De schulden zullen nog lang gevoeld worden terwijl Herrema dan al lang weg is. Point of no return is ook al gepasseerd.

  reageer
 • Lexxie

   

  Of je wil of niet leuk of niet PVV is de enige hoop om de flopriade te stoppen van mij mogen ze als het lukt dan in mijn brievenbus plassen

  reageer
 • Rob van der Weijden

   

  Ik begrijp de sceptici. Zorg dat de kosten van de floriade binnen de begroting blijft. Wij als Almere hebben dan een zeer mooi en duurzaam project waarin mooie innovaties tot stand zijn en gaan komen.
  En ja laat het electoraat beslissen op 21 maart. Het nieuwe college kan het wel of niet doorgaan voorleggen aan de raad.
  Laten we hopen dat het doorgang vindt naast vele andere mooie initiatieven.
  Het kan in Almere!

  reageer
 • Hanny

   

  Ga eens kijken wat er geworden is van het Floriade gebied in Gaasperdam of Hoofddorp.
  Deze zesde Floriade in de Randstad (sinds 1960) zal ook niets positiefs opleveren en uiteindelijk zal een mooi stuk natuur/recreatiegebied opgeofferd worden aan woningbouw.

 • Jan

   

  Wat een zeikvolk zijn we geworden, vroeger was je trots dat je iets mocht organiseren, nu loopt er constant van dat volk de boel te verzieken, dit soort evenementen houd de economie draaiend, de onbetrouwbaarheid van de politiek ligt in het feit dat we constant met het dit soort volk mee moeten bewegen, wat een verschrikkelijke afgang zou dit wezen, en een gezichtsverlies voor Almere, als de Floriade gecanceld zou worden.

  reageer
 • Erica Odekerke-Pantipaaf

   

  Een Flexit is de enige oplossing....weg met kosten verslindende project.

  reageer
 • ronald

   

  U weet dus wat u moet stemmen volgende geen woorden maar daden dus

  reageer
 • TLL

   

  Engelse jurist? Was er geen Nederlandse die het gewenste antwoord gaf?

  reageer
 • Ri-Hanna

   

  TLL lezen en luisteren is moeilijk. Ik weet het. Het gaat om een Engels contract met Engelse rechten. Vandaar een Engelse jurist. Niet zo gek toch.

 • Stevie

   

  Tjeerd Herrema is een prototype PVDA Wethouder, dat zijn ondernemers van andermans geld.

  reageer
 • Tja

   

  Hebben we het hier over geld bijeengebracht door Herrema of door de burgers van Almere. Stoppen met dit financieel debacle. Er is geen draagvlak en Almere is vooral tegen. Laat de ondernemers met rust en het gebied echt groen.

  reageer
 • Jos

   

  En zo wordt de Floriade door onze strot gedouwd.
  De Almeerders hebben het nakijken.
  Zowel bij succes als mislukking zal de nasmaak bitter zijn.
  Het groene hart van Almere is verkwanseld voor uiteindelijk 600 woningen, alsof er elders in Almere geen plek is.

  reageer
 • Fabian

   

  Ik vermoed dat de anti-Floriadepartijen straks driekwart van de zetels hebben in de gemeenteraad. En dan?

  reageer
 • richard

   

  jos en fabian beide stellingen zijn natuurlijk niet realistisch. maar vergeten wordt dat van die 6 partijen die tegen zijn er eentje wel sowieso de grootste in almere is. nmm is nu reeds 33 % tegen dus als er 18 % stemmers overstappen van een voorstanderpartij naar een tegenstanderpartij dan is er een meerderheid op dat standpunt onder de stemmers. Of die 6 partijen een coalitie gaan vormen op basis van 1 aspect lijkt mij ondenkbaar. Daarvoor is er teveel verschil tussen de andere standpunten van die 6 partijen.

 • Jos

   

  Wees niet bang, die 40 Floriade terroristen halen niet eens een zetel

 • dirk

   

  dat idee heb ik ook , als dat gebeurt stekker er uit en move met die onzin die flopiade heet .

 • Michael

   

  Herrema ga maar lekker door... de PVV neemt na de verkiezingen toch geen verantwoording dus PvdA, d66 en VVD moeten de kar weer trekken.

  reageer
 • Boels

   

  Als ik mij goed herinner is de PVV toen uitgesloten en is er een onaantastbare coalitie van gloriadepartijen ontstaan.

 • Karel

   

  Tegen beter weten in toch stug volhouden, Herrema, 't is jouw geld niet, hè.

  reageer
 • Wim

   

  Herrema is door niets of niemand te stoppen. Hij kent maar één gelijk: het zijne.
  In Amsterdam op 19 februari 2009 trad hij af als wethouder vanwege de financiële tegenvallers bij de Noord/Zuidlijn en de verdere vertraging van de Noord-Zuidlijn.
  Nog steeds heeft hij niets bijgeleerd. Gek op megalomane projecten.

  reageer
 • dirk

   

  natuurlijk Herrema weer he , pvda lekker strooien met geld van de burgers hier . haal de stekker er uit liefst nu nog voor t te laat is . want de rekening ligt straks bij de burgers en meneer Herrema is straks gevlogen we zijn amsterdam nog niet vergeten met deze heer dus stoppen met de flopiade .

  reageer
 • Mark

   

  Stoppen maar. Of Herrema persoonlijk aansprakelijk stellen voor alle verliezen.

  reageer
 • Boels

   

  Volgens het Bestuursrecht kan dat wel als er sprake is van onbehoorlijkbestuur van ambtenaren en wethouders.
  Of ze dan ook financiëel aansprakelijk zijn weet ik niet. Misschien als er sprake van corruptie is en er geld is geaccepteerd, maar dat lijkt mij een strafzaak.

 • Jan

   

  Dat kan niet

 • Jeroen

   

  Prima idee om Herrema persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert