Vervoersverbod pluimvee door vogelgriep Kamperveen

DRONTEN • Di 13 maart 2018 | 18:14 • Dinsdag 13 maart 2018 | 18:14

In het oostelijk deel van Dronten is een verbod ingesteld voor het vervoer van pluimvee  en pluimveeproducten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft tot die maatregel besloten omdat bij een eendenbedrijf in Kamperveen vogelgriep is geconstateerd. In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf is het verplaatsen van eieren, kippen en eenden niet toegestaan.

De vier pluimveebedrijven aan de Alikruikweg in Biddinghuizen vallen net buiten de zone waar een vervoersverbod geldt. De grens loopt ongeveer langs de weg, de pluimveehouders die Omroep Flevoland heeft gesproken denken dat ze net aan de goede kant van de weg zitten. 


Hennie de Haan, voorzitter van de pluimveevakbond, verwacht dat morgen duidelijk is met welk type vogelgriep het eendenbedrijf in Kamperveen besmet is. De gevolgen voor de sector zijn volgens haar aanzienlijk. Ze spreekt van 'een enorme domper.' 

Snel duidelijkheid
Het ministerie zou snel laten om welke variant van de vogelgriep het zou gaan, maar tot op dit moment is dat nog niet bekend gemaakt. Het eendenbedrijf is net als een naastgelegen pluimveebedrijf geruimd. Het is volgens De Haan de derde keer dat het bedrijf getroffen is door de vogelgriep. "Dat is afschuwelijk".

Hennie de Haan tast over de oorzaak in het duister: "We hadden gehoopt dat tegen het voorjaar de virusdruk zou afnemen." Eerder werden al bedrijven in Biddinghuizen en Groningen besmet met de vogelgriep.

Vrije uitloop
Voor boeren met vrije uitloopkippen is de verlenging van de ophokplicht extra vervelend zegt De Haan tegen Omroep Flevoland. 'Als de ophokplicht tot na 30 maart van kracht is, krijgen de boeren minder voor hun eieren. Ze moeten de vrije uitloopeieren dan verkopen scharreleieren en dat levert minder op.' Verder is het probleem dat veel niet-Europese landen geen eieren af willen nemen uit een land waar vogelgriep is, dus voor de export is deze nieuwe uitbraak slecht nieuws. 

 

Deel artikel

reacties (2)

 • wil

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Hoezo waar blijven de actievoerders Ku Keleku, alsof de boeren dit expres doen, en je doet het voorkomen dat de vogelgriep wordt veroorzaakt door de boeren.

  reageer
 • Ku

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  De eenden en kippen zijn niet per ongeluk in een schuur beland waar ze nauwelijks bewegingsvrijheid hebben. Daarnaast zijn er 70.000 (!) preventief geruimd (ruimen klinkt netjes voor iets wat zo verschrikkelijk is). Preventief! Dus niet om dat ze ziek zijn, maar omdat de kans dat er uitbraak komt praktisch 100% is. Dat is nu het gevolg van intensieve veehouderij! En daar is door de boer express voor gekozen, niet de vogelgriep, maar wel de situatie (en de risico's) waar deze dieren in leven!

  70.000 dierenlevens en voor wie vinden we het vooral zielig... de boer. Dit terwijl dit niet de eerste keer is, ieder jaar opnieuw zoveel doden van dieren die al in
  erbarmelijke omstandigheden leven. De boer kiest er voor, de dieren in deze omstandigheden laten leven is een zakelijke keuze, de risico's dus ook. De dieren zijn er alleen de dupe van!

  Daarom zou ik verwachten dat alle (vleesetende) dierenliefhebbers gaan protesteren, dit is pas leed wat we dieren niet aan mogen doen! Maar ja, ze zitten binnen, we willen/kunnen het niet zien :(

 • Ku Keleku

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Vreselijk dit! Hoeveel dieren waren én zijn hier het dupe van? 30.000 eenden en 40.000 vleeskuikens! Wat voor leven hadden deze dieren en op hoeveel vierkantemeter leefden zij? Waar zijn nu de actievoerders?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert