Resultaat onderzoek Oostvaardersplassen kan langer duren

LELYSTAD • Wo 14 maart 2018 | 16:05 • Woensdag 14 maart 2018 | 16:05

De onderzoeksresultaten van de commissie Van Geel zouden langer op zich kunnen laten wachten. Dat meldt een woordvoerder van de provincie woensdag. De commissie onderzoekt op welke manier de toekomst van de Oostvaardersplassen ingevuld moet worden. Reden van het eventuele uitstel is de verhitte discussie die zich afspeelt rond het welzijn van de grote grazers in het natuurgebied. 

Actievoerders zijn boos over het feit dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet bijgevoerd worden in de winter. Veel dieren sterven omdat er dan niet genoeg voedsel in het natuurgebied is. Een groot protest en andere acties hebben er mede voor gezorgd dat de dieren nu tot 21 april bijgevoerd worden. 

"De huidige discussie rondom de grote grazers weegt mee in de resultaten van het onderzoek. Daarom kan het eindrapport langer op zich laten wachten", vertelt een woordvoerder van de provincie. De resultaten van het onderzoek van de commissie Van Geel laten overigens lang op zich wachten. In de oorspronkelijke planning moest het rapport rond de kerst klaar zijn. In de nieuwste planning is die datum verschoven naar eind maart. Die datum kan nu opnieuw in gevaar komen.

Emotionele bijvoeracties


Het is al jaren het beleid om de natuur haar gang te laten gaan in de Oostvaardersplassen. De dieren worden niet bijgevoerd. Wel worden aan het begin van de winter verzwakte dieren die de winter waarschijnlijk niet gaan overleven, afgeschoten door Staatsbosbeheer. Bijna elk jaar zorgt het beleid voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Dat heeft de afgelopen weken geleid tot emotionele bijvoeracties van activisten aan de rand van het gebied.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel