Resultaat onderzoek Oostvaardersplassen kan langer duren

LELYSTAD • Wo 14 maart 2018 | 16:04 • Woensdag 14 maart 2018 | 16:04

De onderzoeksresultaten van de commissie Van Geel zouden langer op zich kunnen laten wachten. Dat meldt een woordvoerder van de provincie woensdag. De commissie onderzoekt op welke manier de toekomst van de Oostvaardersplassen ingevuld moet worden. Reden van het eventuele uitstel is de verhitte discussie die zich afspeelt rond het welzijn van de grote grazers in het natuurgebied. 

Actievoerders zijn boos over het feit dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet bijgevoerd worden in de winter. Veel dieren sterven omdat er dan niet genoeg voedsel in het natuurgebied is. Een groot protest en andere acties hebben er mede voor gezorgd dat de dieren nu tot 21 april bijgevoerd worden. 

"De huidige discussie rondom de grote grazers weegt mee in de resultaten van het onderzoek. Daarom kan het eindrapport langer op zich laten wachten", vertelt een woordvoerder van de provincie. De resultaten van het onderzoek van de commissie Van Geel laten overigens lang op zich wachten. In de oorspronkelijke planning moest het rapport rond de kerst klaar zijn. In de nieuwste planning is die datum verschoven naar eind maart. Die datum kan nu opnieuw in gevaar komen.

Emotionele bijvoeracties
Het is al jaren het beleid om de natuur haar gang te laten gaan in de Oostvaardersplassen. De dieren worden niet bijgevoerd. Wel worden aan het begin van de winter verzwakte dieren die de winter waarschijnlijk niet gaan overleven, afgeschoten door Staatsbosbeheer. Bijna elk jaar zorgt het beleid voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Dat heeft de afgelopen weken geleid tot emotionele bijvoeracties van activisten aan de rand van het gebied.
 

reacties (12)

 • Nel Zandbergen

    Vr 16 maart Vrijdag 16 maart

  Dit hele gebied verbieden voor dieren ! Vogels nog tot daar aan toe, maar dieren uitzetten en vervolgens niets aan de populatie doen is niet in dit plan meegenomen. Kaalgevreten en geen sprietje te bekennen, hoe kun je een buffer opbouwen met zoveel dieren.
  Trouwens een andere zaak die eens veranderen moet in de wet: Dieren zijn geen dingen en leven net als jij en ik en voelen pijn, honger en hebben gevoel.

  reageer
 • Merreha

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  En het duurt maar voort. En maar rekken. En maar geen beslissing nemen. Het beleid van SBB is ronduit slecht en heeft allang bewezen niet te werken. Groot grazers weg uit de Oostvaardersplassen. Kotterbos weer volledig open voor publiek. En herstel de verwoeste natuur.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Het is een goede zaak dat de Commissie Van Geel de bevindingen van deze winter in haar advies meeneemt. Deze winter heeft heel duidelijk gemaakt, dat het huidig beleid een fout beleid is. Iedere keer weer groeien de kuddes tot ver boven de draagkracht van het gebied. Afgelopen najaar liepen hier ca. 5200 koeien, paarden en herten. Meer dieren dan ooit. Aan het begin van de winter was het voer al op en was het duidelijk dat een ramp aanstaande was. Staatsbosbeheer heeft dit niet ingezien en is vast blijven houden aan verouderde interne richtlijnen. Wanneer Staatsbosbeheer wel tijdig ingegrepen had in de aantallen dieren, had voorkomen kunnen worden dat ruim 5000 dieren -volledig afhankelijk van de mens- maandenlang honger moesten lijden. Logisch dat de emoties nu hoog oplopen. Er zijn heel veel mensen heel erg boos.

  reageer
 • Henk

    Vr 16 maart Vrijdag 16 maart

  Misschien kan Peter zich eens wat meer verdiepen in de materie voordat hij wat schrijft. Iedereen, die dit beheer afwijst (boeren, burgers en talloze deskundigen) is boos omdat de Provincie niet handelt conform ICMO 2. Een rapport dat is opgesteld door talloze deskundigen in opdracht van de Overheid. Hierin wordt vermeldt dat het moreel en ethisch niet is verantwoord om dieren langdurig aan honger bloot te stellen en dat dit moet worden voorkomen. Vanaf december is mede door de enorme regenval geen voedsel meer voorhanden en dan vindt u dat men ten onrechte demonstreert? Emotionele uitschieters heb je bij elke groep demonstranten, maar om iedereen dan maar over 1 kam te scheren is wel erg kort door te bocht (emotionele uiting?)

 • peter van den bemt

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Deze winter heeft helemaal niet duidelijk gemaakt dat het huidige beleid fout is. Deze winter heeft duidelijk gemaakt dat er veel mensen, die er totaal geen verstand van hebben, het huidige beleid fout VINDEN. En dat er bij zijn, die zo'n grote bek opentrekken en zelfs bedreigen, dat bestuurders daarvoor zwichten. Deze winter heeft duidelijk gemaakt dat onrechtmatige burgerlijke opstand werkt. Waarmee de rechtsstaat in het geding is. Maar omdat het om zielige dieren gaat, vinden 'we' dat niet erg. Dát heeft deze winter duidelijk gemaakt.

 • Stefanie

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Onderzoeks resultaten ? Waarvan ? Hou toch op.. Elke klootviool kan in een oog opslag zien dat het zo niet langer kan. En daar moeten ze dan een jaar over denken of vergaderen ? En idd die dieren gaan sowieso niet meer de volgende winter in !!!

  reageer
 • av

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Waarom uitstel? Meningen en ideeën dat het niet goed zou gaan waren al bekend, maar wegens bedreigingen en verharding nu weer met die mensen praten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaaa

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Ze moeten zich schamen dat ze die dieren zo lang laten verhongeren!!!! Ieder jaar van december tot april bij voeren . Ovp is sowieso geen "natuur" meer de dieren zitten tussen hekken !

  reageer
 • Betty den Engelsman

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Ik lees nu keer op keer dat de verzwakte dieren aan het begin van de winter worden afgeschoten. Hoe is het mogelijk dat er aan het begin van de winter al zoveel dieren moeten worden afgeschoten. We praten niet over een 10 tal dieren, maar honderden... En nog zien we aan het einde van de winter dieren lopen due vel over been zijn... Hoe kan dat dan als er genoeg voedsel is en er genoeg vetreserves zijn opgebouwd...volgens SBB. Dit zijn enorme tegenstrijdige berichten van SBB.. Want hun berichten komen niet overeen met de realiteit. Er sterven nog steeds veel te veel dieren aan de gevolgen van honger en uitputting. Het gebied is gewoon uitgewoond en niet geschikt voor deze leefgroep. Slecht beleid door niet ingrijpen en de " Natuur" zijn gang laten gaan. Hebben bij lange na niet het beoogde resultaat gehad. Dikke punt.. De bevolking wil komende winter geen dieren meer zien die sterven van de honger!! Nog een dikke punt.

  Betty

  reageer
 • Bisnca

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Helemaal mee eens Betty
  Het klopt van geen kanten wat ze zeggen en wat ze doen!!!!!

 • Bergerac

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Dit maakt het er weer niet beter op, weer uitstel. Is de commissie nog niet betaald soms?

  reageer
 • Dirk

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Wat een verrassing .........

  reageer
 • Diana Cuijpers

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  en omdat dit al jaren gebeurt, moet het ook maar gewoon weer jaren doorgaan? stoppen hiermee; is een mislukt Project van de overheid, geef dit toe, haal alle dieren weg en geef ze de Vrijheid en alle Liefde die ze verdienen, geen enkel argument van welke "wetenschapper" dan ook, zal mij overtuigen dat dit uitstijgt boven dit ondraaglijke Dierenleed, deze Dieren binnen een hek houden heeft nada met Natuur te maken ! eerst laten creperen en dan afschieten? Beschaafd Nederland, Mooi

  reageer
 • Treinreiziger

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Op de Veluwe worden ook al jaren dieren afgeschoten, om dat er teveel rondlopen en overlast veroorzaken, maar daar hoor ik niemand over. En volgens mij staat er rond de Veluwe ook een hek, dus deels een vergelijkbare situatie.

 • Joanne

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Wat is ervoor nodig om sneller resultaten te behalen?
  Een discussie kan toch niet leiden tot uitstel.... zou eerder tot versnelling moeten leiden. Extra project capaciteit lijkt me zinvol! We hebben het over levende wezens ( althans nu nog)

  reageer
 • Mars

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Er zitten gewoonweg te veel dieren op een te klein oppervlak. Er is niet genoeg eten voor die dieren.Onmenselijk en een gefaald project. Opdoeken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert