Drie actievoerders Oostvaardersplassen aangehouden

LELYSTAD • Za 17 maart 2018 | 12:32 • Zaterdag 17 maart 2018 | 12:32

Boswachters van Staatsbosbeheer hebben zaterdagmiddag drie personen aangehouden die zich bij de afrastering van de Oostvaardersplassen bevonden. Ze waren bezig dieren bij te voeren. Op enig moment kwam een edelhert in beeld dat volgens protocol afgeschoten zou moeten worden. Een aanwezige boswachter adviseerde de mensen weg te gaan.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer bemoeide een aantal mensen zich met de situatie. Het dier zou niet meteen dood zijn. De emoties liepen hoog op en twee mensen klommen over het hek. Zij werden aangehouden en overgedragen aan de politie. Een derde persoon had geen identiteitsbewijs bij zich en werd ook meegenomen. Volgens de politie krijgen alle drie een boete. Van de gebeurtenissen is een video gemaakt en wordt op Facebook veel gedeeld. 

Te koud voor vastketenactie


Een vastketenactie tegen dierenleed in het natuurgebied is zaterdagochtend vanwege de kou en harde wind niet doorgegaan. Bij het beheersgebouw aan de Kitsweg werden verschillende protestacties gehouden tegen het beleid van Staatsbosbeheer. De demonstranten zijn het er niet mee eens dat de grote grazers in het gebied normaal gesproken niet worden bijgevoerd. Zo'n 200 mensen kwamen op de acties af.

De eerste actievoerders waren er 's ochtends vroeg al. Over een lengte van 500 meter werden over de hekken balen met stro gegooid. Onder druk van de publieke opinie heeft de provincie Flevoland, die sinds december 2016 verantwoordelijk is voor de Oostvaardersplassen, besloten de konikpaarden, heckrunderen en edelherten bij te voeren. Voor sommige actievoerders gaat dat niet ver genoeg. Zij willen dat de grote grazers uit het natuurgebied worden gehaald.

Om 12:30 uur werd een stille tocht gehouden die begon bij het beheersgebouw van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg in Lelystad. De politie was aanwezig bij de demonstraties. Om het verkeer in goede banen te leiden was de Torenvalkweg vanuit Palazzo in Lelystad naar de Oostvaardersplassen afgesloten. Belangstellenden moesten omrijden via de Buizerdweg. Rond 13:00 uur gingen de meeste demonstranten weer weg.







 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel