Actievoerders Oostvaardersplassen in gesprek met boswachters

FLEVOLAND • Zo 18 maart 2018 | 10:40 • Zondag 18 maart 2018 | 10:40

Karin Schulting, de woordvoerder van de demonstraties rond het dierenleed in de Oostvaardersplassen gaat in gesprek met boswachters van Staatsbosbeheer. Ze deed zondag een oproep voor een dialoog in een uitgebreid bericht op Facebook. 

Aanleiding zijn de hoog opgelopen emoties zaterdag bij het afschieten van een verzwakt edelhert in het natuurgebied bij Almere. Het dier werd uit zijn lijden verlost. Volgens omstanders werd die actie door de boswachters niet goed uitgevoerd. Er zou te snel zijn geschoten, waardoor andere mensen er getuige van konden zijn. Bovendien zou er niet goed geschoten zijn, waardoor vaker schieten nodig was om het dier dood te krijgen. In het tumult dat daarop ontstond zijn uiteindelijk drie mensen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Schietvaardigheid


Schulting twijfelt aan de schietvaardigheid van de boswachters en vindt dat ze beter getraind moeten worden. Ook heeft ze haar gedachten over het inlevingsvermogen van de boswachters. Schulting heeft het vermoeden dat de dieren in de Oostvaardersplassen voor hen eerder voorwerpen dan dieren zijn. 

Emoties


Ze schrijft: "Ik zou graag eens met de mannen en vrouwen in een vertrouwd gesprek zonder bazen om tafel willen zitten en horen hoe zij dingen ervaren. Zonder dat zij bang hoeven te zijn om hun baan te verliezen, hun naam of gezicht openbaar te hebben e.d. Maar louter alleen hoe staan zij in dingen, hoe ervaren zij hun werk, wat motiveert hun en kunnen zij met hun emoties omgaan."

Correct optreden


Volgens Staatsbosbeheer hebben de boswachters zaterdagmiddag in de Oostvaardersplassen correct opgetreden. De aanwezigen zijn meerdere malen gewaarschuwd dat er geschoten zou worden en dat het schieten voor hen een akelig gebeuren zou zijn. Het eerste schot van de boswachter was al dodelijk voor het edelhert, zegt Staatsbosbeheer. Er zou vaker geschoten zijn om de omstanders gerust te stellen dat het dier niet onnodig leed.

Gesprek komt er


Staatsbosbeheer heeft contact gehad met Karin Schulting. Ze hebben een afspraak gemaakt om met een aantal mensen de bijvoerlocaties te bekijken. Volgens woordvoerder Joke Bijl is er alle tijd om met elkaar in gesprek te komen: "We hopen dan ook het verdere verloop van het winterbeheer met elkaar te bespreken zodat we dit in het belang van de dieren in alle rust kunnen uitvoeren zoals afgesproken."

De provincie als verantwoordelijke voor het beleid in de Oostvaardersplassen wacht een evaluatie af en komt indien nodig in actie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel