Resultaat veiligheidsenquête overhandigd aan minister

ALMERE • Ma 19 maart 2018 | 14:23 • Maandag 19 maart 2018 | 14:23

De resultaten van een kleine veiligheidsenquête in Almere zijn maandagmiddag overhandigd aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. 

De Almeerse CDA-fractie heeft 76 vrouwen ondervraagd op en rond de Grote Markt. Ruim de helft van de ondervraagde vrouwen voelt zich niet veilig als ze over straat lopen of tijdens het uitgaan. 

De ondervraagde vrouwen krijgen naar eigen zeggen te maken met onder meer seksuele voorstellen, mensen die achter ze aanlopen of zelfs mannen die ze aanraken.

Seksuele voorstellen


"Het was al behoorlijk donker toen ik langs het park reed. Opeens kwamen er twee jongens uit de bosjes en die trokken me het park in met mijn fiets. Daarna riepen ze een paar dingen en renden toen lachend weg", vertelt één van de ondervraagden. Ook in de uitgaansgelegenheden is het volgens één van de vrouwen vrij gebruikelijk dat ze betast wordt. 

Bepaalde plekken mijden


Bijna alle vrouwen die de enquête hebben ingevuld, gaven aan bepaalde plekken te mijden. Zelfs de vrouwen die zich wel veilig voelen in de stad. Locaties als het Festivalplein en de stations worden genomen als plekken die vermeden worden. Verder lopen ze vaak een stukje om als ze een groep jongens zien staan. 

Geen aangifte


De ondervraagde vrouwen gaven aan dat ze bijna nooit de politie bellen of aangifte doen. Dat heeft volgens hen namelijk 'toch geen zin'. Wel zien ze graag meer blauw of BOA's op straat.  

Sisverbod


De enquête van het CDA is gedaan om in kaart te brengen hoe veilig vrouwen zich voelen in de stad. Twee maanden geleden zei de partij op te willen treden tegen mannen die vrouwen intimideren op straat. Zo moet er bijvoorbeeld een 'sisverbod' komen. Daarnaast moet Almere zich volgens de partij aansluiten bij het VN-project United Nations Woman. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel