'Dieren Oostvaardersplassen lijden onnodig'

LELYSTAD • Ma 19 maart 2018 | 15:19 • Maandag 19 maart 2018 | 15:19

In natuurgebied de Oostvaardersplassen is sprake van een 'onacceptabele' situatie als het gaat om het dierenwelzijn van de grote grazers. Tot die conclusie komt de Dierenbescherming na een bezoek aan het gebied na de vorstperiode van eind februari. Verzwakte dieren zouden niet tijdig uit hun lijden zijn verlost, terwijl dat volgens het beleid van Staatsbosbeheer wel had moeten gebeuren.

Volgens Staatsbosbeheer sterven verreweg de meeste paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen geen natuurlijke dood, maar worden ze voortijdig door boswachters geschoten. De boswachters gaan enkele keren per week het gebied in om de conditie van dieren te bekijken en hun overlevingskansen in te schatten.

De Dierenbescherming vindt dat er te laat wordt ingegrepen. Tijdens het bezoek "zijn dieren aangetroffen met een lichaamsconditie die eerder ingrijpen had gerechtvaardigd".

'Vroeg reactief beheer'


Het is de Dierenbescherming ook opgevallen dat een belangrijk deel van het afschot aan het einde van de winterperiode plaatsheeft, terwijl Staatsbosbeheer had aangekondigd met 'vroeg reactief beheer' eerder en dus aan het begin van de winter in te grijpen.

'Volg beheerplan nauwkeurig'


De dierenbescherming roept de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer op het huidige beheerprotocol nauwkeurig te volgen en de oorspronkelijk geplande gebiedsuitbreiding te realiseren. "De dieren kunnen dus nog steeds niet trekken, hebben onvoldoende schuilmogelijkheid en kennen te weinig variatie in voedselaanbod."

Beleid


Het is al jaren het beleid om de natuur haar gang te laten gaan, dus de dieren worden niet bijgevoerd. Wel worden aan het begin van de winter verzwakte dieren die de winter waarschijnlijk niet gaan overleven, afgeschoten door Staatsbosbeheer. Bijna elk jaar zorgt dit voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van het beleid. Dat heeft de afgelopen dagen geleid tot emotionele bijvoeracties van activisten aan de rand van het gebied.

Kanttekeningen provincie


De provincie, die verantwoordelijk is voor het beleid in de Oostvaardersplassen, plaatst een paar kanttekeningen bij de bevindingen van de Dierenbescherming. "De afgelopen periode was zeer uitzonderlijk en in deze periode is een bezoek gebracht door de Dierenbescherming. Het is voor ons evident dat Staatsbosbeheer zijn uiterste best heeft gedaan om onnodig dierenleed zoveel mogelijk te voorkomen. Dat afschot mogelijk niet op alle plekken en voor alle individuele dieren is gelukt is een logisch gevolg van de natuurlijke en winterse omstandigheden. Daar heeft de provincie alle begrip voor."

Op dit moment onderzoekt de commissie Van Geel op welke manier de toekomst van het natuurgebied ingevuld moet worden. Daarom adviseert de provincie de Dierenbescherming om haar bevindingen met deze commissie te delen. 

Bijvoeren tot april


Staatsbosbeheer gaat de dieren in de Oostvaardersplassen nu bijvoeren tot 21 april. De provincie heeft dat besloten na een advies van een dierenarts die voor SBB werkt. Daarnaast gaan onafhankelijke dierenartsen -samen met de vaste dierenarts van de Oostvaardersplassen- meekijken tijdens het bijvoeren. Samen beslissen ze dan of er bijgestuurd moet worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel