Raad van State buigt zich over buitendijkse haven

URK • Di 20 maart 2018 | 9:46 • Dinsdag 20 maart 2018 | 9:46

De IJsselmeervereniging heeft bij de Raad van State geprobeerd een spaak in het wiel te steken van de ontwikkeling van de buitendijkse haven Flevoport bij Urk.

Tijdens de zitting probeerde de IJsselmeervereniging onder meer aan te tonen dat de provincie en het Rijk hun werk niet goed hebben gedaan. Zo zou er in het plan niet uitgegaan zijn van de juiste cijfers over bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof. Ook zou de provincie vergeten zijn een ontheffing ter inzage te leggen en spreken onderzoeksrapporten elkaar tegen, zo betoogde de IJsselmeervereniging.

De provincie Flevoland verweerde zich door te zeggen dat er rekening is gehouden met het ergste scenario wat betreft de uitstoot van stikstof. Verder deed de provincie de toezegging dat de Maritieme Servicehaven niet groter dan 10 hectare wordt. "De haven is van groot belang voor de BV Nederland en heeft een enorm economisch en maatschappelijk belang. De haven zal werk bieden aan zeker 400 mensen", aldus een woordvoerder van de provincie.

De IJsselmeervereniging vindt dat het formaat van de haven te veel impact heeft op de omgeving en de natuur. De loodsen, waarin de schepen straks in komen te liggen, kunnen wel 30 meter hoog worden. Ook zou de vergunning te breed zijn, waardoor er straks veel meer mogelijk is dan alleen schepen afbouwen of repareren.  

De Raad van State probeert uitspraak te doen binnen zes weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel