Staten akkoord met 'iconisch' kunstwerk

FLEVOLAND • Di 20 maart 2018 | 19:43 • Dinsdag 20 maart 2018 | 19:43

Een meerderheid van Provinciale Staten heeft woensdag ingestemd met een krediet van 723-duizend euro om bij Dronten het achtste landschapskunstwerk te realiseren. Vijf fracties stemden tegen, omdat ze het plan voor het kunstwerk te vaag vinden.

Het kunstwerk van Bob Gramsma komt op de hoek van de Bremerbergdijk en de Spijkweg. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman wordt de metershoge 'omgekeerde grot' een werk van 'iconische kwaliteit'. Flevoland schenkt zichzelf het kunstwerk vanwege 100 jaar Zuiderzeewet.

Te duur


PVV, SGP, 50Plus, Partij voor de Dieren en SP stemden tegen, omdat ze op basis van enkele schetsen niet kunnen beoordelen wat er nu precies komt. Daarnaast vinden de fracties 723-duizend euro veel te veel geld. Weliswaar heeft de provincie daarvan 423-duizend euro in een reserve voor grootschalige kunst zitten, maar het college van Gedeputeerde Staten vroeg nu drie ton extra. 

ChristenUnie


De ChristenUnie stemde nu voor, ook al was zij in februari nog zeer kritisch over het voorstel en sprak de partij zich in het verkiezingsprogramma in 2015 uit tegen een achtste landschapskunstwerk.
De partij is volgens Statenlid Lloyd Ferdinand nu voor, omdat het college de afgelopen weken meer informatie heeft gegeven en de achterban geen bezwaar heeft tegen het kunstwerk. Ferdinand ontkent in alle toonaarden dat er een deal is gesloten, omdat de ChristenUnie woensdagavond zou toetreden tot het college.

Voor zomer definitief ontwerp


Gedeputeerde Rijsberman erkent dat er op enkele schetsen na nog geen ontwerp is. De in Zwitserland woonachtige Nederlander Bob Gramsma heeft de provincie wel uitgelegd wat hij wil maken. Uit vijf kandidaten is hij als favoriet gekozen. Volgens Rijsberman komt Gramsma voor de zomer met zijn definitieve ontwerp. Het kunstwerk moet al na de zomer worden gerealiseerd.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel