VVD wint, PVV en Jong Lelystad nieuwkomers

LELYSTAD • Wo 21 maart 2018 | 22:07 • Woensdag 21 maart 2018 | 22:07

De VVD in Lelystad is na het tellen van alle stemmen de grootste partij geworden. De partij heeft 6 zetels behaald. Dat is er 1 meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden. 

"Je zag op een gegeven moment dat we gingen stijgen en toen kwam bij mij ook de hoop op een zesde zetel"

— Janneke Sparreboom, VVD

Leefbaar Lelystad is de tweede partij met 4 zetels, 2 meer dan bij de verkiezingen in 2014.

Nieuwkomers JongLelystad en de PVV kregen ook voldoende stemmen om in de raad te komen. JongLelystad behaalde 2 zetels, de PVV 3.


Nieuw in Lelystad zijn ook Denk, Lelystads Belang en Forum voor de Ouderen. De partijen wisten elk 1 zetel te bemachtigen. Maar of dat voor de laatste twee ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Volgens de voorlopige uitslag zijn ze in de raad gekozen, maar zowel Lelystads Belang als Forum voor de Ouderen zitten onder de kiesdeler. 

Verliezers


De verkiezingen in Lelystad kennen de nodige verliezers. De Inwonerspartij Lelystad moet genoegen nemen met een verlies van 2 zetels. Hetzelfde verlies kent de SP, van 4 naar 2. De PvdA wist het verlies beperkt te houden met 1 zetel, net als D66 en GroenLinks.

De winnaar van de verkiezingen is dus de VVD met zes zetels, maar dat was niet direct duidelijk. "Je zag op een gegeven moment dat we gingen stijgen en toen kwam bij mij ook de hoop op een zesde zetel. En ik ben heel blij dat die er bij gekomen is", aldus VVD-lijsttrekker Janneke Sparreboom. 

 

Het opkomstpercentage was woensdag 51,1%. In 2014 was dat 47,7%. Dat was toen het laagste opkomstpercentage in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel