VVD wint verkiezingen en wordt grootste partij in Almere

ALMERE • Wo 21 maart 2018 | 22:50 • Woensdag 21 maart 2018 | 22:50

De meeste stemmen in Almere zijn naar de VVD gegaan. De partij kreeg 15,4% van de stemmen. Volgens de voorlopige uitslag groeit de VVD daardoor van 5 naar 8 zetels.

De PVV is de grote verliezer in Almere. De partij verliest 3 zetels. Lijsttrekker Toon van Dijk is desondanks tevreden om deel uit te mogen maken van de grootste partijen in Almere.

Verder verliezen D66, Leefbaar Almere en SP alle drie een zetel. 

Opvallende winst is er voor de PvdA. De sociaal democraten winnen 2 zetels en komen op 7.

Nieuw in de gemeenteraad en gelijk met 3 zetels is de Partij voor de Dieren. Voor lijsttrekker Leonie Vestering het bewijs dat Almeerders 'vergroenen' en bewuster omgaan met hun omgeving. Ze noemt deze binnenkomst in de gemeenteraad 'waanzinnig'.

"We gaan van 2 naar 4 zetels, dus dat is een heel mooi resultaat"

— Willy-Anne van der Heijden, GroenLinks

Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks in Almere is erg blij met de uitkomst: de partij ging van 2 naar 4 zetels. Tegelijkertijd is het een beetje zuur, omdat de Partij voor de Dieren waarschijnlijk wat zetels van GroenLinks heeft overgenomen. "Als we die zetels er bij hadden gehad, waren we misschien wel op zes uitgekomen. Maar tegelijkertijd denk ik; het is wel een goede samenwerkingspartner", aldus van der Heijden. 

Het opkomstpercentage in Almere lag op 45,5%. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden, was dat 48,6%. 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel