CU Urk grootste partij, PVV nieuw in de raad

URK • Wo 21 maart 2018 | 22:56 • Woensdag 21 maart 2018 | 22:56

De ChristenUnie heeft de gemeenteraadsverkiezingen op Urk gewonnen. De partij behaalde 5 zetels in de raad, 1 meer dan de afgelopen raadsperiode. 

Nieuw in de gemeenteraad is de PVV. De partij scoorde ruim 8% van de stemmen en behaalt daarmee 1 zetel. Meer was ook niet mogelijk omdat Hendrik Wakker als enige op de lijst stond.

"Je bent er een beetje bang voor dat het niet gaat lukken en als je dan 838 stemmen haalt is dat veel beter dan verwacht"

— Hendrik Wakker, PVV

De PVV kreeg dus genoeg stemmen voor een zetel en komt in de gemeenteraad. Lijsttrekker Hendrik Wakker was vooraf nog wel wat gespannen. "Je bent er een beetje bang voor dat het niet gaat lukken en als je dan 838 stemmen haalt is dat veel beter dan verwacht. Als het dan wel lukt, is dat gewoon overweldigend", aldus de PVV'er. 

Dat de PVV nieuw in de raad komt leverde een teleurgestelde reactie op bij Jan Koffeman van Hart voor Urk: 

Het CDA en Hart voor Urk zijn tweede en derde geworden bij de verkiezingen op Urk en krijgen er beide een zetel bij, van 3 naar 4. De SGP is de grote verliezer, de partij zakt van 5 naar 3 zetels.


"Wat je ook gepresteerd hebt of gedaan hebt in het verleden, de kiezer heeft het laatste woord. En dat moeten we ten alle tijde respecteren."

— Jan Hakvoort, UGP

Ook voor de UGP was het een teleurstellende avond. De partij, die een afsplitsing is van de SGP, behaalde niet genoeg stemmen voor een zetel. Lijsttrekker Jan Hakvoort reageerde als volgt:
 

Het opkomstpercentage op Urk lag op 76,8 procent. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden was dat 80,5 procent. Dat was het hoogste opkomstpercentage in de provincie.

Als grootste partij is de ChristenUnie nu aan zet bij het vormen van een college. Lijsttrekker Meindert Bakker denkt dat het goed mogelijk is dat de huidige partijen (ChristenUnie, SGP, en Hart voor Urk) met elkaar verder kunnen: 

De uitslag:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel