OM eist werkstraf en boete voor witwassen

ALMERE • Za 24 maart 2018 | 10:00 • Zaterdag 24 maart 2018 | 10:00

Tegen een 39-jarige man uit Almere is vrijdag 150 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist vanwege witwassen. Een Egyptisch bedrijf werd gehackt. Geld dat daarmee verkregen werd, is gestort op de rekening van de Almeerder. Die sluisde dat geld vervolgens weg. Of de Almeerder ook betrokken is bij het hacken van het Egyptische bedrijf kon de officier niet zeggen. 

Het OM wil dat de Almeerder zijn criminele winst, iets meer dan 66.000 euro, aan de staat afdraagt. De officier heeft het vermoeden dat er een crimineel netwerk achter alle bankrekeningen schuil ging. Hem is niet helemaal duidelijk welke rol de Almeerder speelde in dat netwerk.

Autohandelaar


Duidelijk is dat een hacker de bankrekeningnummers veranderd heeft op de facturen van het Egyptisch bedrijf. Het IP-adres van de hacker leidde de politie naar Almere. Het Egyptische bedrijf had forse bedragen gestort op de bankrekening van de Almeerder. Die sluisde de bedragen direct door naar zijn vrouw en naar buitenlandse rekeningen. Hij nam ook 22.500 euro contant op. 

De verdachte hield in de rechtbank vol dat hij autohandelaar was. Iemand had geld gestort en voor dat geld zou de Almeerder een auto kopen. Dat verhaal werd door de rechters onderuit gehaald. De verdachte hield vol dat hij niet kon lezen en schrijven en dat zijn vrouw alle betalingen deed. Zijn vrouw had heel anders verklaard tegen de politie. 

Omdat het onderzoek erg lang heeft geduurd en de verdachte niet eerder is veroordeeld, koos de officier voor een taakstraf.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel