Celstraffen van 3 tot 6 jaar geëist in zaak drugskotter

URK • Di 27 maart 2018 | 10:39 • Dinsdag 27 maart 2018 | 10:39

Tegen de Urker eigenaar en vier opvarenden van de drugskotter Z-181 is vandaag tussen de 3 en 6 jaar cel geëist voor het smokkelen van ruim 250 kilo cocaïne.
 
De hoogste straf van zes jaar werd geëist tegen de verdachte uit Montenegro. Hij zou niet tot de reguliere bemanning van het schip hebben behoord, maar kwam speciaal aan boord toen het schip uitvoer om de drugs uit zee op te vissen. 

Tegen de Urker schipper W. eist justitie 5 jaar cel. Eigenaar N. zou tenminste 3 jaar de gevangenis in moeten. Tegen een Pools en een ander Urker bemanningslid is drie jaar geëist. 

OM: Kotter moet verbeurd worden verklaard


Het Openbaar Ministerie wil ook dat de kotter die voor de smokkel gebruikt werd, verbeurd wordt verklaard. Eigenaren zouden de Z-181 dan als straf kwijtraken. Het schip werd na de drugsvangst in beslaggenomen, maar werd later aan de rederij teruggegeven.
Volgens de advocaat van de eigenaar kan de gebruikte kotter niet verbeurd worden verklaard, omdat het schip in België staat geregistreerd. Omdat de kotter zo'n 2,5 miljoen euro waard is, zou verbeurdverklaren volgens de advocaat ook een disproportionele straf zijn. 

Tijdens de zitting bleek donderdagmiddag dat de FIOD onderzoek doet naar de Surinaamse hypotheek die op het schip rust. De hypotheekverstrekker zou niet te vinden zijn. En de eigenaar loste ook niet op de hypotheek af.

"Geen aanleiding om te denken dat meer kotters besmet zijn"


Het Openbaar Ministerie kwam tijdens de zitting terug op een eerder geschetst beeld dat meer Nederlandse viskotters betrokken zouden zijn bij georganiseerde smokkel van drugs. Officier van Justitie Koos Plooij zei dinsdag dat er geen aanleiding is om te denken dat er veel meer kotters besmet zijn.

Schipper heeft spijt


Aan het begin van de tweede zittingsdag kwamen de persoonlijke omstandigheden van de verdachten aan de orde. Schipper W. betuigde spijt "Dit wil ik nooit meer meemaken", zei hij in tranen. Hij mist vrouw en kinderen.  

Vrouw en kind van het Poolse bemanningslid zitten volgens de man zonder geld in Polen. Hij zegt dat hij het risico nooit genomen heeft om zijn gezin op de manier in de steek te laten. Zijn gezin is belangrijker voor hem dan het geld, verklaart hij.

Het Urker bemanningslid F. zegt het zeer moeilijk te hebben in gevangenis. "Ik zit hier ten onrechte. Ik heb mijn jongste dochter pas 3 keer gezien." F. verklaarde eerder dat hij niks wist van drugstransport. Hij zou als zogenoemde 'opstapper' tijdelijk zijn bijgesprongen op het schip. 
Volgens zijn advocaat komt de naam van F. niet voor onderschepte berichten van betrokken criminelen en is hij in het voortraject ook niet gesignaleerd.

"Schipper heeft tijd genoeg gehad om zich te bezinnen"


De vermeende bedreigingen aan het adres van de eigenaar van de kotter zijn voor het OM geen aanleiding om hem geen straf op te leggen. N. heeft volgens OM tijd genoeg gehad om zich te bezinnen en hulp in te roepen. De verklaringen van het Montenegrijnse, het Poolse en een Urker bemanningslid dat zij niets van de smokkel wisten, vindt het OM ongeloofwaardig.

De advocaat van de eigenaar vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. De Urker zou uit psychische overmacht hebben gehandeld, omdat hij en zijn gezin werden bedreigd. Volgens de advocaat stapte zijn client niet naar de politie, uit angst voor corruptie bij de overheid. Hoe anders konden zijn bedreigers alle burgerservicenummers van zijn familie hebben geweten?

De rechtbank doet op 16 mei uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel