Dakota vertrekt nu ook met passagiers vanaf Lelystad Airport

LELYSTAD • Wo 28 maart 2018 | 21:22 • Woensdag 28 maart 2018 | 21:22

Hoewel de opening van het uitgebreide Lelystad Airport nog even op zich laat wachten, hebben vliegtuigen al profijt van de verlengde start- en landingsbaan. Zo kan het historische vliegtuig DC-3 Dakota vanaf nu met passagiers aan boord van het vliegveld opstijgen. Donderdagmorgen vertrok de eerste vlucht.

Na een korte rondvlucht langs onder meer Urk, Lelystad en Harderwijk landde het toestel weer op Lelystad Airport.

Lelystad is al geruime tijd de thuishaven van het toestel, maar voor de passagiersvluchten moest de Dakota altijd eerst leeg naar een andere luchthaven worden gevlogen. Dit omdat de startbaan in Lelystad te kort was om met passagiers aan boord op te stijgen. Regelgeving stond dit niet toe. Nu de baan langer is geworden, is dit wel mogelijk. 

Voormalig regeringsvliegtuig


De DC-3 Dakota van DDA Classic Airlines is in 1944 gebouwd als militair transporttoestel. Van 1947 tot 1960 deed het dienst als regeringsvliegtuig. Daarna stond het in luchtvaartmuseum Aviodome. De Dutch Dakota Association maakte het toestel in de jaren negentig weer luchtwaardig en doopte het om tot de 'Prinses Amalia'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel